Bamboe houtskool (takezumi)

Bamboe houtskoolHoe heet het?
Bamboe houtskool, bamboo kooltjes, bamboo charcoal, zhú tàn / 竹炭 of zhú huī / 竹 (China), takezumi / takesumi / 竹炭 of chikutan / tikutan /ちくたん (Japan).

Wat is het?
Bamboe wordt in een oven van 800°C tot 1200°C tot “houtskool” of beter gezegd “bamboeskool” gepyrolyseerd. Klinkt ingewikkeld, maar in China doet men dit al 4 eeuwen. Toen uiteraard van bamboe delen (stok, wortel, etc) maar tegenwoordig gebruikt men heel duurzaam ook bamboe restafval (zaagsel, etc) en verwerkt die tot bamboe briketten.

Hoe te gebruiken?
1. Voor de hand ligt de briketten te gebruiken voor de bbq. Het zou minder stinken, gloeit gelijkmatiger, langer en heter en er blijft minder as over.
2. In China droogt men thee boven smeulend bamboe houtskool.
3. In Japan zuivert men (thee)water met bamboe houtskool.
4. Zuivert ook de lucht van nare luchtjes of vocht.
5. Toe te voegen aan je badwater voor een zacht huidje.
6. Last but not least: bamboe houtskool in poedervorm wordt gebruikt als zwarte kleurstof om brood en pattiserie zwart te kleuren!
Voor de eerste toepassingen gebruik je briketten of stukken verkoolde bamboe, voor de laatse toepassing gebruik je “foodgrade” poeder of je maalt zelf poeder van briketten.

Tips, weetjes & recepten

  • Trending topic onder foodies: de Kuro Burger die Burger King in 2014 in Japan op haar menu zette. Maar ook brood, pizza, hotdogs, mochi, cake, nougat, macarons kun je prachtig zwart kleuren met bamboehoutskool.
  • Binnenkort zwarte hamburgers à la Kok Robin…

Wat is er zoal te koop?


Bamboo Charcoal powder

land van herkomst: Thailand
etiket: geen idee, ik beheers geen Thais
ingrediënten: 100% natuurlijk bamboe houtskool
prijsindicatie: € 4,40 (100g)
gekocht op: Amazon.co.uk

bamboo charcoal

merk: Aladin Bamboocha
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Bamboo Natural Coal for shisha & bbq
ingrediënten: bamboe houtskool
prijsindicatie: € 7,10 (3kg)
gekocht op: Amazon.de


NB. Tevergeefs gezocht bij toko’s in Rotterdam, in Eindhoven en de Hanos, maar uiteindelijk alleen kunnen vinden bij Amazon.


Reacties

Bamboe houtskool (takezumi) — 19 reacties

  1. Bij houtskoolbriketten heb ik altijd zo mijn bedenkingen,
    Wat wordt er door gedaan om het tot een briket te maken?
    Ik vind er altijd een vreemd zurig luchtje vanaf komen.
    Trouwens de kwaliteit van de gewone houtskool is ook niet meer wat het geweest is, ik vind er nu plankjes met spijkers in.
    ok, de briketten branden langer en minder as? Lekker belangrijk,
    inplaats van 3 schepjes, 2 schepjes, je moet je bbq toch elke keer schoonmaken.
    Druivenstronken zijn voor de èchte bbq liefhebbers.
    Gebruiken ze in de betere restaurants in Frankrijk :-D

  2. Volgens mij zijn die bamboe houtskooltjes vooral handig voor kleine tafelbarbecuetjes, Ed. Je weet wel, de sate-bbq-tjes of van die japanse yakitori bbq-tjes. Maar voor een gewoon, Hollands, bbq-tuinfeest zou ik ook gewoon een zak normale houtskool halen.

    Maar goed, ik kocht het dus sowieso niet om mee te bbq maar om eten zwart mee te kleuren. Om te beginnen hamburgerbroodjes.

  3. Ik heb nog een hele oude Hibachi staan, bijna antiek.
    Daar zou die bamboekool inderdaad voor geschikt zijn.
    En eten zwart kleuren? Moet niet gekker worden.
    Kan je beter zwarte Piet voor oproepen uiteindelijk maakt’ie ook de schoorsteen zwart :-D

  4. Hee Robin, ik las net op Twitter dat Disneyland Parijs vanaf nu (in Star Wars-thema) ‘Darth Vader’-burgers verkoopt.. met pikzwarte broodjes! :D

    Darth Vader

    Wordt het ineens mainstream! ;)

  5. Dus ik loop alweer keihard achter de trend aan. Pfffff.
    Erger nog, ik ben er nog niet eens aan toegekomen mijn variant te maken. Ik vind brood bakken ook zo’n gedoe. Met dat rijzen en zo. En dan bakken en daarna moet er nog een hamburger van gemaakt worden. Al had ik bedacht laatst om de broodjes gewoon een keer (op mijn gemak) te bakken en in te vriezen.

    Maar afijn, dank voor de update.

  6. Ik lees een brood recept met “”toevoeging “” bamboe houtskoolpoeder “”
    had er nog nooit van gehoord om deze in brood te gebruiken

    waar kan ik deze kopen heb maar een klein zakje nodig “”

    wie kan mij daar aan helpen ?

    alvast bedankt en wie weet ??
    m vr groet Elly

  7. Hi Elly, ik heb ooit heel lang gezocht in toko’s en groothandels en niet gevonden in Nederland. Uiteindelijk heb ik de zakjes zoals je hierboven kunt lezen bij Amazon.co.uk besteld. Is prima te doen.

  8. Hoi Robin ,

    Wat aardig dat je mij even antwoord

    ik ga jou advies even testen

    en dan laat ik je het nog even weten of het gelukt is ok

    gr Elly

  9. Hoi Robin .

    Helaas ik kan het niet vinden , kom van alles tegen maar niet het bedoelde

    kan je mij misschien er met link er toe brengen ?

    ik wil het zo graag leren kennen dit Product

    heb jij het al ? en wat zijn de verpakkingen en prijzen

    ik wacht je antwoord af

    wie weet maar weer

    b v dank groet Elly

  10. Ja, ik heb het in huis. Ik kocht die zakjes op Amazon.
    Kijk, bijvoorbeeld hier : charcoal powder.

    Hoeveel gram wil je hebben? Anders kan ik je ook wel wat opsturen. Mail me je adres en het komt goed.

  11. Dank voor antwoord,
    ik had in de mail al vertelt “”dat ik er heel weinig van nodig heb
    is dat geen bezwaar ?
    wil het wel eerst uitproberen
    voor mijn bedoelde recept heb ik maar 2 gram nodig .
    ik hoop dat het niet te veel moeite is om te doen om bv 10 gram op te sturen ?
    ik hoor graag even en zal dan e v t adres doorgeven
    “”ten zij deze prive blijft?
    b v dank gr Elly

  12. Hallo beste mensen.. zou niet adviseren om houtskool te consumeren, want het is namelijk zwaar kankerverwekkend net zoals als alle houtrook allerlei fijnstof en giftige stoffen in de lucht brengt die tevens kankerverwekkend zijn..denk wel dat het verbranden van het soort hou ertoe doet hoe de smaak van iets wordt dat men wil bereiden en ook dat er verschil zit in compactheid vd massa waardoor je kwalitatief andere rookvorming krijgt; meestal gaat op hoe vaster de massa hoe minder aan rookvorming, vandaar dat men vroeger op kolen stookte ipv op hout ;) laten we vooral veel bomen planten ipv kappen want dat zijn de longen vd natuur en die hebben we hard nodig!

  13. Ik denk dat je je vergist. Toevallig kreeg ik vorige week nog een karaf water met een stuk houtskool erin. Als je diarree hebt kun je ook norit/houtskool knagen. Als het zwaar kankerverwekkend zou zijn zou het niet verkocht mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *