Bananenblad (daun pisang)

bananenblad / bananenbladerenHoe heet het?
Bananenblad, banana leaf, pisangblad, daun pisang (Indonesië).

Wat is het?
Bananenblad is het enorme, bijna rechthoekige blad van de tropische bananenboom. Bananenblad kun je niet opeten, het wordt ceremonieel of decoratief gebruikt of voor de exotische oervorm van “koken en papillote”. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pandanblad geeft bananenblad (bijna) geen smaak af.

Hoe te gebruiken?
Eerst even schoonvegen, dan in kleinere, decoratievere stukken geknipt op een bord leggen om je gerecht op te serveren. Of decoratief èn functioneel tegelijk: als anti-plak-velletje in bamboe stoommandjes. Als je er bakjes van wilt vouwen of vis in wilt verpakken kun je de bananenbladeren het beste eerst even onderdompelen in kokend water of door een gasvlam halen. Het blad wordt dan iets soepeler en breekt/splijt minder snel, maar het blijft oppassen geblazen. Dichtmaken kan met tandenstokertjes of gewoon een nietmachine. Je kunt de pakketjes stomen, maar ook op de bbq leggen. In de koelkast best lang te bewaren, ook goed in te vriezen.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: Fish Amok (Cambodiaans recept voor vismousse, gestoomd in bananenbladbakje)
  • Recept: ikan pepesan (makreel in bananenblad)

Wat is er zoal te koop?


 bananenblad

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Bananablatter, banana leaf, bananenblad
prijsindicatie: € 1,20 (100g = 1 groot opgevouwen stuk)

Ronde bananenbladeren

merk: Oriental
land van herkomst: Thailand
etiket: banana leaf cut
ingrediënten: bananeneblad
prijsindicatie: € 2,39 (200g)

Reacties

Bananenblad (daun pisang) — 14 reacties

  1. graag had ik geweten waar ik bananenblad kan kopen , ik woon in belgie in t pajottenland ofte vlaams brabant in de buurt van brussel ,dus alsje een adres zou hebben , graag

    dankjewel rietje

  2. Nee, ikan pepesan is eigenlijk altijd een hele vis, bedekt met een boemboe, gestoomd/gegaard in bananenblad. Dus geen gemalen vis of mousse, zoals otak-otak.

  3. In Kuala Lumpur ging ik regelmatig een bananaleaf-curry eten.
    Het bananenblad wordt als bord gebruikt en de ober komt langs met allerlei kleine emmertjes hangend aan zijn arm en kwakt met een enorm lange soeplepel allerlei bergjes curry’s, dahl’s en biriyanirijst op je bananenblad.
    Met je vingers rol je dan een balletje van je rijst en doopt dat in de curry’s, wat nog verbazingwekkend moeilijk is om te doen.
    Het is een soort all you can eat, kwam ik achter, want pas als je de rechterhoek van je bananenblad naar binnen opvouwt, houdt de ober op met je “bord” (lees bananenblad) bij te vullen.
    Tegen de tijd dat ik daar achter kwam, plofte ik al bijna uit mijn broek, zo vol zat ik! :)
    Toen ik laatst zelf een biryani maakte, heb ik ipv borden , ook een bananenblad gebruikt. De kinderen vonden het prachtig…..;)


  4. rietje zegt:
    14 januari 2013 om 14:25

    graag had ik geweten waar ik bananenblad kan kopen , ik woon in belgie in t pajottenland ofte vlaams brabant in de buurt van brussel ,dus alsje een adres zou hebben , graag

    dankjewel rietje

    bijv. :
    In brussel -> Kam Yuen Supermarket
    In Leuven -> Exotic world

  5. Ik wil Batjang maken. Dat zijn rijstpiramides met vleesvulling in bananenblad verpakt. Kan ik die dan klaargemaakt invriezen?
    Bij mij in de buurt kan ik waarschijnlijk alleen maar bananenblad kopen uit de vriezer. Mijn vraag is dus of ik het na bereiding nog een keer kan invriezen.

  6. Ik denk dat bijna elke toko wel bananenblad verkoopt. Is het niet verse, dan toch wel in de diepvries. Hier is een lijst met : toko’s in R’dam.

    Maar voor 100% zekerheid ga je naar bijvoorbeeld naar een vestiging van Amazing Oriental of Wah Nam Hong. Die hebben het vers in de koeling en in de diepvries.

  7. Ja, zelfs dat. Maar dan alleen als de vis onbereid was ingevroren en jij er ikan pepesan van hebt gemaakt. Dan kan het best.

    Maar goed, ik dacht dat Mamibe het alleen over het bananenblad had. Of ze dat nog eens kon invriezen. Niet of ze kant-en-klare ikan pepesan kon ontdooien en het restje weer invriezen. Dat zou ik inderdaad ook niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *