Bapao meel (bloem voor Chinese broodjes)

Meel voor BapaoHoe heet het?
Bapao meel, baozi-meel, Bapao wheat starch, meel voor Chinese broodjes, laag gluten meel , bāofěn 包粉, dī jīn miànfěn, 低筋面粉

Wat is het?
Bapaomeel is eigenlijk gewoon tarwemeel zoals we dat ook bij de supermarkt kunnen kopen, maar extra fijn gemalen, mooi wit gebleekt en met een veel lager gluten gehalte. Dat betekent dat als je zelf bapao maakt het resultaat veel luchtiger, zachter en fluffy-er zal zijn dan wanneer je gewone bloem zou gebruiken.

Hoe te gebruiken?
Bijvoorbeeld om zelf bapao te maken. Of Chinese lotus buns. Of de dikke, chewy noodles uit Sichuan: sweet water noodles (Tian Shui Mian / 甜水面). Maar je kunt er ook gewoon luchtige cake of pannenkoeken mee bakken.

Tips, weetjes & recepten

  • Voor een eenvoudig bapao-deeg meng je het in de volgende hoeveelheden door elkaar: 300 gram bapaomeel, 4 scheppen suiker, 1 eetlepel bakpoeder, 1 eetlepel reuzel of olie, ongeveer 250 ml water. Meng tot een (plakkerig) deeg en laat 10 min. rusten.
    Vulling: kant-en-klaar geroosterd varkensvlees bakken met zoete bonensaus, sojasaus, knoflook en lenteuitjes, binden met maïzena.
  • Voor een uitgebreid recept om zelf bapao’s te maken, kijk hier.
    Of hier voor: 87 inspirerende recepten
  • Raadsel: om de een of andere reden staat er op alle veel zakken bapaomeel van de verschillende merken vaak een tekening van een paksoi. Geen idee waarom, maar het zoekt wel makkelijk in de schappen. :)
  • Voor inspiratie, lees de post over Chinese Broodjes.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Double Rings Brand
land van herkomst: China
etiket: bapaomeel ba pao wheat starch 大白菜面粉
ingrediënten: tarwe
prijsindicatie: 1,75 (450g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Purple Orchid Brand
land van herkomst: China
etiket: Lage gluten tarwebloem / Low Gluten Wheat Flour
ingrediënten: tarwebloem
prijsindicatie: vergeten te noteren (1kg)

Reacties

Bapao meel (bloem voor Chinese broodjes) — 25 reacties

  1. Ik heb heel veel chinese kennissen die altijd gist gebruiken voor hun deeg.Bakpoeder werkt prima in de oven maar minder goed in een stomer.1 kg bapaomeel –10 gram gistpoeder even met wat suikerwater laten schuimen-ongeveer 500 ml lauwwater.Na het kneden eerst laten rijzen tot dubbele hoogte.Handen insmeren met seamolie en daarna goed kneden tot mooie soepele bal.In stukjes verdelen—vullen— en daarna nog laten rijzen—10 minuten stomen.

  2. Ja, ik denk ook dat tegenwoordig iedereen gist gebruikt. Ik gaf een “makkelijk” recept, maar zo moeilijk is het nou ook weer niet om aan gist te komen. Dus bedankt voor je aanvullende recept. :-)

    Misschien dat ik er eens een aparte post aan ga wijden. Ooit.

  3. In het recept hierboven staat 4 scheppen suiker, zijn dat theelepel of eetlepel of opscheplepel maat wat er mee bedoelt wordt?

  4. Hi Robin,
    I have seen this pak choi brand of flour many times but I have always hesitated to buy although it says bapao meel in Dutch, but wheat starch in English. I am quite confused about the wheat starch label.

    Wheat starch and wheat flour is different, isn’t it? I know wheat starch is used for making certain dimsum such as har kow (prawn dumpling), it’s not the same as pau flour.

    Have you used this pak choi brand to make steamed buns?

  5. Ah, I never noticed these words “wheat starch”. You’re right, that’s really confusing. But I can assure you there’s no starch in there, it’s just plain (bapao) flour.

    I should write a post about wheat starch to emphasize the difference. And make some ha kau, my favourite dimsum. :-)

  6. I saw this pak choi brand again yesterday at Sun Wah Antwerpen, but I have not seen your reply back then, so I didn’t buy it. In the end, I bought this cake flour from United Flour Mill, seems to be a thai brand. It shows a picture of a bun on the packaging, and is stated as cake flour, so I suppose it can be used for making bao.
    http://www.ufmfc.com/English/products_display.php?products_id=43

    I am experimenting with different bao recipes at the moment, char siew bao (smiling and not smiling), meat buns, red bean paste buns etc. Going to host a bao event on my blog in May, so have to be prepared. Will keep you posted once I find a good bao recipe. In fact I already saw a few, but have to test them out. :)

  7. Yes, cake flour is also very fluffy and light flour. Suitable for bapao. I think you can even use plain flour from the supermarket. But when you’re looking for a perfect bun I would go for bapao flour. ;-)

    Thansk for the link! Always nice to have recommendations.

  8. Hi everybody,

    Can I do a little advertisement here? It is for my baking event, “Aspiring Bakers #31 – Bao Ho-Chiak 包好吃”, starting 1 May to 31 May 2013.
    https://everybodyeatswell.blogspot.com/2013/05/aspiring-bakers-31-bao-ho-chiak.html

    You are welcome to submit a chinese bun recipe, can be a steamed, baked or fried bun, recipe has to be in English. (I kan wel nederlands lezen of schrijven, maar mijn lezers niet, sorry!)

    The round up (finale) will be on 1 June 2013. (Als iemand een vraag wil stellen over een recept, kan u een email sturen of een reactie plaatsen op mijn blog, ik zal proberen in nederlands to antwoorden.) Dank u wel.

    mvg,
    Bee

  9. Wow, wat veel recepten! Hardstikke gaaf.
    Dat werkt inderdaad erg inspirerend. Bedankt voor de link.

  10. Hoi Robin, ik was al een tijdje opzoek naar een recept voor bapao maar dan zonder gist. Maar in alle bapao recepten die ik vond moet gist.
    Dus kon ik het helaas niet maken. Maar whoala… Gister vond ik jou recept! Dus… Wilde ik je even zeggen dat ik daar Ssssuper blij mee ben. En hoop t vandaag uit te proberen! Ben heel benieuwd hoe ze worden zonder gist! Wat is jou ervaring?
    Groetjes
    Desiree

  11. Hoi Robin,
    Nou heeft ff geduurd maar ik heb het eindelijk kunnen uit proberen.
    Zelf mag ik ook geen gluten dus het meel werd ook glutenvrij. Ik heb het gemaakt voor een zuivel, gluten en ei vrije high tea (…yep, dat was een hele uitdaging ;) ) ik heb twee kleine porties gemaakt 1 met een glutenvrije broodmix en de ander met een glutenvrije cakemix (zonder suiker) En ik moet zeggen dat ze beiden prima gelukt zijn! Mijn vriendinnen vonden het ook Harstikke lekker!!
    Dus al met al… Geweldig! Dankjewel Robin!
    Groetjes Desiree

  12. Leuk te horen! Bedankt voor de feedback, daar hebben anderen glutenvrijen vast ook wat aan. :-)

  13. Hi ik zou graag willen weten hoe kom dat mijn bapo niet wit maar een b gele kleur krijgt.

  14. Als je gewoon meel gebruikt, dan snap ik het wel, maar als je bovenstaand extra gebleekt bapaomeel gebruikt niet. Welk recept gebruik je? Misschien doe je er nog iets bij dat het geel maakt?

  15. Waarom worden de bapaos als ik ze maak nooit mooi bol en zien ze er wat pokdalig uit. Zo gauw ik de stomer open doe zakken ze al in.

  16. Ik ben niet zo heel erg bedreven in brood en broodjes bakken. Maar gebruik je bakpoeder of gist? Misschien kneed je niet lang genoeg?

  17. Robin, ik bezoek al jaren je site als ik iets wil weten m.b.t. Aziatische ingrediënten en, of gerechten. Een dikke pluim!

    M.b.t. tot je vraag over de afbeelding van de paksoi op de verpakkingen denk ik dat ik je via de volgende link een hint kan geven. Ik wist het zelf ook niet en wilde het ook graag weten.

    https://www.fengshui-import.com/catalog/Bok-Choy-Charm-156.html

    Succes met je prachtige en informatieve site.

  18. Hi Gerard, dank voor je pluim! Ik vind dat echt leuk te horen dat je al jaren langs komt.
    Ik snap de hint niet helemaal, ik lees “Bok Choy is a symbol of wealth”. Maar dan nog, waarom zouden alle fabrikanten het symbool voor rijkdom op hun bapaomeel verpakking zetten? :-)
    En niet op de verpakking van maismeel of rijstmeel of gewoon tarwemeel?

  19. Weet iemand of er een reden is dat er geen zout in het deeg gaat? Mislukt het dan of is het om de smaak van de vulling beter uit te laten komen?

  20. Nee, zeker niet! Tapiocameel is vergelijkbaar met maizena of aardappelzetmeel. Dat is heel wat anders dan bloem/meel, daar kun je niet zomaar meer bakken. Dan kun je beter nog gewone bloem gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *