Curry van geroosterde pompoen met tomatensaus

Pompoen met tomaten curry
Het voordeel van pompoen is dat je hem lekker lang kunt bewaren en als je dan een keer “niks in huis hebt”, dan heb je altijd nog die pompoen. Het nadeel van pompoen is dat het een beetje een saaie, muffe groente is. Maar niet in dit gerecht! In combinatie met de spicy tomatensaus zet je zonder al teveel moeite iets lekkers op tafel. Je eet het met naan of rijst of nasi kuning, een lepel Turkse yoghurt en misschien nog wat kip. Je kunt de pompoen ook vervangen door zoete aardappel, ook al zo lekker lang te bewaren, maar een stuk makkelijker te schillen en doseren.


GEROOSTERDE POMPOEN MET SPICY TOMATENSAUS

De tomatensaus
Bereid voor en zet klaar:
* 3 cm gember, geraspt of heel fijngesneden
* 4 teentjes knoflook, geraspt of heel fijngesneden
* 1 rawit chilipeper, fijngesneden

Bak in 10 minuten in een scheutje olie op halfhoog vuur tot lekker bruin:
* 1 grote ui, fijngesneden

Voeg dan de gember, knoflook en chilipeper toe en bak 2 minuten geurig.
Bak daarna ook nog kort even mee:
* 1½ tl gemalen korianderzaad
* 1½ tl gemalen komijnzaad

Voeg tot slot toe en laat 15 minuten zachtjes sudderen:
* 1 blik tomaten (400g)
* ½ tl zout
* ½ tl suiker

De pompoen
* ½ pompoen (liefst kabocha maar flespompoen is ook lekker)
* 1 el olie
* 1 el tandoori-kruiden (optioneel)
Verwarm de oven op 200°C.
Schil de pompoen en snij in plakken van 1 á 1½ cm.
Besprenkel de plakken met wat olie, bestrooi met tandoori masala en wat zout.
Bak ze op een bakplaat in de oven in 30 minuten bruin.
(de pompoen op de foto heb ik eerst gegrild en daarna met pan en al in de oven gezet)

Leg de pompoen op een schaal of borden en verdeel de tomatensaus erover.
Zet er een kommetje Turkse yoghurt naast voor wie de saus te scherp vindt.
Serveer met naan of Turks brood of rijst of nasi kuning en bijvoorbeeld kip.

Naar recept uit “Made in India” van Meera Sodha.


Reacties

Curry van geroosterde pompoen met tomatensaus — 2 reacties

  1. Pompoen hieft niet suf te zijn, maar de meeste pompoenen zijn dat helaas wel. Als je een stukje grond hebt kun je de lekkerste soorten zelf kweken. BlauweHongaar, Galeux, Plat witboer. Daar kan die alom aanwezige oranje Hokaido niet tegen op. De betere groentehandel wil ook nog weleens iets moois hebben. Een beetje pompoenolie geeft ook een ontzettende oppepper.

  2. @ Marcel. Dank je voor cd tip! Ik kweek elk jaar een zooitje pompoenen, voornamelijk omdat ik het ook leuk vind om ze te zien groeien, zal de door jouw genoemde soorten eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *