Curry van kip, kokosmelk en tamarinde

Curry van kip, kokosmelk en tamarinde
Een simpele door-de-weekse, milde curry die je zo in elkaar draait en ook goed te doen is voor kinderen. Heerlijk friszuur door de tamarinde (eventueel te vervangen door citroensap), mooi geel door de geelwortel (al pakt het de ene keer geler uit dan de andere keer, getuige de beige foto) en zoet door de kokosmelk. Chilipeper kan, maar hoeft niet.


Mis en place kip curry
CURRY van KIP met TAMARINDE en KOKOSMELK

De kip
   400g kipfilet of kippendijenfilet in blokjes
   1 tl zout

De ui enzo
   1 grote ui in ringen
   1 kaneel- of kassiastokje

De knoflook enzo
   4 teentjes knoflook, fijngehakt
   2 cm gemberwortel, fijngehakt
   1 rode chilipeper, fijngehakt

De specerijen
   1,5 tl koriander
   0,5 tl koenjit
   1 tl suiker
   3 djeroek peroet

De saus
   2 dl kokosmelk (zo’n kartonnetje)
   1 el tamarinde (of citroensap)

De bereiding
Bak de ui samen met het kaneelstokje in zo’n 10 minuten lekker goudbruin. Dus niet zweten, echt lekker bakken. Voeg daar op het laatst de knoflook, gember en chilipeper aan toe en laat even meebakken. Voeg nu de kip toe, bestrooi met het zout en laat een paar minuten meebakken (beter zou zijn de kip even apart te bakken, maar dat is wel extra gedoe). Voeg de specerijen en het limoenblad toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk en tamarinde toe en laat de curry nu 20 minuten zachtjes sudderen met een deksel op de pan. Proef voor serveren of er nog zout of tamarinde/citroensap bij moet. En als de saus te dun is kun je die een beetje binden met een theelepeltje maizena, losgeroerd met koud water. Voor het oog of foto voeg je wat verse koriander of lenteui toe. Lekker met bloemkool of boontjes. Ook lekker de volgende dag, op een (pita) broodje.

Broodje met kip curry

Vrij naar recept uit “Made in India” van Meera Sodha.


Reacties

Curry van kip, kokosmelk en tamarinde — 4 reacties

  1. Dit staat as we speak te pruttelen en het ruikt knus en snoezig. Niet heftig, wel warm en specerijïg :) Had alleen geen limoenblad, maar nog wél een paar kaffirlimoentjes, dus daar heb ik wat schil vanaf geraspt.
    Vanavond opeten met zelfgebakken naan en jonge spinazie – nu al zin in :)

  2. Het water loopt uit mijn mond mm… Ga dit zeker maken. Kook meestal Aziatisch zo lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *