Dashi (Japanse bouillon)

Dashi bouillon Hoe heet het?
Dashi, hondashi, Japanse bouillon, Japanese stock, dashi no moto / だしの素 (Japan).

Wat is het?
Dashi is Japans voor “bouillon” en kan van verschillende ingrediënten gemaakt worden, maar de meestvoorkomende variant is ichiban dashi, gemaakt van bonito vlokken (bonito is een tonijnsoort) en kombu (een soort zeewier). Dus als men het kortweg over dashi heeft wordt meestal die variant bedoeld, maar dashi gemaakt van shiitakes of gedroogde sardines bestaat ook. Dashi heeft een beetje typische, ongebruikelijke smaak. Voor westerlingen zal het misschien “even wennen” zijn, maar vooral verse dashi is echt heerlijk.

Hoe te gebruiken?
Als basis voor Japanse soepen, noodle-soepen of als smaakmaker in allerlei Japanse gerechten. Voor de verhoudingen water : dashipoeder zie de comments hieronder. De zakjes dashi zijn koel en droog nog jaren te bewaren. Je kunt dashi in recepten vervangen met willekeurig elk andere bouillon, je zult dan de typische dashismaak missen, maar een gerecht zal nog steeds lekker zijn.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Shimaya Co.,Ltd
land van herkomst: Japan
etiket: Bonito flavored soup. だしの素 No msg added.
ingrediënten: Lactose, zout, glucose, gedroogd bonito poeder, gist-extrakt, gehydrolyseerd eiwit, dextrine, kippen-extract, shiitake-extrakt, gedroogd zeewierpoeder, gedroogd zeewier, varkensvlees-extract, zetmeel.
prijsindicatie: ± € 1,45 (5 zakjes)

Reacties

Dashi (Japanse bouillon) — 18 reacties

  1. Kan u me zeggen hoe ik een simpele dressing van dashi, zoete sojasaus en mirin maak?

    Heb alle ingredienten in huis!

  2. Deze dressing maakte ik voor een koude groene-thee-sobanoedel salade: 250 ml dashi, 2 eetlepels lichte sojasaus, 3 eetlepels mirin en nog een eetlepel suiker samen even aan de kook brengen en weer af laten koelen.

    Maar ik weet niet precies wat u met zoete sojasaus bedoelt? Ketjap? Is misschien ook best lekker hierin. Of misschien wilt u een dressing voor over de salade? Dan zou ik denk ik geen dashi gebruiken. Het ligt er dus nogal aan waar u de dressing mee wilt serveren.

  3. Met hoeveel water moet ik zo’n zakje dashi mengen om de bouillon te bekomen? Op de verpakking vind ik geen werkwijze?!?

  4. Staat er geen tabelletje op? Want het verschilt of je het gebruikt voor miso soep, hotpot of noodle(soep). En dan verschilt het nog of je een lichtgroen doosje zoals hierboven hebt (met zakjes van 8 gram) of een wit doos (met zakjes van 10 gram). Want met die lichtgroene varieert het van 3 tot 6 cups water per zakje. Bij de witte varieert het van 5 tot 10 cups of water. En om het nog spannender te maken, een cup in het metrisch stelsel is 250ml, in Amerika 237 ml en in Japan 200ml.

    Dus tsja, ik zou zeggen, doe een zakje in een kom, schenk er 600ml kokend water bij, proef en bepaal zelf of je het nog verder wilt verdunnen. En dat kan ook nog nadat je de andere ingredienten voor je dressing bij hebt gedaan en geproefd.

    Leuk he, koken? En dat allemaal voor een zakkie instant soep. ;-)

  5. Ik wil graag miso soep maken. Ik heb verschillende dingen gekocht waaronder een pakje waarop staat bonito flavored seasoning, dashino-moto. Is dit nu instant soep? Dus dashi poeder waar je soep van maakt? Het zijn zakjes van 5 gr. Hoevel moet ik er nu gebruiken voor 4 personen? Daarnaast heb ik ook nog shiro miso. Gebruik ik dit dan ook nog in die soep?

  6. Yup, dat is instant soep, of beter gezegd instant bouillon. De gebruiksaanwijzing verschilt nogal, afhankelijk waar je het voor gaat gebruiken. Ik ken alleen de zakjes van 8 gram en 10 gram en dacht, laat ik het eens in een spreadsheetje zetten. Komt ie:

    1 zakje van 8 gram
    Doel Personen cups ml
    miso soep 5-6 p 5-6 1200-1440
    stoofpotje 3 p 4 960
    noodlesoep 2-3 p 3-4 720-960
    1 zakje van 10 gram
    Doel Personen cups ml
    miso soep 8-10 p 8-10 1920-2400
    stoofpotje 4 p 5 1200
    noodlesoep 3 p 5 1200
    1 zakje van 5 gram (berekend obv 8g’s zakje)
    Doel Personen cups ml
    miso soep 3-4 p 3-4 750-900
    stoofpotje 2 p 3 600
    noodlesoep 1-2 p 2-3 450-600
    1 zakje van 5 gram (berekend obv 10g’s zakje)
    Doel Personen cups ml
    miso soep 4-5 p 4-5 960-1200
    stoofpotje 2 p 3 600
    noodlesoep 1-2 p 3 600

    Ha!
    En nu in het kort:

    • als je het zo als bouillonnetje met wat noodles of tofu wilt drinken gebruik je het minste water op een zakje dashi.
    • als je de dashi wilt gebruiken als basis voor een stoofpotje gebruik je waarschijnlijk ook nog allerlei andere smaakmakers die ook zoutig zijn en daarom maak je de dashi iets dunner/slapper en gebruik je meer water.
    • als je misosoep wilt maken, dan ga je dus nog een of meer lepels miso door je bouillon roeren en zou het veel te zout worden. In dat geval gebruik je dus nog meer water op 1 zakje dashi.

    Lastige gebruiksaanwijzing, maar het is dus een kwestie van trial & error, proeven & aanpassen.

    Miso Soup

    Recept misosoep
    Als je voor 4 personen misosoep wilt maken zou ik het volgende doen:
    1 zakje dashi van 5 gram, daar zou ik zo’n 900ml water bij doen en aan de kook brengen. Dan 4 a 5 eetlepels shiro miso in een kommetje even losroeren met wat water of soep. Als de dashi kookt doe je eerst de helft van de miso in de soep, proeft en doet er dan naar smaak meer bij. Dan nog wat lente-uitjes voor de kleur en misschien wat blokjes silken tofu voor de vulling. Wat geweekte wakame (zeewierkrullen) kan ook.

  7. Voor een dieet moet ik dashi korrels of poeder hebben. In Zoetermeer is niks te vinden. Weet iemand een internet toko waar ik het kan bestellen?

  8. Hier is een lijst met een heeeeeleboel online toko’s, Wilma.

    Je kunt eens rondneuzen om de goedkoopste te vinden. Kijk, hier verkopen het ze bijvoorbeeld: dashi no moto. (ze hebben ook een grootverpakking die per saldo veel voordeliger is!)

    Of anders toch eens een ritje naar Delft of Den Haag maken? Zeker weten dat de grotere Aziatische supermarkten het gewoon verkopen. ;-)

  9. Heeft iemand een goed recept voor Shiitake-dashi (voor vegetarische tafelgenoten).

  10. Shiitake dashi is eigenlijk gewoon het weekvocht dat overblijft als je gedroogde shiitakes weekt. Neem een paar gedroogde shiitakes en zet ze liefst een hele nacht in de ijskast weg in voldoende water. Let op dat er onderin het vocht wat zand kan zitten. Als je haast hebt overgiet je ze met kokend water en laat dat minstens een uur, maar liever dus langer staan. Je kunt ook kant-en-klare blokjes shiitake bouillon kopen bij de toko. Dat is makkelijk en lekker, maar daar zitten wel weer wat extra ingrediënten in zoals msg.

  11. Waar zijn dashi poeder en kashoy algen
    te koop in de regio Knokke aub

  12. Hoi, Ik zit al twee dagen te grasduinen op deze site en ben er weg van!!Ik leer meer en meer en word er gewoon gelukkig van!
    Wat doen jullie doe je dat goed, bedankt hoor :-)

  13. Hallo Atja, ik heb je reactie een klein beetje ge-edit, ik hoop dat je het niet erg vindt. ;-)
    Super te horen dat je erdoor geïnspireerd wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *