Empal Pedis (drooggebakken rundvlees)

Empal Pedis
Als je een rijsttafel samenstelt probeer je de gerechten vaak zo te kiezen dat er van alles wat is, een gerecht met rund, iets met kip, tempeh of tahoe, groenten, een eitje en zo verder. Veel Indische gerechten zijn inclusief saus en daarom is het altijd leuk om deze empal pedis er nog bij te serveren. Empal pedis is drooggebakken, pittig gekruid rundvlees. Je suddert het vlees eerst rustig gaar in een “soep” met kruiden en specerijen en later, vlak voor het opdienen bak je het zonder de saus (die gooi je weg of hergebruik je in een ander gerecht) droog in een koekenpan. Het vlees is dan lekker gekruid, mals van binnen met een lekker korstje en krokante stukjes van buiten. Ook als het niet lukt het vlees zo droog te bakken als boven op de foto, iets minder droog is ook nog steeds superlekker. En als je niet van pedis (pittig) houdt, dan is dit gerecht ook met weinig chilipeper nog steeds lekker.


RECEPT EMPAL PEDIS
5-10 personen (ligt eraan wat je nog meer serveert)

Het vlees
  * 1 kg sukadelappen of ander stoofvlees in blokjes
  * olie om in te bakken

De verse kruiden
  * 5 rawit chilipepers (of flink sambal zou ook kunnen)
  * 3 teentjes knoflook

De specerijen
  * 2 tl gemalen komijnzaad
  * 3 tl gemalen korianderzaad

En verder
  * 2 bouillonblokjes
  * 30g gula djawa (of andere suiker)
  * 2 blaadjes salaam
  * genoeg water om alles onder te zetten.

Strooisel voor het afbakken
  * 1 tl gemalen komijnzaad
  * 1 tl gemalen korianderzaad
  * 1 tl suiker (kristalsuiker is makkelijker nu)
  * 1 fijngesneden rawit chilipeper (voor kleur of extra pit)

Bereiding
Zet bovenstaande ingrediënten eerst allemaal klaar. Alleen het strooisel kan ook later. Wrijf de chilipepertjes en knoflook fijn in een vijzel (of rasp/pers de knoflook en snijd de chilipeper heel fijn). Verhit een eetlepel olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook met chilipeper een beetje aan. Voeg het komijn- en korianderzaad toe en bak 30 seconden mee tot geurig. Voeg dan het vlees (bakken hoeft niet, dat doen we op het laatst), de bouillonblokjes, suiker, salaamblaadjes en het water toe. Genoeg om het onder te zetten. Sudder het vlees zachtjes in 4 uur gaar.

Laatste stap
Stel het “strooisel voor het afbakken” samen en zet klaar. Schep het vlees voorzichtig uit het vocht en laat goed uitlekken in vergiet. Hoe beter uitgelekt, hoe beter het bakt. Bestrooi het met het strooisel van komijn, koriander, suiker, chilipeper eventueel wat extra zout. Verhit een koekenpan, voeg een paar eetlepels olie toe en bak de blokjes rundvlees hard aan. Ik heb wel eens dat ze toch te nat blijken te zijn of opeens veel vocht loslaten en gaan sudderen, dan gooi ik ze gauw terug in de vergiet, maak de pan droog en begin opnieuw. Het is niet erg dat er wat fliebertjes loskomen, dat geeft extra krokante stukjes. Als het niet lukt om het droog te bakken is empal pedis nog steeds erg lekker (zie foto onderaan). Bedenk je dat het vlees al gaar is, dus je bakt zolang nodig is om een lekker korstje te krijgen, niet langer.

Recept uit: Boekoe Bangsa.

Extra foto’s
Rundernek van de Turkse slager
Het recept vraagt om sucadelappen maar mijn Turkse slager verkoopt deze rundernek voor 7 euro de kilo. Op de foto zie je 2 kilo. Het is erg mager, dus ik was even bang dat het erg droog zou worden, maar dat was absoluut niet het geval. Ik ga het zeker vaker gebruiken. Al vraag ik me serieus af of het echt wel nek is. Die zou ik vetter verwachten. Niet dat het mij wat uitmaakt, maar ben toch nieuwsgierig. To be continued…

Rundvlees in dobbelsteentjes
Het voordeel van zulk mooi, mager vlees is dat het heel makkelijk in stukjes te snijden is.

Empal Pedis in the making
Dit is de empal pedis na 4 uur, zachtjes sudderen. Soms duurt het langer, soms korter. Daarom is het altijd het beste zo’n gerecht minstens een dag van tevoren te maken. Dan maakt het niet uit of het eerder of later gaar is. Bovendien, na een nachtje in de koelkast trekken de smaken er nog beter in.

Empal Pedis
De empal pedis perfect drooggebakken.

Empal Pedis
De empal pedis iets minder drooggebakken, maar nog steeds erg lekker. Sterker nog, als je dit met groenten en rijst eet, zonder andere gerechten is iets minder droog misschien wel lekkerder. Als onderdeel van een rijsttafel vind ik de krokant gebakken blokjes waarschijnlijk lekkerder.


Reacties

Empal Pedis (drooggebakken rundvlees) — 7 reacties

  1. Ziet er goed uit Robin, prachtige foto’s! Het recept lijkt een beetje op lelawar (zoals van kip), al heb ik beide nog nooit gemaakt.

  2. Haha, misschien omdat ik net een recept van lelawar had gelezen en toen dit zag! In ieder geval beiden maar eens proberen, met jouw foto’s maak je het wel heel aantrekkelijk!

  3. Ja,erg lekker. De Indonesische keuken heeft veel van dit soort droge vlees- en kipgerechten. Één kritische noot: Je zegt over de saus:´die gooi je weg´. Dat doe je natuurlijk niet. Heerlijke pittige vleesbouillon! Die gebruik je in een sajoer, of in een stoof, of in een soep… Indonesiërs gooien nooit iets weg, dat kunnen ze zich niet veroorloven.

  4. Ik vind het rund op de lastste foto erg bruin,hoe komt dat?

  5. Ja, dat is denk ik net als met hachee of ander stoofvlees, als je het wat langer inkookt, dan wordt het donkerder. Het is dus eigenlijk niet gebakken, want daar was het te nat voor, maar het is ingedikt/ingekookt. (mijn vriend stond achter het fornuis en die “deed maar wat”. :-D Maar het was dus evengoed heel erg lekker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *