Chinese suiker

Chinese SuikerHoe heet het?
Chinese suiker, Chinese gele of bruine suiker, kandijsuiker, bīngtáng (冰糖)

Wat is het?
De rock-sugar (links op de foto) is geraffineerde rietsuiker, verwerkt tot grote kandijbrokken. Eigenlijk geen verschil met de kandij zoals wij die kennen, behalve dan misschien de kleur. De bloksuiker (rechts op de foto) is ook rietsuiker, maar ongeraffineerd. En daarom heeft die ook een interessantere smaak, die je zou kunnen omschrijven als een beetje borstplaatachtig. Zoet en weeïg.

Hoe te gebruiken?
De gele kandij (rock-sugar) wordt in de Chinese keuken gebruikt om sommige sauzen een mooie, heldere glans te geven. Daarvoor wordt hij soms eerst nog gecarameliseerd. Het is handig om de suiker enigzins te vermorzelen voor gebruik, of nog beter, voor je ‘m in de kast zet.
De bruine bloksuiker is handiger in gebruik, je breekt er makkelijk een stukje af. Te gebruiken in alle recepten die om suiker vragen. Maar ook lekker om zo van te snoepen.

Tips, weetjes & recepten


Wat is er te koop aan rock-suiker?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Kirin Brand 麒麟牌
land van herkomst: China
etiket: Rock sugar, rietsuiker in stukken 黄冰糖
ingrediënten: rietsuiker, water
prijsindicatie: ± € 0,95 (400g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Golden Lion 金狮牌
land van herkomst: China
etiket:Rock sugar, kandijsuiker (gele stukken)
ingrediënten: rietsuiker, water
prijsindicatie: ± € 0,99 (454g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Pearl River Bridge 珠江桥牌
land van herkomst: China
etiket: Yellow Rock Sugar, sucre en roche jaune
ingrediënten: ?
prijsindicatie: ± € 0,90 (454g)

Wat is er te koop aan block-suiker?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Kirin Brand 麒麟牌
land van herkomst: China
etiket: Brown sugar in pieces 冰片糖
ingrediënten: suiker, bruine suiker, honing. Hoewel in het engels alleen sugar cane, water.
prijsindicatie: ± € 0,65 (400g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Pearl River Bridge 珠江桥牌
land van herkomst: China
etiket: Brown sugar in pieces 冰片糖
ingrediënten: ?
prijsindicatie: ± € 0,70 (454g)

Reacties

Chinese suiker — 5 reacties

  1. In mijn enthousiastme had ik bijna alle produkten voor de kip in meestersaus gevonden en vroeg ik de medewerker van de toko om Chinese Suiker. Hij toonde mij een zakje van het merk Chan waar Chinese Suiker op stond. Als je hiervan 150gr in je saus stopt wordt de kip mierzoet en heeft een heel onprettige nasmaak. De chinese suiker van Chan is namelijk geen suiker, maar natrium saccharine… een kunstmatige zoetstof (mierzoet en met een bittere nasmaak).

  2. Ooooooojee, wat zonde! . :-(

    Ik geloof dat ik ook pas nadat ik bovenstaande post had geschreven eens van die zakjes tegenkwam met de opdruk “Chinese suiker” en toen ook dacht “misschien moet ik daar ook wat over schrijven, om verwarring te voorkomen”. Ik zal vanavond een waarschuwing toevoegen aan bovenstaande tekst.

    Heb je de kip ook echt in de mislukte saus bereid? Niet eerst even geproefd? Ojee, ojee, ojee.

  3. Yep zonde, maar niet getreurd, van fouten ….
    Hebben nog met meerdere personen geproefd en gedacht dat het wel weer goed zou komen. De andere ingredienten zijn nog aanwezig voor minstens nog 1 keer. Dus nu maar bastard suiker (boek “Specerijen” Jane Lawson). Komt goed. Apart spul overigens, die szechuanpeper, die heb ik wel geproefd. Dacht eerst dat deze peper de boosdoener was. Ben erg blij met deze site.

  4. ik heb vanmiddag een zak pure brown sugar gekocht losse suiker recomended by china sugar assocation staat erop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *