Eendentongetjes

eendentongetje
Hoe heet het?
Eendentong, duck tongue, yā shé tóu / 鸭舌头 (China).

Wat is het?
Eendentong is het tongetje van een (Pekin) eend. Soms nog met twee kleine antennes eraan vast (peesjes of spiertjes?) maar meestal zonder, zoals op de foto hiernaast. In tegenstelling tot de tongen van zoogdieren zitten er in eendentongen botjes. Veel vlees zit er niet aan, het is vet, vel, vlees en bot op 6 centimeter tong, maar evengoed een delicatesse in China.

Hoe te gebruiken?
In principe is er van alles mogelijk: stomen, sudderen, bakken, frituren. In de Chinese keuken gebeurt dat inclusief botje, zodat men lekker iets te knagen en knabbelen heeft. Thomas Keller kookt ze 8 uur sous vide in eendenvet op 70°C en stript ze dan van het botje af (foto), maar normaal worden ze in hun geheel zo’n 30 minuutjes (bijvoorbeeld in meestersaus of hotpot) gaar gesudderd en daarna dus nog eventueel opgebakken of gefrituurd.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Bevroren eendentongen

merk: Lucky Duck International Food BV
land van herkomst: Nederland
etiket: Eendentong, Jumbo Size
ingrediënten: eendentongen
prijsindicatie: € 7,50 (500g)

Reacties

Eendentongetjes — 9 reacties

  1. Ik ben benieuwd. Mij heeft het nog niet kunnen bekoren, niet toen ze me het in de binnenlanden van China voorzetten en iedereen me triomfantelijk zat “toe te lachen” en ook niet toen ik ’t hier in Rotterdam sous-vide confijtte in het ganzenvet. Maar ja, ik eet ook pas sinds een paar jaar kippenbouten, voorheen was ik zo’n “ik-wil-geen-vet-fliebers-en-pezen-mutsje”. :-)

    Een keer supercrunchy met veel smaakmakers en chili, dat wil ik nog wel eens proberen.

    Als jij een recept vindt dat je lekker vindt hoor ik het graag.

  2. Ik zal eens kijken of ik ze kan vinden in Utrecht. De crunchy-versie lijkt me als eerste keer een mooie optie :-)

  3. De Croeselaan ben ik net door heen gerend, maar zag ik niet zo snel liggen in de haast. Ik kijk van de week nog wel eens, anders haal ik het wel op de Straatweg. Thanks!

  4. Toch hebben ze ze daar wel. Heb even de foto’s die ik er in April maakte op nageslagen. Ze liggen in zo’n diepvrieskast op het onderste schap, onder de IQF oesters en st. jacobsmosselen. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *