Groene papaja (onrijp)

Groene Papaya
Hoe heet het?
Groene papaja, green papaya, boommeloen, pepaya muda (Indonesië), malako dip / มะละกอดิบ (Thailand), du du xanh / đu đủ xanh (Vietnam), mùguā / 木瓜 (China).

Wat is het?
Groene papaja is de onrijpe vrucht van de papajaboom (eigenlijk een plant). De vorm varieert van langwerpig tot meer rond. In de kern zit een holte gevuld met pitjes. Rijpe, zwarte pitjes kunnen worden gedroogd en gebruikt als alternatief voor peper. De witte, onrijpe pitjes van de groene papaja niet.

Hoe te gebruiken?
Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Een van Thailands beroemdste gerechten is Som Tum, een salade van groene papajasliertjes die gestampt/gekneusd worden met een dressing van in ieder geval limoensap, suiker, chilipeper en vissaus.
Groene papaja is ook lekker door een koude glasnoedel-salade met allerlei seafood. Of een Thaise viscurry. In de ijskast blijft het redelijk lang goed.

Tips, weetjes & recepten

  • In de toko is in het diepvriesvak ook geraspte groene papaya te vinden, die is echter nogal nietszeggend van smaak.
  • Som Tum recept: van Klary Koopmans of YouTube filmpje van kokende moeder en dochter
  • Recept: Thais gemarineerd varkenshaasje met papajasalade
  • Te vervangen door onrijpe, groene mango. Groene mango’s zijn vaak iets kleiner en daarom praktischer als je geen groot gezin te voeden hebt. Qua smaak ontloopt het elkaar niet veel.
  • In onrijpe papaja’s zit het enzym papaïne. Dit enzym breekt eiwitten af en kan daarom in marinades gebruikt worden om vlees malser te maken. Ook het blad wordt wel gebruikt om (niet te dikke plakjes) vlees malser te maken.
  • Maar let op, papaja kan ook het andere fruit en groente in je salade zacht maken. Je kunt papaya wel van tevoren raspen/snijden en in een zakje in de ijskast bewaren, maar meng het pas op het laatste moment met de andere ingrediënten.
  • Wikipedia: about papaya of over papaja

Wat is er te koop?


Green Papaya
merk: Excel Fruits co.,Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Groene Papaya
prijsindicatie: ± € 8,50 p/kg



Meer foto’s

Papaja in sliertjes snijden met een juliennesnijder:
Julienne peeler

Papaja in sliertjes raspen met de grofste rasp kan ook:
Groene papaja raspen

Al ziet julienne gesneden papaja er wel mooier uit:
Sliertjes Papaya


Reacties

Groene papaja (onrijp) — 12 reacties

  1. Hallo,

    De papaya die zou ik graag willen kopen!
    Alleen weet ik niet of dat hier kan of weet u waar ik die wel kan kopen!

    Graag hoor ik snel iets van u!

    Groetjes, Natasa

  2. papaja’s kun je, indien daar niet vooradig, bij AH bestellen.

    Levertijd 1 dag. Kostprijs €5.40/stuk! Gewicht 930 gram.
    Althans, dat doe ik bij AH in Meyhorst, Nijmegen.

  3. Op het moment vers te vinden bij Amazing Oriental. Fijne site trouwens! Ik kijk regelmatig even. Dank voor de moeite.

  4. HHallo,

    Ik woon in zoetermeer en ik kan geen onrijpe papaja vinden, ze zijn allemaal rijp en zag dat u wel onrijpe verkoopt, waar kan ik kopen?
    Wil graag kopen. Laat u me weten?

    Mvg,
    Maureen.

  5. Ook papaya-blad bevat papaïne en het werkt erg goed om vlees mals te maken.
    Te koop (diepvries) bij Amazing Oriental.
    Het werkt niet heel diep in dus je moet je vlees niet te dik snijden, wikkel het vlees in de bladeren en laat het een 1/2 uur tot een uur inwerken, daarna het papayablad verwijderen (het blad is niet lekker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *