Lauki (bottle gourd, opo of fleskalebas)

lauki
Hoe heet het?
Fleskalebas, Lagenaria siceraria (L), calabash, bottle gourd, opo squash, long melon, húlu / 葫蘆 / húzi / 葫子 (China), yūgao / 夕顔 (Japan), bak / 박 / jorongbak / 조롱박 (Korea), lauki / kaddu / dudhi / ghiya (India), labu (Indonesië), poe (Suriname), bầu canh / bầu nậm (Vietnam).

Wat is het?
Lauki is de jonge vrucht van een van oorsprong Afrikaanse klimplant uit de Cucurbitaceae-familie, dus zusje van de meloen, komkommer en courgette. Omdat een volgroeide, gedroogde kalebas perfect geschikt is om water in te vervoeren wordt vermoed dat ze zich samen met de allereerste mensen vanuit Afrika verspreid hebben over de hele wereld. Deze kalebas komt in heel veel verschillende vormen: peervormig, sneeuwpop-vormig, dik & rond of juist lang & dun zoals in Italië (daar heet hij cucuzza). De smaak is een beetje flauw.

Hoe te gebruiken?
Jong zijn ze zacht van smaak, wat ouder worden ze bitter (en daarmee ook enigzins giftig). Zoek dus kleine exemplaren met een gave, gladde huid, al kun je er eigenlijk vanuit gaan dat ze grote, bittere exemplaren niet verkopen. Beste is als het steeltje er nog aan zit. Schillen is niet nodig, maar soms wel fijner. De zaadlijsten verwijderen is ook niet nodig, maar gebeurt vaak wel. In blokjes/stukjes kort meeverwarmen in soep, wok- of stoofgerecht. Frituren als een soort tempura kan ook. In de koelkast nog wel een week te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Round Kadu

Wat is er zoal te koop?


Opo squash of lauki

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: 瓠瓜
prijsindicatie: € 5,95 p/kg

Ronde lauki

merk: merkloos op de groentenafdeling van een Indiase toko
land van herkomst: vermoedelijk Pakistan
prijsindicatie: € 4,50 p/kg

Reacties

Lauki (bottle gourd, opo of fleskalebas) — 8 reacties

  1. Echt heel spannend wastie inderdaad niet. Ik had ‘m schijfjes als roerbak. Misschien volgende keer in die Dal, dat zag er wel lekker uit!

  2. Bij mij gaat ie binnenkort door de zalmcurry. Kijken of dat bevalt. Meestal doe ik daar lichtgroene courgette door, dus ik hoop dat dit ook werkt. En ja, die dahl lijkt me ook wel lekker ja.

  3. Ja he? Okay, heb de tekst toch maar aangepast van “schillen hoeft niet, kan wel” in “hoeft niet, maar soms wel fijner”. ;-)

  4. Ik kom een beetje in de war met bijvoorbeeld de (chinese) wintermeloen. Wat is het grootste verschil? Is de lauki hetzelfde in toepassing als de onrijpe wintermeloen? Het zijn vaak ook grote exemplaren, dus ik vraag me af of ze ook ingevroren kunnen worden zoals courgette.

  5. Je kunt al die courgette/pompoen/kalebas-achtigen volgens mij wel door elkaar vervangen. Alleen die wintermeloen, die wordt wel echt heel mooi doorschijnend. Smaken zullen iets anders zijn, maar allemaal subtiel en flauw. Invriezen kan inderdaad net als courgette prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *