Maltose

MaltoseHoe heet het?
Maltose, moutsuiker,moutstroop, malt sugar, rijstmoutsiroop, màiyá táng / 麦芽糖 (China).

Wat is het?
Maltose is een zeer stugge, stroopachtige, zoete substantie. In China wordt maltose al eeuwen gemaakt door gerst eerst te laten ontkiemen (dat noem je mout, vandaar de naam moutsuiker) en daarna te mengen met gekookte kleefrijst en dat mengsel een paar uur laten fermenteren. Als je dat mengsel vervolgens in een kaasdoek uitwringt hou je een zoete vloeistof en die wordt ingekookt tot de stroperige massa die we maltose noemen.

Hoe te gebruiken?
In China wordt maltose vaak als zoetstof gebruikt, maar van de ingekookte stroop worden ook zuurtjes, lolly’s en prachtig suikerwerken gemaakt. Wij kennen maltose vooral als de basis voor de marinade waarmee Peking Eend zo mooi rood wordt gelakt. De stugge maltose wordt iets handelbaarder als je hem voor gebruik een paar seconden in de magnetron zet. Maltose kan meestal wel vervangen worden door honing of een ander stroperige suikergoedje. Maltose is buiten de koelkast jaren houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Honey Bee 蜜蜂牌
land van herkomst: China
etiket: Maltose, best quality 纯正麦芽糖
ingrediënten: rijst, mout
prijsindicatie: € 1,30 (380g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Guangxi Wuzhou Eastrich Import and Export Corporation Limited
land van herkomst: China
etiket: Maltose, healthy foodstuff
ingrediënten: rijst en mout
prijsindicatie: € 1,55(400g)

Reacties

Maltose — 15 reacties

  1. Ben benieuwd wat je er allemaal mee gaat maken en of het je bevalt. Gebruikte je eerder honing om te lakken?

  2. Ja ik gebruikte eerder honing maar dit versuikerde zo ik hoop dat maltose dat niet doet.

  3. Ik maak hiermee altijd zoete koek in laagjes mee samen met de maltose. Erg lekker!

  4. Ik heb er vandaag voor het eerst mee gewerkt wat een plak zooi zeg maar naarmate het iets verwarmt was ging het beter met schenken.
    Ik heb er duif mee overgoten.

  5. Magnetron is wel makkelijk voor dit klusje, of hoe heb jij het verwarmd? En versuikerde het minder dan de honing die je eerder altijd gebruikte?

  6. Ik heb de magnetron gebruikt ging wel goed maakte de maltose makkelijker schenkbaar.

  7. Allereerst een kompliment wat een informatieve site.
    Misschien mag ik een vraag stellen heb bij een toko
    vloeibare maltose gekocht kan ik hiermee ook een suikerspin deco maken en zoja moet ik het verwarmen??
    Of moet ik korrels maltose gebruiken zie graag uw antwoord tegemoed vriendelijke groet Len

  8. Bedoel je om zoiets te maken?

    Lulo Spanish Tapas

    Ik heb daar zelf geen ervaring mee, alleen met gewone suiker. Maar het moet wel kunnen ja, je zult het in ieder geval moeten verhitten inderdaad. Voorzichtig verhitten tot de juiste temperatuur. Even een drupje in een glas koud water om te checken of het al hard wordt en dan op hoop van zegen met je lepel gaan zwaaien ja. ;-)

    Als je het gaat uitproberen, laat je dan weten hoe het ging? Ik ben wel benieuwd.

  9. erg lekker om te gebruiken voor gember toffees.
    met een beetje suiker, maltose, vers geperst gember sap en dat verwarmen en dan een laagje tapioca meel en daar geultjes in maken en daar de toffee in laten stromen en af laten koelen.
    Heerlijk!!
    (pas wel op voor je tanden het blijft wel flink kleven!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *