Tijgerlelieknoppen

Tijger-lelie-knoppen weken
Hoe heet het?
Tijgerlelieknoppen, tijger lelie knopjes, gouden naalden, leliebloemen, lily flower, tiger lily buds, golden needles, sedep malam (Indonesië), tjiem tjiem (Suriname), huanghua / 黄花, jinzhen cai / 金针菜 (China).

Wat is het?
Tijgerlelieknoppen zijn de gedroogde, ongeopende bloemen van de daglelie. De smaak is zoetig en doet een klein beetje denken aan witte asperges uit een potje. Tijgerlelieknoppen zijn geel tot geelbruin van kleur.

Hoe te gebruiken?
De tijgerlelieknoppen in een kommetje overgieten met kokend water en 30 minuten laten weken. Daarna uitknijpen en eventueel de harde stukjes eraf snijden. Tijgerlelieknoppen worden verwerkt in roerbakgerechten (vaak vegetarisch). Meestal niet meer dan een klein handjevol per gerecht.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?

tijgerlelieknoppen
merk: Golden Diamond Brand 金钻石
land van herkomst: China
etiket: 金针 Dried Lily Flower (Kam-Jam)
ingrediënten: leliebloem
prijsindicatie: € 2,10 (200g)

Reacties

Tijgerlelieknoppen — 9 reacties

  1. De indische keuken kent dit als sedep malam. Gek dat je het zoet noemt, ik vind het juist iets fris-zurigs geven. Lekker is salades en onmisbaar in de pastel toetoep.

  2. Ik zal binnenkort weer eens boeddha’s delight maken en dan nog eens goed proeven. Ik wist trouwens niet dat ze dit ook in de indische keuken gebruiken. Dankjewel voor de aanvulling.

  3. ik vond ze gisteren maar dan in een vochtige versie verpakt op vocht in een gesealde verpakking. nou weet ik wat ik er mee kan bedankt !

  4. je kunt ze ook een paar weken op azijn zetten en dan de azijn filteren, dit levert een zeer lekkere azijn op.

  5. Inderdaad gewoon wat olie en deze azijn over een groen slaatje of een slasausje maken. Nu ben ik het een keer aan het proberen met witte wijnazijn.
    het maakt de azijn wat zachter, zoeter. een beetje zoals vlierbloesemazijn maar met een andere smaak. Moet je echt eens proberen.

  6. Weet iemand waar sedep malam te koop is in Amsterdam? De toko’s waar ik geweest ben kennen het niet. Alvast trima kassi.

  7. Ik weet bijna wel zeker dat een van de grotere toko’s aan de Gelderse kade het verkopen. Het is toch een redelijk standaard product, misschien alleen even zoeken in welk schap het ligt.

    Wat altijd helpt met de communicatie is als je de Chinese tekens overneemt. Dan begrijpen ze meteen wat je bedoelt. Want sedep malam is natuurlijk de Indische naam, die zal niet algemeen bekend zijn bij Chinees winkelpersoneel?

  8. Volgens mij heeft Oriental op de Nieuwmarkt ze gewoon. Bij binnenkomst gelijk naar rechts en dan zo tot aan de wand. Daar liggen allerlei apartere gedroogde dingen en specerijen, tegenover de noedels.
    Wah Nam Hong moet ze ook hebben, ik denk zo tegenover het rek van de thee of de bouillonblokjes.
    Dun Yong dan ook, alleen weet ik niet waar.

    Bij deze 3 toko’s spreken ze zeker voldoende NL (enkeling Engels) om je te kunnen helpen en de gewone Nederlandse naam te zoeken, mocht je het zelf niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *