Erwtenscheuten

erwten scheuten / pea sprouts
Hoe heet het?
Erwtenscheuten, ewten spruiten, peultjesblad, pea shoots, snow pea shoots, pea tips, pea sprouts, dòu miáo / dou miu / 豆苗 (China), daun ercis / daun kacang manis (Indonesië), tobyo (Japan), wandusaan (Korea), phak thua lantao / yu tuah (Thailand), dau hoa lan (Vietnam)

Wat is het?
Erwtenscheuten zijn de eerste, malse, groene scheuten die opkomen als je erwtjes (of peultjes of sugar snaps) laat ontkiemen. Dat kan in je vensterbank (leuk projectje voor kinderen) of in de tuin. Erwtenscheuten smaken naar rauwe erwt.

Hoe te gebruiken?
De allereerste scheuten zijn mals en geschikt als garnering, smaakmaker of salade maar als je ze wat laat doorgroeien (in de tuin) worden de blaadjes groter en begint het al meer op groente te lijken. Dan is kort roerbakken vaak lekkerder: gewoon in wat olie met een beetje knoflook en de erwtenscheuten iets laten slinken. De bakjes van Crazy Pea (zie na de klik) houd je in de vensterbank nog wel twee weken of langer goed. Na een eerste “oogst” krijg je gewoon weer nieuwe scheuten. De zakjes met erwtenscheuten cq peultjesblad die je soms bij de toko ziet zijn korter houdbaar: een paar dagen in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: stir-fried pea shoots with garlic
  • Meer recepten, ideeën en zelf kweken op: EtenUitDeVolkstuin.nl (pesto van maken, door een salade, door de risotto, door een frisse erwtensoep)
  • Tip: alles wat goed combineert met erwtjes combineert ook goed met erwtenscheuten: spek, ei, room, geitenkaas, pompoen, etc etc.

Wat is er zoal te koop?


Crazy Pea Erwtenscheuen

merk: Crazy Pea van discoverfresh.nl
land van herkomst: Nederland
etiket: Crazy Pea. Cress met frisse erwtensmaak
ingrediënten: erwtenscheuten
prijsindicatie: € 2,95 (plantje)
gekocht in de Markthal Rotterdam


Reacties

Erwtenscheuten — 9 reacties

  1. Je hebt geprobeerd om ze zelf te kweken, Sara. Uit gedroogde erwten? Ik vind dit altijd wel een fijne site als het gaat om ontkiemen: sproutpeople.org. Zij zeggen dat je dan minder zaad tegelijk moet gebruiken. En misschien was het warm weer?

    Misschien dat iemand uit eigen ervaring tips kan geven….

  2. Ja, daar zat ik al over na te denken, want bij mij is dat nog nooit gebeurd. Wel eens een heel klein beetje wit pluis bij een zaadje/erwtje dat net is ontkiemd, maar dat negeer ik gewoon. Ik weet niet of dat is wat Sara bedoelt?

    Hoe dan ook: gedroogde erwten, willekeurig plstic bakje, laagje zand, grond of desnoods wattenbollen. Eerste dagen goed nat houden tot er iets groens uit de erwt omhoog schiet en daarna gewoon om de dag klein beetje water geven tot de scheuten hoog genoeg zijn om af te knippen en op te eten. En dan weer laten teruggroeien en afknippen en dan nog een keer en daarna gooi ik het weg.

    Dat gaat al jaren probleemloos, met erwten van elk merk, op elk soort ondergrond. Ik zou niet weten wat eraan mis kan gaan. :)

  3. Moeilijk, Iris. Ik ben slecht bekend in België.
    Als niemand reageert kan ik je niet verder helpen.

  4. Vele mensen laten die liggen op hun bord als ze uiteten gaan, waarschijnlijk weten ze niet wat het juist is, maar ik vind dit zo lekker dat ik goesting heb om ze uit hun bord te plukken om ze zelf op te eten….zoooooo lekker

  5. Nou, Martine, het kan soms ook een beetje te gortig worden. We hebben op een vakantie wel eens meegemaakt dat er op elk bord een slinger erwtenscheut lag. Zonder doel, anders dan dat het leuk staat. Ik ben op een gegeven moment begonnen het te laten liggen. Uit protest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *