Ginkgonoten

Ginkgo noten
Hoe heet het?
Ginkgonoten, ginkgo zaden, ginkgo, gingko, ginko, yínxìng guǒ, (‘zilverabrikoos’, 银杏果), báiguǒ rén (白果仁).

Wat is het?
Ginkgonoten zijn de zaden van de vrouwelijk ginkgo boom. Aan de boom lijken het net zilverkleurige abrikoosjes, die eenmaal op de grond gevallen beginnen te rotten, glibberen en stinken, naar ranzige boter en kots. Vandaar dat de mens in de loop der eeuwen die stinkboom bijkans heeft uitgeroeid, nergens op de wereld groeit ie nog in het wild. Maar omdat de zaden (die zonder het vruchtvlees overblijven) de reputatie hebben geneeskrachtig te zijn is de boom ook altijd gecultiveerd. Dankzij kloosters, kastelen en botanische tuinen over de hele wereld is deze pre-historische boom dus behouden gebleven.

Hoe te gebruiken?
Verse ginkgo noten kraken en dan van het velletje ontdoen door ze even te blancheren of bakken in droge koekenpan. Nogal een werkje, daarom zijn de vacuum- of in blik verpakte nootjes een stuk handiger. Je kunt ze roosteren of verwerken in zoete en hartige soepjes, stoofschotels, eierpuddinkjes of de klassieker achtschattenpudding.
De ginkgonoot smaakt een beetje zoetig, hoewel het kiempje binnenin een bittere nasmaak geeft. (sommige mensen schijnen dat eruit te peuteren) De structuur doet denken aan een gekookte tamme kastanje, alleen minder droog. In de ijskast lang houdbaar (weken/maanden).

Tips, weetjes & recepten

 • Waarschijnlijk dat alles wat er nog meer te weten valt over de ginkgonoot te vinden is op de enorm uitgebreide website van Cor Kwant: The Ginkgo Pages

Wat is er te koop?


Klik voor uitvergroting

merk: merkloos op de versafdeling
land van herkomst: ?
prijsindicatie: ± € 5,95 p/kg

Etiket lezen? Klik hier.

merk: 洪吉能 Ang Kiat Leng Trading Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: Ginko Nut Flash 白果肉
ingrediënten: Fresh ginkgo nuts, no preservatives, no artificial colouring
prijsindicatie: € 1,- (80g)

Reacties

Ginkgonoten — 8 reacties

 1. Het heeft altijd wel iets aandoenlijks he?
  Terwijl het natuurlijk gewoon luiheid is, want hallo zeg, anno 2010 moet het toch niet zo moeilijk zijn om zoiets te vertalen naar het Nederlands of Engels? ;)

 2. Deze nooten zijn geroosterd heerlijk in salades en als extraje in de studentenhaver

 3. Heeft iemand deze ginkgo noten al eens gekocht in Nederland. En dan zou ik willen weten waar in Nederland, toevallig ook in de buurt van Amsterdam

  d oo rtje

 4. Bovenstaande nootjes ZIJN gekocht in Nederland. ;-)
  Volgens mij zijn ze altijd wel op voorraad bij Wah Nam Hong. In ieder geval die gepelde, vacuum verpakte nootjes en tijdens het seizoen ook netjes of zakjes met opgepelde ginkgonootjes. Alleen weet ik zo uit mijn hoofd niet hoe dat seizoen precies loopt.

  Maar Wah Nam Hong dus en die heeft ook vestigingen in Amsterdam. Grotere vestigingen van Oriental zal ze ook vast wel hebben, maar dat weet ik niet 100% zeker.

 5. Deze boom is helemaal niet bijna door de mens uitgeroeid omdat zijn rijpe vruchten stinken. Integendeel, dat hij nog bestaat is mede te danken aan het verbod om hem te kappen, omdat hij een religieuze betekenis had. Er zijn ook wilde populaties in China bekend. Het geslacht van deze boom was allang op zijn retour toen er in de verste verte nog geen sprake was van zoiets als de mens.

  In het arboretum van Rotterdam staat een vrouwelijk exemplaar dat in het najaar de vruchten laat vallen. Pas op, niet aanraken, de lucht is niet van de handen te wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *