Ginseng

ginsengHoe heet het?
Ginseng, ginsengwortel, Asian ginseng, true ginseng, panax ginseng (L) rén shēn / 人参 (China), insam / 인삼 (Korea), ninjin / 人参 (Japan), nhân Sâm (Vietnam), gunasingi (India).

Wat is het?
Ginseng is een plant met grillige wortels die met enige fantasie vaak op mannetjes met rare benen lijken, de Chinese naam betekent letterlijk genomen dan ook menswortel. Ginseng heeft nog 10 zusjes in de panax familie maar daarin zit minder of helemaal geen ginsenoside, de stof waar het allemaal om draait. Ginseng wordt namelijk niet voor de smaak gegeten, maar voor de gezondheid. Het zou je immuunsysteem verbeteren en je energie geven. De smaak is niet echt lekker, een beetje melig en bitter.

Hoe te gebruiken?
Snijd van verse ginseng eerst de topjes af (daar waar de wortel overgaat in de stengel) en stoof traditioneel in zijn geheel mee in medicinale soepen en stoofschotels. Je kunt er ook thee van trekken. Dat gaat van zowel verse als gedroogde wortel. Let op, kan van invloed zijn op de werking van medicijnen.
Gedroogde ginseng is jaren te bewaren en de vacuumverpakte, in de koelkast vaak ook wel een aantal maanden tot een jaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Naast die (onechte) zusjes uit Vietnam, Amerika enzo wordt ginseng ook nog ingedeeld in haar 4 verschijningsvormen:
    * wilde ginseng: moeilijk aan te komen, hoe ouder hoe duurder .
    * verse ginseng: vers maar geteeld, anders zou het wel wilde ginseng heten.
    * rode ginseng: geschild, gestoomd en dan (zon-) gedroogd.
    * witte ginseng: onbehandelde, gedroogde ginseng.
  • Koreaans tegenhanger van de Joodse kippensoep: Samgyetang.
    Dit is een soep van jonge, hele kip met ginseng, kleefrijst , knoflook en “superfoods” zoals jujube of goji. Vooral gegeten in de zomer, op de warmste dagen van het jaar.

Samgyetang, Koreaanse soep

Wat is er zoal te koop?


verse ginseng

merk: Jilin Provence Baolong Speciality Ware Factory
land van herkomst: China (Hunan)
etiket: Changbai mountain fresh ginseng
ingrediënten: fresh ginseng
prijsindicatie: € 6,50 (75g)

Reacties

Ginseng — 9 reacties

  1. Hoe weet ik dat ik de goede Ginseng heb en niet de soort die geen ginsenoside bevat?

  2. Ik weet het niet, maar ik denk dat als de toko “gingseng van de verkeerde soort” voor die prijs zou verkopen ze heel wat boze klanten op de stoep krijgen.

  3. Ik woon in zwolle, weten jullie wat mijn dichtstbijzijnde winkel is voor de echte verse ginseng?

  4. Waar kun je verse ginseng wortel kopen? Pillen werken bij mij niet. En ook de thee niet. Ik zou eens willen bruisen van energie.

  5. Kan ik ginseng wortel ook in water of alcohol opzetten.en hoe werkt dat dan.

  6. Ik zie in filmpjes op internet waarin ze een karaf eerst vullen met ginseng wortel en er dan wodka bij doen. Half jaar wachten en je hebt ginseng energydrink..

    Om thee te zetten zou ik wat schijfjes in een pannetje water zachtjes laten koken. Minuut of 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *