Kaffir limoen (djeroek limo)

kaffir limoenHoe heet het?
Kaffir limoen, kaffir lime, djeroek lime, djeroek limo, wilde limoen, thai lemon, Indonesische citroen, makrutlimoen, Citrus hystrix, djeroek poeroet / jeruk perut / limau purut / limo purut (Maleisië/Indonesië), luk makrut (Thailand), truc (Vietnam).

Wat is het?
Djeroek limo is het kleine (2-5cm), pokdalige, groene citrusvruchtje (papeda) van de kafferlimoen (Mauritius papeda), een veelvoorkomende struik uit zuidoost Azië. De vruchtjes worden het meest gebruikt in de keukens van Thailand en Laos, het blad wordt in meer landen gebruikt. Smaakt en ruikt als limoen, maar dan net even iets intenser, geparfumeerder.

Hoe te gebruiken?
Wordt voornamelijk voor de schil gebruikt, niet het sap. De zest (rasp) gaat door de currypasta’s en boemboes. Maar let op dat je het wit niet meeraspt, want dat is nog bitterder dan bij normale citrusvruchten. En had je ze ingevroren (wat best kan), dan is het wit nog weer bitterder geworden en vervliegt het aroma van de zest binnen een uur. Snel gebruiken dus. Het (weinige) sap kan eventueel gebruikt worden in dressings, maar pas op met de dosering.

Tips, weetjes & recepten

  • Lees ook de post over limoenblaadjes van dezelfde boom/struik
  • Bij sommige tuincentra kun je djeruk perut planten in pot kopen, ze zijn redelijk makkelijk als kamer- of terrasplant te houden.

Wat is er zoal te koop?


 djeroek limo

merk: van de versafdeling
land van herkomst: onbekend, waarschijnlijk Thailand
etiket: Juruk limo – mini citroen
prijsindicatie: € 19,50 p/kg

Reacties

Kaffir limoen (djeroek limo) — 13 reacties

  1. Hallo,

    Ik krijg nogal tegenstrijdige berichten over wat precies de Kaffir limoen is. Ik krijg de indruk dat veel Thaise recepten eigenlijk de volgende limoen als Kaffir limoen beschouwen:

    https://importfood.com/products/fresh-thai-produce/item/fresh-kaffir-limes

    Eenerzijds zijn er dus die kleine Kaffir limoenen, maar er zijn dus ook een flink stuk grotere varianten, naar het lijkt. Deze hebben een bijna heuvelachtige schil (qua structuur).

    Welke is nu goed om te gebruiken in, bijvoorbeeld, een curry?

    Tim

  2. In een curry? Ik gebruik dan eigenlijk altijd gewone limoenen. De kaffir limoentjes die je hier kunt kopen zijn zo klein en zo saploos, dat schiet niet op. Ik denk dus ook dat ze in Thailand veel grotere & sappigere kaffir limes kennen.

    Ik denk dat het qua smaak elkaar allemaal niet veel ontloopt, dus echt, gebruik gewoon wat het makkelijkst is of wat je voorhanden hebt.

  3. Tadaaaa, gespot en gekocht bij de Makro:

    Kaffir Lime

    Deze kaffir limes zijn een stuk groter dan die kleine knikkertjes. Ik denk wel dat het alletwee kaffir limes zijn, maar welke ze nu bedoelen in welk recept dat blijft denk ik gokken. Hebben ze het over het sap, dan kun je denk ik wel aannemen dat het deze grotere variant betreft. Of misschien is het dezelfde variant, alleen ouder?

    Ooit gaan we het nog snappen. :-)

  4. Ik gebruik op dit moment de zeste van kafir limoen, om mijn coquilles in te marineren samen met wat dashi vinaigrette. Ik vind dit persoonlijk een super product. Wel zeer voorzichtig mee zijn! De zeste is zeer goed vergelijkbaar met die van een bergamot citroen!

  5. De limoenen in Thailand zijn ook niet sappig. Ze worden gebruikt (de schil) om curry paste te maken.

  6. Alle limoenen, Vanessa? Of hebben ze in Thailand meerdere variëteiten, de ene sappiger dan de ander, de ene aromatischer dan de ander?
    Bij ons is de ene appel ook de andere niet.

  7. Nee kaffirlimoenen, (daar hadden we het over) Gewone Thaise limoenen zijn net zo sappig en zelfs sterker in smaak, in een recept heb je ietsje minder nodig om balans te krijgen in bijvoorbeeld een dressing.

  8. Hola! Geen idee wat ik met de kaffirlimoenen kan doen. Ik heb een boom vol!! Ja, het blad gebruik ik veel, maar de vruchten…?

  9. Hallo Carien, is het mogelijk om enkele vruchten (of zaden) te verkrijgen (evtl. tegen vergoeding)? Ik zou graag deze zaden willen planten in Kameroen (midden Africa) om daar een eigen bron van ‘kaffir limoen bladeren’ te hebben (het is een beetje onhandig om een plant mee te nemen). Mvg, Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *