Ketjap (zoete sojasaus)

Ketjap Hoe heet het?
Ketjap Manis, zoete sojasaus, Indonesische sojasaus, kecap manis (Indonesië), ซีอิ๊วดำ / siew dam / siew dohm (Thailand)
In de volksmond vaak enkel “ketjap” genoemd.

Wat is het?
Ketjap manis is een sojasaus (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) waaraan palmsuiker wordt toegevoegd zodat het een dikke, stroperige, zoete sojasaus wordt. Soms worden er nog wat meer smaakjes toegevoegd, zoals een vleugje steranijs of gember.

Hoe te gebruiken?
In de Indonesische keuken door marinades, in gerechten of als dipsaus. Beter niet gebruiken ter vervanging van lichte– of donkere sojasaus, het resultaat wordt echt heel anders. Koel en donker bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: zelf ketjap maken. Handig als je niet in Nederland woont.
  • Recept: Babi Ketjap (Indonesisch, gestoofd, zoet varkensvlees)
  • Zoals gezegd bedoelt men met ketjap vaak ketjap manis, maar er zijn dus nog 2 soorten ketjap: Ketjap asin, en ketjap sedang. Ketjap asin is zouter, lichter en vergelijkbaar met chinese lichte sojasaus. Ketjap sedang is minder zoet dan ketjap manis. En dan schijnt er nog Ketjap pekat te zijn? Vergelijkbaar met of gewoon een ander woord voor Chinese donkere sojasaus.
  • Klik hier voor een overzicht: sojasauzen op een rijtje

Wat is er te koop?


 ABC Ketjap

merk: ABC (Heinz)
land van herkomst: Indonesië
etiket: Kecap Manis, special sweet soy sauce
ingrediënten: Suiker, water, zout, sojabonen, tarwe, kruiden, natriumbenzoaat (E211)
prijsindicatie: € 2,39 (625ml)

 Kaki Tiga Ketjap

merk: Kaki Tiga van Vanka-Kawat BV
land van herkomst: Nederland
etiket: Perusahan Ketjap Kudus. Selalu Terpudji. Ketjap Medja No.1
ingrediënten: Op dit etiket: suikerstroop, water, soja extract (water, sojabonen, zout, tarwemeel) voedingszuur (melkzuur), zout. Maar bij navraag blijkt het te zijn: suikerstroop, sojasaus (water, sojabonen, tarwemeel, zout, caramel), conserveermiddel (E211) voedingszuur (E270), zout.
prijsindicatie: € 1,70 (250ml)

 Ketjap Bango

merk: Bango (Unilever)
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bango, sejak 1928, Kecap Manis
ingrediënten: sojasaus, rode pepers, sjarlojes, sojaolie, natrium benzoaat
prijsindicatie: € 1,95 (300ml)

A-Brand Ketjap



merk: A-Brand, Ketjap Kental no. 1
land van herkomst: Nederland
etiket:
ingrediënten: melasse, water, nauurlijk gefermenteerde sojasaus (sojabonen, zout, caramel, conserveermiddel E211), voedingszuur E270, natuurlijk aroma
prijsindicatie: €1,99 (1L)

Flesje Ketjap van Conimex

merk: Conimex
land van herkomst: Nederland
etiket: Ketjap Manis, zoete Indonesische saus
ingrediënten: Suiker, sojasaus 25% (water, sojaboon, zout, tarwe), water, melasse, zout, basterdsuiker, gebrande suikerstroop, conserveermiddel E202, voedingszuur E270, aroma (met selderij), laurierextract.
prijsindicatie: € 1,- (250ml)

 Dinges


merk: Go-Tan
land van herkomst: ?
etiket: Ketjap Manis
ingrediënten volgens hun website: melado, water, sojasaus (8%; water, sojabonen, tarwe, zout), zout, kleurstof (caramel), ammoniumchloride, voedingszuur (citroenzuur), kruid. Kan sporen van pinda’s en/of noten bevatten.
prijsindicatie: € … (250ml)

Welke heeft de voorkeur?
ABC heeft mijn voorkeur, het lijkt wel zoute appelstroop, lekker! Maar Kaki Tiga en Bango zijn eigenlijk net zo lekker, qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel. De andere 3 (A-brand, conimex en Go-tan) smaken duidelijk anders. Om het vriendelijk te zeggen: lang zo lekker niet.


Reacties

Ketjap (zoete sojasaus) — 78 reacties

  1. Ik mis de kaki tiga, mijn favoriet.
    Conimex en Go-tan zijn alleen geschikt als vervanger van Maggi of keukenzout. Brrrr.

  2. Allereerst: Wat is dit een fijne site! Dank jullie wel.

    En verder wil ik graag Marjolein ondersteunen. De Kaki Tiga is onvolprezen.

  3. Ik zag in eerste instantie alleen maar 1 liter “tankjes”, maar nu gelukkig ook een kleiner flesje. Ik heb ‘m vergeleken met ABC-brand en eigenlijk vind ik ze even lekker. Enige verschil is de dikte en de prijs.

  4. Die witte vierkante fles is ook lekker, maar ABC is lekkerder en goedkoper, dus dat maakt de keuze makkelijk.

  5. Ikzelf ga ook voor de ABC of de Kaki Tiga, ik vind ze zelf erg op elkaar lijken al moet ik zeggen dat mijn voorkeur iets meer naar de Kaki Tiga gaat, simpelweg vanwege het feit dat hij minder dik is, en dus makkelijker te verwerken is als ik aan ’t wokken ben :)

  6. Kaki Tiga heb ik van huis uit meegekregen als een lekkere ketjap. In de jaren zeventig en tachtig was dat de lekkerste ketjap die je in Nederland kon krijgen. Vooral mensen met een Indische achtergrond gebruik(t)en Kaki Tiga. Het is een Nederlands merk, in Indonesië is het onbekend. Kaki Tiga is daar een bekend merk balsem.

    Tegenwoordig kun je ook kecap ABC krijgen in Nederland, het is een authentiek Indonesisch product. ABC is een merknaam voor allerlei voedingsmiddelen (ook bv chilisauzen) en in Indonesië zeer bekend.

  7. ABC is het merk voor mij, geen Conimex, Inproba, Go-tan of noem maar op (zelfs niet de A-brand Ketjap nr.1) ABC dus. Gewoon in m’n keukenkastje te vinden in de variaties: Asin, Manis én Manis Sedang. Ik las hierboven dat Sedang “wat minder zoet zou zijn”, nu ik kan je uit de droom helpen: hij IS minder zoet. De smaak zit wat tussen Asin en Manis in, wat meer richting de Manis dan de Asin, maar erg lekker zoetig met een prettig ‘zoutje’ er in.

  8. Ik ga vandaag op zoek naar een flesje echte ketjap manis, want ik wil ook wel eens babi ketjap maken, en opeten natuurlijk ;-)
    Wat voor pan gebruik ik daarvoor het beste? Volgens het recept een wok, maar gevoelsmatig neig ik eerder naar een gewone braadpan.
    En wat voor varkensvlees? Geen speklap neem ik aan, gewone (biologische) varkenslapjes?
    Wat serveer ik er nog meer bij? Ik dacht zelf aan gewone rijst, gestoomd groen en zuur/ingelegd groen.

  9. Handige site dit!
    Ik ben op zoek naar vintage soja saus. Niet op de site aangetroffen. Iemand een idee waar die verkrijgbaar is?
    Dank en fijne feestdagen!

  10. Ik vermoed dat een vintage sojasaus eerder een japanse sojasaus is dan een ketjap. Toch? Ik verwacht zoiets eerder bij een delicatessezaak dan een toko, maar misschien kun je eens informeren bij Interburgo in Rotterdam. Zij importeren veel uit Japan, dus kunnen je wellicht verder helpen.

  11. Ik vind die ABC ketjap Manis zelf het lekkerste. Heb die andere merken niet geprobeerd. Ooit wel eens conimex gehad in een ver verleden maar die luste ik echt niet. Volgens mij kan je daar beter je tuinvlonders mee inoliën of zoiets.

    Sinds een tijdje ben ik erachter dat er ook wel verschil is tussen chinese soja saus en indonesische. Zag in mij chinese kookbook wel staan lichte en donkere soja maar had bij god geen idee wat het verschil was.

    Dus voor mij chinees koken gebruikte ik ipv donkere ketjap saus
    Kecap manis van ABC. was lekker hoor maar niet zoals het hoort natuurlijk. Ik kook vaak zowel indonenisch als chinees dus heb nu gewoon nog weer wat extra Chinese soja saus erbij gekocht (Pearl bridge light soy saus en dark soy sauce) ga ik van de week proberen met een chinees receptje.

    maar voor iedereen die Kecap manis wil hebben ABC is gewoon de beste. Ik Gebruik het vaak in marinades, of boemboes en satesaus.

  12. Vandaag ABC ketjap manis gekocht bij toko Soraya voor € 2,89 , da’s bijna 100 % meer dan bovenvermelde prijs OEPS , maar zag daar niet zo snel een datum van de post. Btw , tegenwoordig van Heinz …..daarom te duur ;-) ?

    Winkelier raadde me trouwens Surinaamse ketjap aan ….

  13. Ik hou het niet precies bij, het is maar een indicatie, zo’n prijs. Maar voor € 1,50 zal je het inderdaad vast nergens meer vinden! :-)
    Ik verander ‘m € 2,39, dat zou moeten lukken. En ja, prijzen verschillen echt enorm bij de ene of de andere toko. Veel meer dan dat prijzen in supermarkten verschillen. Misschien omdat niemand erop let? Of omdat je in veel plaatsen toch niet veel keus hebt? Ik verbaas me er wel eens over.

    Surinaamse ketjap ken ik niet. Ik zal er eens naar uitkijken. Maar ja, dat valt dan feitelijk niet onder Aziatische ingrediënten. ;-)

  14. Zojuist hier gekocht, medium sweet ketjap van ABC, 620ml, €1,25 in glazen fles. Ze hebben ook ander varianten overigens. Even goed opletten, het staat op de onderste plank en nogal uit het zicht. ;)

  15. Dan nog een kleine aanvulling op de Surinaamse ketjap: Helen ketjap is de meest populaire in de Surinaamse gemeenschap. Er zijn bij mijn weten 3 varianten van verkrijgbaar: zoet, zout en zout/zoet (die laatste word gebruikt als marinade of bij nasi dan wel Surinaamse Bami, je kunt natuurlijk zelf ook zoet en zout mengen). Kwa dikte en smaak komt ie erg in de buurt van “A-Brand, Ketjap Kental” maar dan voorzien van kruiderij (het staat niet exact vermeld op de fles maar er zit onder andere knoflook, gember en ui in). Het zou overigens zo maar kunnen dat er 6 varianten zijn want ik zie ook regelmatig flessen met en zonder peper (hete pepers wel te verstaan ;).

  16. Misschien was ik daar dan mee in de war, Marc. Met de glazen fles.
    Die Surinaamse sojasauzen zijn dus meer sojasaussauzen. Sauzen met sojasaus erin. ;-)

  17. Hallo , ik hou van lekker heet eten, ik zoek een recept om zelf hete ketjap te maken, kan iemand mij daar aan helpen? bedankt. Mar

  18. Hoi Marian. Je kunt van gewone sojasaus heel makkelijk zelf ketjap manis maken. Ik doe daar dan altijd al een chilipepertje in, maar je kunt er dus zoveel chilipeper indoen als je zelf wilt. In jouw geval zou ik het eens met een madame Jeanette proberen.
    Klik op de foto voor het recept:
    Recept voor eigengemaakte ketjap manis

  19. Ben ik de enige die ABC ketjap niet echt lekker vind ?
    Ik vind het te weinig naar soya oid smaken, ik proef bijna alleen maar suiker.
    Ik heb liever conimex.

  20. Ketjap hoort zoet te zijn, het is nu eenmaal zoete ketjapsaus.
    Het criterium voor mij is “vind ik de sojasaus op zichzelf ook lekker” en nee, dan vind ik Conimex ketjap gewoon niet lekker. Dan zou ik nog liever een Chinese sojasaus met een schep suiker en een steranijsje prefereren boven een scheut conimex. Maar ja, tegelijkertijd weet je dat half Nederland wel Conimex ketjap in de ijskast heeft staan, dus hoe erg kan het zijn?

  21. Wordt er niet gekeken naar de E nummers ????
    E211= advies ECHT vermijden!!!!!
    Chemisch conserveringsmiddel dat veel giftiger is dan de natuurlijke extracten die in sommige planten zitten.Het is een uit BENZOL gemaakt additief,
    Risico’s : astma-hyperactiviteit-oogirritaties-netelroos-darmstoornissen-groeiaandoeningen-slapeloosheid-gedragstoornissen. Brengt schade aan het bloed.Er zijn verbanden gelegd met Leukemie bij zowel mens als dier.In 1995 is reeds onderzoek gevraagd om te onderzoeken of dit additief effecten heeft op de reproductieve organen en embryo’s…DUS ECHT VERMIJDEN!!!!!!!

  22. Dag,

    Als enthousiaste koker van de aziatische keuken heb ik al heel wat soorten ketjap uitgeprobeerd. Ik vind de mooiste Kaki Tiga! Me ooit aangeprezen door de eigenaresse van Toko Bali in Zwolle. Dat is ook precies wat veel “Conimex-gebruikers” niet doen, denk ik: informeer eens bij een specialist, in plaats van een graai in de super. Van mij mogen ze, daar niet van, maar Conimex c.s. haalt het niet bij echt. En dat geldt voor veel andere producten. Deze site is daarin ook heel informatief. Dank!

    Kies voor de voordelige literverpakking van Kaki Tiga (witte flacon) die zit rond de 3 euro bij de toko.

    Dag!
    Prakkie
    prakkie.wordpress.com

  23. De ingrediënten op het flesje Kaki Tiga blijken helemaal niet te kloppen, er was een probleem met de etiketten aldus de fabrikant. De juiste ingrediënten zijn: suikerstroop, sojasaus (water, sojabonen, tarwemeel, zout, caramel), conserveermiddel (E211) voedingszuur (E279), zout. Dit geeft een heel ander beeld over deze ketjap, helaas.

  24. E279 moet E270 zijn want E279 bestaat niet. E270 is melkzuur overigens, maar de E211 zit er gewoon in en het bevreemdt me dat ze het glutenvrij noemen want er zit tarwe in.

  25. Mwah, ik weet niet of ik dat allemaal zomaar van je aanneem, djkoelkast.
    Niet dat dat trouwens veel uitmaakt, want ik heb niks tegen E270 of E211.

  26. Ik heb contact gehad met de fabrikant van het product omdat ik een glazen flesje had met ingrediënten zoals op deze site en een 500ml flacon met de andere ingrediënten. Met E270 is niets mis, melkzuur is juist heel goed, maar E211 als het niet hoeft dan liever niet.
    Zij hebben mij verteld (en bel of mail ze gerust na) dat ze een tijd verkeerde etiketten hebben gebruikt, waarom zou ik het verzinnen.

    Hier mail 1:

    Hartelijk dank voor uw bericht en uw interesse in onze producten.

    In alle maten (250 ml, 500 ml en 1 liter) van de ketjap Kaki Tiga zit dezelfde ketjap met dezelfde ingredienten samenstelling. Echter is er iets met de druk van de etiketten mis gegaan. Waarvoor onze excuses voor de onjuiste vermelding. Inmiddels worden de producten die nu geproduceerd worden voorzien van de juiste etiketten.

    Wij danken u hartelijk voor uw oplettendheid en dat u ons hiervan op de hoogte heeft gebracht.

    Mail 2 (omdat ik niet begreep welk etiket fout was: die op glas of die op de plastic fles)

    Het etiket van de 500 ml geeft de juiste ingredienten vermelding.
    Al onze ketjaps zijn niet vrij van E211.

    En deze mails komen van Kwaliteitsbeheer Vanka-Kawat.

  27. Okay, djkoelkast. Ik geloof je! :-)
    Sterker nog, ik ga het er boven bij de ingrediënten bijzetten. (voor mensen die niet alle comments doorworstelen)

  28. Dank je, alleen de E279 moet dus E270 zijn ;-)
    Voor de E210-E211 ‘haters’ onder ons is er een ketjap die het in ieder geval niet bevat en die ik toch ook erg lekker vind: Yakso biologische ketjap manis. Let wel: de satésaus van dit merk is wat mij betreft niet te eten (veel te zout) maar de ketjap vind ik erg goed.

  29. Sinds mijn man (gezond, slank, gezond eet- en leefpatroon) vorig jaar een ernstig hartinfarct heeft gehad, moeten we zoutarm eten. Dat eten (veelal uit de wok) is alleen smakelijk te maken met zoutarme sojasaus. We gebruiken min. 2 flesjes daarvan per maand!
    De enige die dit verkocht was Conimex, maar dit is nu uit de handel genomen… :-(
    Weet iemand van jullie of er zoutarme sojasaus van andere merken te koop is?

  30. Robin, de ingrediënten van de Go-Tan staan op hun website: melado, water, sojasaus (8%; water, sojabonen, tarwe, zout), zout, kleurstof (caramel), ammoniumchloride, voedingszuur (citroenzuur), kruid. Kan sporen van pinda’s en/of noten bevatten.

  31. die E nummers zijn en blijven chemische troep. hoe je het ook wend of keert. de informatie van de Universiteit van Wageningen zegt ook weinig. er staat: “Bij de gebruikte concentraties zijn geen bijwerkingen te verwachten” als het echt veilig zou zijn dan zou er het woord “uitgesloten” moeten staan.

  32. Wat betreft die gluten, het schijnt dat je ze uit de tarwe weg kunt fermenteren, maar dat is een kostbaar proces. Dus alleen bij de betere soorten ketjap is dat een mogelijkheid. Hebben de fabrikanten daar nog iets over geschreven? En hoe kan het dat Bango als enige geen tarwe bevat, dat is toch nodig voor de fermentatie?

  33. Nee, tarwe is op zich niet nodig. In de “oerversie” van sojasaus zat ook geen tarwe. Je kunt daar meer over lezen bij de post over tamari. Of misschien makkelijker: alle sojasauzen op een rijtje.

    Ik heb inderdaad ook gehoord dat in natuurlijk gebrouwen sojasaus de gluten in het eindproduct “onschadelijk” gemaakt zijn. Ik weet niet precies hoe dat in zijn werk gaat, maar het betekent dat mensen met een gluten-intolerantie er geen last van krijgen.

  34. Opgegroeid met Conimex (als sateh marinade) in de jaren 60 en 70, maar toen er in 2010/2011 korte tijd een grote suri/hindoe supermarkt hier in Rotterdam verscheen (helaas al weer een tijd weg), kocht ik twee flessen ABC Manis Sedang. Een openbaring! Super om bij vissticks te serveren als voorgerecht. Sindsdien voelhoorns uitsteken omdat de webshop van Oriental hier niet bezorgt, en hun filiaal aan de Parkkade geen Indonesische ketjap in haar assortiment heeft vreemd genoeg.
    https://www.onlinetoko.eu/c-248958-2/ketjap-sojasaus/ is wat prijzig met verzenden maar ja.. wat je van ver haalt is lekker luidt het gezegde immers, en het assortiment is groot. Ik lees inderdaad op de site van Kikkoman dat ze ook gluten vrije soya saus zouden maken.
    Have fun cooking!

  35. Ik kreeg van een vriendin een flesje ‘Nasional’. Meegenomen van Bali. Samen met gelijkgevormd flesje ‘Sambal’ die daar samen vaak op tafel schijnen te staan. Wat valt er te zeggen over de ketjap van Nasional? (O, en hulde voor je nuchtere kijk op voedingssupplementen…)

  36. Ik ken het merk niet, het schijnt te worden gemaakt door het bedrijf Sari Sedap Indonesia SSI. Maar wat mij opvalt is dat het etiket wel heel erg lijkt op dat van ABC ketjap (van Heinz).

    Maar wie zit nou wie te kopiëren? :-)

  37. Heeeerlijke ketjap. Vooral om ‘na te druppelen’ over nasi goreng, gado gado of sate. Grappige overeenkomst inderdaad… Het zal toch niet?

  38. Dit gebeurt heel vaak dat van een succesvol product een bijna kopie gemaakt wordt. Een gerenommeerd merk als Heinz zal dit niet zo vlug doen, die kopen gewoon een merk op. Meestal vage chinese en thaise firma’s die dit schaamteloos doen.

  39. Hallo allemaal ik heb een vraag ik kom geregeld in den wok restaurant en bij alle restaurants hebben ze dezelfde ketjap woksaus, zoete Indonesische soya saus op basis van ketjap boter knoflook en Chili . En ik vroeg laatst dus welke soya saus ze gebruiken , en kreeg als antwoord dat kan ik u niet vertellen maken de saus zelf namelijk .. Een smoes want bij iedere wok wordt hetzelfde aangegeven voor de ketjap saus en overal smaken ze het zelfde kan mij nu iemand vertellen welke soya saus ze gebruiken want zelfs in een toko krijg ik steeds de verkeerde soya saus

  40. Ik ken het niet, ik kom nooit bij den wok restaurant. Misschien dat een lezer je verder kan helpen, maar ik weet het dus niet. (geloof trouwens best dat ze het zelf maken hoor)

  41. Ja maar bij iedere wok zeggen ze dat maar het is allemaal overal het zelfde en er staat dan bij op basis van ketjap boter Chili en knoflook … Oké zelf een mengsel gemaakt maar welke ketjap want dat wil ik graag weten en het is den wok restaurant maar een wok restaurant sorry foutje van mij

  42. Ik vermoed dat ze A-Brand zullen gebruiken. De 4e foto hierboven bij “wat is er te koop”, die is het goedkoopst en meestgebruikt. Maar als je het zelf maakt, zou ik gewoon een lekker ketjap gebruiken. Een van de 3 foto’s daarboven. ;-)

    Ik snap alleen die boter niet, in woksaus? Is het nou saus of boter?

  43. Het is op basis van en als je bij de wok aangeeft ketjap saus te willen kun je ook zien dat het een dikke saus is

  44. Ketjapsaus
    Zoet Indonesische saus op basis van ketjap, boter, chili en knoflook (licht pikant).

    Dit geven ze dus bij al die restaurants aan en het smaak overal het Zelfde

  45. Het is een zoete ketjapsaus maar het is niet de A merk saus die in de winkel te koop is ik heb toevallig het vaatje gezien waar het in zit maar er staat alles in het Chinees op

  46. Nee ik zag het toevallig om dat een van personeel naar achteren ging hun hebben dat allemaal in een apart ruimte staan wij je als gast niet mag komen, maargoed ik denk dat hier ook niemand mij verder kan helpen, en overige vind ik die A merk veel lijken op die van de Conimex

  47. Wat vinden jullie van de ketjap manis van Lidl? Huismerk zullen we maar zeggen? De melasse is duidelijk te proeven en maakt de smaak vrij complex. Heb m nog niet gebruikt. Jullie?

  48. Hi Robin, ben je nog steeds aktief met deze site bezig? Er zijn inmiddels ontzettend veel ketjap manissen bijgekomen. Huismerken. Improba. Van alles. Leuk om een update te maken.

  49. Ik ben ook ontzettend benieuwd welke kejap er in het wokrestaurant gebruikt wordt!!

  50. Hi Peter Frank,
    Ja, ik ben nog aktief bezig met de site, alleen niet met het opnoemen van alle mogelijke merken. Het is meer bedoeld als “wat is er zoal te koop”, dan wat is nu echt de lekkerste van allemaal. Ik heb de ketjap van de Lidl niet geproefd. Hun sojasaus wel en daar was ik niet zo kapot van, dus dat stimuleert niet echt om ook hun ketjap te kopen. ;-)

    Hi Riet,
    Ik heb geen idee.

  51. Nou, dat zou best eens kunnen kloppen ja.
    Sojasaus zelf wordt wel van sojabonen gemaakt, maar ik denk dat er in het eindproduct sojasaus ook nog maar weinig soja zit. Net als er weinig graan in bier zit.

    En dan is ketjap inderdaad veel suiker. Ook als ik het zelf maak is het al ongeveer de helft suiker. Dus als een fabriek het doet waarschijnlijk wel nog meer ja.

  52. Ik kook iedere dag en ben zelf Indonesische kok. De beste ketjap is BANGO. Ik zou jullie dit merk aanraden, echt waar..dit is de beste! Als bango ketjap moelijk te krijgen is en duur, de Conimex ketjap (zoete dikke ketjap) heeft dezelfde smaak als Bango ketjap, dus ook een aanrader!! Zowel bango en Conimex zijn van Unilever. Zelfde smaak alleen in andere verpakking.

  53. Oh, dat kan ik niet met je eens zijn, ik vind die van Conimex echt niet lekker. Als je die zo puur proeft denk je “bah”, terwijl bij Bango, Kaki Tiga en ABC denk je “lekker”.

  54. Neigt die A-brand nou meer naar de kant van conimex of de kant van kaki tiga? Het is naast de standaardmerken conimex en improba het enige andere merk in mijn supermarkt. Ik zoek toch wat meer naar die lekkere zoete smaak.

  55. Beste Allemaal
    Ik ben overal aan het zoeken geweest maar kan het niet vinden moet Ketjap Manis naar dat hij open is geweest in de koelkast bewaart blijven hoend spoedig op een reactie
    Johnnyboy

  56. Hoi John, nee, ketjap hoeft niet per se in de koelkast. Zeker als je het veel gebruikt en een fles binnen een paar maanden op is kun je hem gerust buiten de koelkast bewaren. Ik bewaar ketjap en sojasaus wel in de koelkast, maar heel veel mensen doen dat niet. Dus het kan prima.

  57. Oh, ik zie nu pas dat ik nooit geantwoord heb op Schaap. Misschien omdat ik het niet graag hardop zeg, maar ik vind A-merk ketjap dus ongeveer net zo vies als die van conimex.

    Ik zie tegenwoordig toch ook best vaak Kaki Tiga en/of Bango bij de supermarkt.

  58. Gewoon even een compliment voor deze fijne site. Kook heel graag Aziatisch; meerdere keukens) en er is altijd wel iets waarin ik me wil verdiepen. Bijna altijd vind ik hier een prettige uitleg terug. Het mag duidelijk zijn: ik ben fan! Fijne dagen en keep up the good work! Lucy

  59. Per ongeluk kwam ik op deze leuke site terecht.
    Ik ben een enorme fan van ketjap, maar vind de meeste ketjaps niet lekker.
    Te zout, te waterig, te slijmerig, of waar je de ketjap helemaal niet proeft door al het ‘zoet’.
    Naar aanleiding van jullie aanbevelingen ga ik morgen Bango kopen.
    Wie weet….

  60. Wat vooral ook erg fijn is, is dat de kecap manis van Banco glutenvrij is!!
    Daar word ik en weer blij van

  61. Iemand die weet waar je ketjap kediri kunt krijgen buiten de winkel zelf? Voor mij verreweg de lekkerste die er is.

  62. Kaki Tiga (medja)voor mij. Al vind ik ze allemaal lekker hoor, ook de A brand. De Conimex en Improba daarentegen zijn wel aanzienlijk minder lekker.
    Sinds enige tijd is ook de Bango regulier te krijgen, geïmporteerd door Conimex. Ik had verwacht deze het lekkerst te gaan vinden, omdat dit de best verkochte ketjap in Indonesië is. Maar ik vind deze wat suikerstroperiger dan de Kaki Tiga. Kakik Tiga smaakt iets minder zoet, wat zouter en dieper.

  63. Ik zie staat dat ketjap medja zoeter zou zijn dan manis? Is dat ook waar? Ik heb een lekkere marinade gemaakt voor spareribs. Nu heb ik supermarkt-ketjap gebruik bij gebrek aan beter. De marinade is lekker maar ik denk daf het beter is met betere ketjap. Nu wil ik het niet zoeter maken dus zou kaki tiga geschikt zijn? Ik ben verbaasd dat iedereen deze lekker vind terwijl er op internet staat daf deze zoeter is dan manis. Maar misschien klopt dat dan helemaal niet dus. Bedankt alvast voor de hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *