Hin Choy (Klaroen)

Klaroen Hoe heet het?
Klaroen, amaranth, Chinese spinazie, Amaranthus tricolor, bayam (maleis), Hin Choy, Yin Choy, xiàncài (苋菜).

Wat is het?
Klaroen is een eenjarige kruidachtige plant, die voorkomt in wel 60 variaties. De blaadjes variëren in grootte en kleur en lijken een beetje op spinazie. De klaroenvariant die te koop is in Chinese supermarkten heeft vaak prachtig paarse vlammen die het kookwater rood kleuren.

Hoe te gebruiken?
Klaroen kan op ongeveer dezelfde manier verwerkt worden als spinazie en wordt daarom wel ook wel Chinese spinazie genoemd. Toch heb ik eerder een associatie met boerenkool. Met name door de geur. Je kunt klaroen koken, stomen, roerbakken, noem maar op. De stelen zijn hard en taai en kun je beter weggooien.

Tips, weetjes & recepten

  • Wikipedia: over amarant
  • Recept: noodle soup
  • Lees over andere groenten die men: “Chinese spinazie” noemt.
  • NB: ik blijf het een moeilijke groente vinden die kan tegenvallen. (bitter, draderig, taai) De laatste keer dat ik het klaarmaakte heb ik het vooraf in reepjes gesneden, kort geweekt in kokend water, afgespoeld en daarna nog 5 minuutjes zachtjes gekookt voordat ik het in de noodlesoep verwerkte. Geen klachten, maar spinazie is makkelijker. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

Wat is er te koop?


klaroen
merk: nvt
land van herkomst: ?
etiket: Klaroen / Hing Choi
ingrediënten:
prijsindicatie: ± € 2,95 p/kg

Reacties

Hin Choy (Klaroen) — 15 reacties

  1. van een mevr. kreeg ik het volgende recept,
    een paar uien bakken met tomaat,knoflook er bij, de klaroen fijn snijden en er bij roerbakken,toen vond ik het eigelijk niet fijn genoeg en heb ik kort de staaf mixer er door heen gedaan, en toen was het prima(oja voor de smaak kan je een bouilonblokje toevoegen
    en een beetje selderie)wat ik nu graag zou willen wqeten kun je het opwarmen? of is dat niet gezond.ik hoor het graag,gr.sien

  2. Ik zou zeggen van wel. Ik zou het ook zonder aarzelen zelf doen. Dat je spinazie niet meer om mag warmen is achterhaald:
    “Het opwarmen van nitraatrijke groente leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en goed gekoeld is bewaard. De nitrietvorming lijkt namelijk vooral een gevolg van de activiteit van bacteriën. Als groente langer dan twee dagen wordt bewaard, neemt de kans op nitrietvorming wel toe. Bewaar nitraatrijke groente en resten daarvan daarom niet langer dan twee dagen in de koelkast.”
    Bron: Voedingscentrum

  3. In Suriname heb je tegenwoordig behalve de rood-gevlamde en lichtgroene soorten die uit China zijn geïntroduceerd nog drie inheemse soorten. Kies klaroen die jong is, dus nog niet gaat bloeien. Strip de bladeren van de stengels, was ze, laat uitlekken. Snij een halve ui fijn, een teen knoflook als je dat wil. Ondertussen een wok heet laten worden, twee eetlepels olie erbij, en wanneer er een blauwe walm vanaf komt, ui en klaroenbladeren erin. Roerbakken tot de bladeren verwelken; water toevoegen is niet nodig, er hangt genoeg aan de bladeren. Wat zout toevoegen, en misschien een snuifje suiker. Klaroen moet je NIET teveel bewerken, dan wordt het bitter en slijmerig.

  4. ik wil weten,of klaroen een van de veelste vitaminen is?of een ander bladgroenten zoa:tayerblad,paksoi,bitawiri enz……..
    en ik wil weten of klaroen goed zyn voor de mensen die hogebloeddruk hebben?

  5. Ik denk dat het vooral de olie in de zaadjes is dat bloeddrukverlagend zou werken. Maar ik ben bang dat ik je niet verder kan helpen. Ik hou me niet zo erg bezig met de gezondheidseffecten van bepaalde groenten, fruit of kruiden en zo.

  6. Vandaag een groente gekocht in de toko niet wetend wat het was maar gewoon om wat nieuws uit te proberen. Via deze website te weten gekomen dat ik het als spinazie kon klaarmaken.
    Klaargemaakt als volgt:
    – 6 kipkarbonades met vel krokant gebakken in olie en een theelepel komijnzaadjes.
    – De kip na het krokant bakken en uitsmelten van het vet uit de pan halen en overtollig vet afgieten naar eigen inzicht (weggooien of bewaren voor een ander doel).
    – In het restant van de olie een grote of 2 kleine gesnipperde rode uien fruiten, 2 teentjes knoflook en een 1 cm dikke plak gemberwortel fijnhakken en toevoegen. De rode ui kan vervangen worden door gewone uien.
    – voeg toe: 1 theelepel gemalen koriander; een halve theelepel turmeric (haldi/geelwortelpoeder) en een theelepel chilipoeder. De chilipoeder evt. na smaak wat minder of meer. Deze kruiden even meebakken en vervolgens de fijngesneden hin choy mee roerbakken. Ik heb zowel de stelen als het blad gebruikt; de stelen waren smakelijk en zorgen voor een knapperige textuur. Zout toevoegen naar smaak.
    – De kipkarbonades op de geroerbakte groente leggen en een klein beetje in de saus drukken zodat de kruiden nog kunnen intrekken.
    – Op het laatst toevoegen naar smaak: garam masala, citroensap en wat takjes fijngesneden korianderblad.
    We hebben dit curryachtige recept gegeten met de platte roti van de toko.
    Wij hebben gesmuld.

  7. wat ik wil weten kan ik niet vinden zelf heb ik 2 chinese planten ze zijn bijna 2 meter ze groeien in een hobbie kasje aan een touw ik pluk regel matig het blad is deze plant vorstgevoelig en hoe kom je aan nieuwe matriaal ik zie geen bloemen die zaad kunnen maken als je dat zaaid om jongen planten te krijgen kan uw mij zeggen hoe het moet ikhoor het wel grvan zanten

  8. gewoon koken in heet water, 10 minuutjes en dan afgieten , olijfolie zout en peper naar smaak + knoflook, en citroen overeen.

    in Griekenland noemen ze dit vlita/ chorta en word het zo klaargemaakt.

  9. Heerlijke groente! Net voor het eerst gemaakt. Nergens eenduidige recepten te vinden, dus gokken maar. Ik heb de hin choy met het paarse blad gekocht. Ik heb er op gelet dat de stengels dun waren, dan is het jong, niet draderig spul.
    Stelen in stukjes 5 minuutjes in arachideolie roerbakken. Dan het blad erbij en “boemboe” van een peper, knoflook, gember en wat zwarte boontjes. Weer een minuutje of 5 bakken. Scheutje sesamolie en een scheutje oestersaus, klaar.
    Het mooie is dat het blad wel slinkt maar een goede bite blijft houden, je moet er echt op kauwen. De stelen zijn qua structuur en bite te vergelijken met bleekselderij, maar zonder het draderige. En vreselijk gezond: httsp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2303/2
    Blijvertje wat mij betreft!

  10. Klinkt goed. Maar jij kookt/bakt het dus ook wel 10 minuten.
    Ik moet het dan toch ook nog eens proberen en de post aanpassen.
    Is ook alweer 10 jaar geleden dat ik dat schreef. Een eeuwigheid!

  11. Klaroen, veel mooiere naam dan hin choy, gedraagt zich dus niet als bladgroente. Meer als een kool, als palmkool. Vandaar de langere tijden. Maar wel heel erg de moeite waard. Ik zag pas onlangs deze prachtige paars/groene blaadjes voor het eerst en was dus (as usual) weer enorm blij met je site, ook al is het artikel 10 jaar oud.
    Thnx….again! :)

  12. Wij wonen in Griekenland en hier groeit het uitbundig, de lokale naam is vlita, het wordt verkocht in deze tijd van het jaar op markten en in groentewinkels. Wij plukken het blad van de stengels, daarna kun je er van alles mee: geblancheerd in salade maar ook in vele Indiase en Indonesische recepten, uren lang stoven tot je een zijde-achtige textuur hebt. Niet te versmaden. Vaak wordt het in recepten gecombineerd met spinazie en basilicum. Voor Bayam is het ideaal, maar ook in vele sayur recepten. Leuk weetje: ook de onderste bladeren gewoon plukken, als je lang kookt is niets meer taai. Onze Bayem [zoals wij het kennen]: 500 g vlita, 250 g spinazie, 100 g basilicum, 2 stukken van 5 cm citroengras, 3 plakken 1 cm dik rauwe gemberwortel, 1 grote ui fijn gehakt, 5 tenen knoflook, 1/3 liter water, 75 g boter, eetlepel assem, mespunt sambal oelek, 3-4 kruidnagels, 1 omhulsel foelie, 5 peperkorrels, eetlepel ketoembar zaad. Gewoon alles tegelijk in een grote kookpan doen, op hee3l laag vuur zetten, het geeft niet als het lang duurt voor het ‘echt begint te koken’. Op een zo laag mogelijk vuurtje net tegen de kook aan houden. 3 a 4 uur minstens laten sudderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *