Kwal (jellyfish)

Kwal eten (Jelly Fish)

Hoe heet het?
Kwal, jellyfish / jellies, hǎi zhé / 海蜇(China), haepali / 해파리 (Korea), kurage / クラゲ (Japan), maeng kaphrun / แมงกะพรุน (Thailand), obor-obor (Maleisie)

Wat is het?
Kwallen zwemmen al zo’n 500 miljoen jaar rond in zo’n beetje alle zeeën ter wereld. Er zijn vele soorten maar slechts 12 soorten in de klasse “schijfkwallen” worden gegeten. Favoriet in China is bijvoorbeeld de Rhopilema esculentum (sand jellyfish) en in Amerika de Stomolophus meleagris (cannonball jellyfish). De bolle, parachute-vormige kop wordt van binnen schoon geschraapt en een paar weken onder een gewicht in een mengsel van zout en aluin gelegd om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken.

Hoe te gebruiken?
Voordat je gedroogde kwal kunt eten wordt die minstens 6 uur in koud water geweekt. Vervang het water tussentijds twee keer. Knijp de kwal goed uit en snijd of knip in sliertjes. Serveer het als verkoelende appetizer met een pittige dressing of in een salade met knapperige groenten zoals komkommer en wortel en wat reepjes kip of eend en een dressing van sojasaus, zwarte rijstazijn en sesamolie. Soms wordt de kwal eerst 30 seconden geblancheerd in net niet kokend water en daarna teruggekoeld en evengoed ook weer koud gegeten. Kwal Salade (Lange Muur) Je kunt ook pakjes met kant-en-klare sliertjes kwal kopen, die spoel je alleen even af en zijn meteen klaar voor gebruik. Beide soorten zijn lang houdbaar. Kwal smaakt niet echt ergens naar, hooguit een beetje ziltig, het gaat om de structuur (en de dressing). Je zou je kunnen verbeelden dat het supercrunchy noodles zijn. Mooi homogeen, dus geen rare stukjes en zeker niet glibberig. Goed te doen.

Tips, weetjes & recepten

  • Als je nog nooit kwal gegeten hebt is het misschien beter om het eerst eens te bestellen bij een goed Chinees restaurant. In Rotterdam bijvoorbeeld bij Taiwu of de Lange Muur. Extra lekker op warme zomerdagen.
  • Verse kwal bederft al een paar uur na vangst, daarom sturen Japanners soms heuse JellyFish Masters mee op de vissersboten om zo snel mogelijk met prepareren te kunnen beginnen en de beste kwaliteit te waarborgen. Hoe witter het eindresultaat hoe beter, zegt men.
  • Recept: Chinese Kwal Salade (engels)

Wat is er zoal te koop?


Kant-en-klare kwal

merk: Yingkou Ocean Food Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: Instant natural jellyfish
ingrediënten: natural jellyfish + zakjes (zout, olie, peper)
prijsindicatie: € 1,40 (170g)

Kant-en-klare kwal

merk: in opdracht van Sin Wah Foods BV
land van herkomst: China (gevangen in Ocean Pacific Zone 71)
etiket: Instant natural jellyfish (kwal, direct klaar)
ingrediënten: Kwal (rhopilema esculeutum 99%), zout. Plus: zakje dressing (sesamolie, chilliolie) + zakje kruiden (zout, suiker, groene ui, smaakversterker E621, conserveringsmiddel E200.
prijsindicatie: € 1,25 (150g)

Reacties

Kwal (jellyfish) — 10 reacties

  1. Een van mijn favorieten voor het eerst gegeten in 1998 in amsterdam in de binnenbanthammerstraat het oude chinatown was mijn eerste ervaring met echt chinees eten.

  2. This jellyfish is always served as the first dish, a cold dish / cold platter at wedding dinners in Singapore hotels or restaurants. It’s hard to eat it elsewhere. The cold platter usually consists of jellyfish with sweet sour sauce, small fried octopus with a kind of red sauce, pieces of roast suckling pig or roast duck or roast chicken and prawns with mayonnaise.

    I usually go grab the jellyfish first. :)

  3. Hi Robin,
    You don’t like jellyfish? I thought you like it, that’s why you posted it here. It’s delicious if you know how to prepare it nicely. But some people don’t like the slippery taste, and some feel that it looks disgusting. But I have eaten more disgusting things, like hashima dessert (雪蛤), you don’t wanna know what that is… :p

  4. I do! I do like jellyfish, but somehow, I think I would grab the duck, the pig, the squid or the prawns first. That’s all. :-)

    Never heard of that dessert. Strannnggggeeee, serving “dried fatty tissue found near the fallopian tubes of frogs”, as a dessert! But I would surely try it if I could.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hasma

  5. Oh, hashima is very well-known for its “nourishing” properties and is especially good for women, just like birds’ nest. Well, we all know that birds’ nest is very pricey and it is actually the nest (or rather saliva) of swallows. :p

    But hashima (which is much cheaper than birds’ nest) is even worse, it is as what you said, the fatty tissue found near the fallopian tubes of frogs. When I was young, my mum used to brew hashima with red dates and rock sugar, and when I asked her what that was, she would say, “oh that is good for you, just don’t ask”. The hashima itself tastes very soft and wobbly, and it does have a slightly fishy smell, that’s why you need red dates and rock sugar to cover up. Birds’ nest soup with rock sugar definitely tastes better, hands down. ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *