Matta (Rode Rijst)

Rode (Matta) Rijst
Hoe heet het?
Matta rijst, rode rijst, Sri Lankaanse rode rijst, Kerala Matta rice, Rosematta rice, Palakkadan Matta rice, Kerala Red rice, Red parboiled rice.

Wat is het?
Een in Nederland onbekende rijstvariant die veel in het zuiden van India en Sri-Lanka wordt gegeten. Het is (zeker gekookt) niet de allermooiste rijst, maar wel een bijzondere rijst. In textuur doet het denken aan parelgort or tarly: een beetje chewy, springerig. De smaak is ook wat anders, wat aardser, nootachtiger, eigenlijk ook een beetje als parelgort.

Hoe te gebruiken?
De rijst een paar keer spoelen en het liefst een half uur tot 2 uur laten weken in koud water maar noodzakelijk is dat niet. Dan afgieten en opzetten met een snuf zout en water in de verhouding 1 kopje (droge) rijst : 2 kopjes water. Deze matta rijst heeft iets langer nodig om gaar te worden, al gauw zo’n 40 minuten. De rauwe rijst is net als andere rijst luchtdicht op een donkere plaats nog wel een jaar te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Waar is het te koop?
Matta rijst vind je waarschijnlijk niet bij een gewone of gewone Aziatische supermarkt. Je zult op zoek moeten naar:
* een speciaal Indiaas of Surinaams georienteerde toko
* of een online Indiase toko zoals bijvoorbeeld Ekiran.nl.
* en reform zaken wellicht?

Wat is er te koop?


Matta Rijst

merk: Chakra
land van herkomst: India
etiket: Rode Rijst – Voorgekookt
ingrediënten: rijst
prijsindicatie: € 9,- (5 kg)

rode rauwe rijst

merk: Rabeena
land van herkomst: Sri Lanka
etiket: Red Raw Rice
ingrediënten: 100 rode rauwe rijst
prijsindicatie: € vergeten (1 kg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *