Mochi (kleefrijstcakejes)

Mochi met rode bonenpasta
Hoe heet het?
Mochi, Japanse rijstcake, kleefrijstcakeje, rijstkoekje, má shŭ / 麻糬 (China), kue moci (Indonesië), mojji / 모찌 (Korea), Mochi / 餅 (Japan).

Wat is het?
Kleefrijst wordt eerst een nachtje geweekt in koud water en daarna gestoomd boven kokend water. De gare, nog warme rijst wordt in een grote, warme vijzel gelegd waarna er met enorme houten mokers net zo lang op gebeukt wordt tot een fluweelzachte, kleverige maar samenhangende massa is ontstaan (filmpje). Van dit nog warme “deeg” worden bolletjes gedraaid die zo gegeten worden, maar ook wel gevuld worden met bijvoorbeeld rode bonenpasta. Tegenwoordig bestaan er honderden variaties en worden ze met moderne machines gemaakt.

Hoe te gebruiken?
Traditioneel werd mochi vooral met nieuwjaar gegeten. Het liefst natuurlijk nog warm en zacht. Tegenwoordig eet men het het hele jaar door. De “ouderwetse” mochi bolletjes of plakjes kun je even opwarmen in de magnetron, oven of zelfs in een pan kokend water. Wat boter en sojasaus erop en eten als dessert of tussendoortje. Je koopt ze uit de vers vitrine of diepvries van de toko. De “nieuwerwetse” mochi zoals hieronder op de foto eet je zo uit het pakje, op kamertemperatuur en is buiten de koelkast nog vele maanden houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Er bestaan ook versimpelde thuisrecepten voor mochi die uitgaan van kleefrijstmeel en de magnetron.
  • Er bestaan ook mochi-maakmachientjes voor thuis, een soort kruising tussen rijstkoker en broodbakmachine. Op dit filmpje zie je goed de overgang van rijst naar plakkerige deeg: Making Mochi. (ongeduldigen doorscrollen naar minuut 1:20)

Mochi

Wat is er te koop?


Mochi

merk: Samlip
land van herkomst: Noord Korea
etiket: Frozen Mochi (수라방 찹쌀떡)
ingrediënten: Rijst, bruine bonen (ze bedoelen uiteraard rode / aduki bonen), suiker, zetmeelsiroop, maiszetmeel, zout.
prijsindicatie: € 2,00 (4 stuks / 150g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Soft Indicator Food Co., LTD
land van herkomst: Taiwan
etiket: Sesame Mochi
ingrediënten: Kleefrijstmeel, maltose, suiker, sesam, natuurlijke conserveermiddel E200.
prijsindicatie: € 1,20 (6 cakejes = 180g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Soft Indicator Food Co., LTD
land van herkomst: Taiwan
etiket: Brown Sugar Mochi
ingrediënten: Kleefrijstmeel, maltose, suiker, bruine suiker, natuurlijke conserveermiddel E200.
prijsindicatie: € 1,20 (6 cakejes = 180g)

Reacties

Mochi (kleefrijstcakejes) — 11 reacties

  1. Ik heb een kant en klare blok mochi gekocht. Eigenlijk wilde ik er zoete balletjes van rollen, maar daar is het te hard voor. Wat kan ik ermee doen ?

  2. Waar kan ik in de buurt van Amsterdam Mochi kopen? Verder ben ik op zoek naar Japanse zoutjes en koekjes. Heeft iemand een paar namen/merken voor mij en waar ik het kan kopen?

  3. Ik zou eerst eens kijken bij de gespecialiseerde Japanse zaakjes.
    Hier staan ze op een rijtje: Japanse toko’s in Nederland.

    En anders de grotere vestigingen van Oriental of Wah Nam Hong. Die hebben ook wel wat. Maar natuurlijk niet zo veel.

  4. Hi,

    2 maal geprobeerd zelf te maken.
    Eerste keer met gewone plakrijstmeel, 2de keer met shiratamako. maal mislukt.
    Iemand een goed recept?

  5. Welk recept gebruikte je? Ik zal eens rondvragen of iemand ervaring heeft, ik heb het zelf nooit gemaakt. Ik ben niet zo’n fan van mochi.

    Wil je zoete mochi maken, met nog een vulling? Of gewoon mooie blokjes verse mochi, warm opeten met wat sojasaus enzo?

  6. Heb daifuku mochis proberen maken naar Recepten uit Tokyo van Maori Murota
    Niet zo makkelijk om de rijstballetjes te maken blijkt. Vulling van Chinese adukibonen pasta die ik van plan was te gebruiken is wel zeer lekker. Zal wel mijn plan trekken on mochis maken. Bedankt.

  7. Verse mochi zijn echt heerlijk, die uit een pakje lijken er alleen qua uiterlijk maar op, maar ik vind ze niet te eten!

  8. Waar kun je kant en klare plain mochi kopen. Kon alleen mochi ijs en met vulling in de Amsterdamse toko’s

  9. Die ijsdingen zijn vies he? Plain mochi zonder vulling, ik weet niet of ik die ooit gezien heb… Zit altijd iets in volgens mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *