Mosterdzaad (geel, bruin of zwart)

Yellow, Brown and Black Mustard seeds
Hoe heet het?
Eigenlijk zijn er drie soorten mosterdzaad:
* wit/geel mosterdzaad (Brassica hirta/alba)
* bruin/sarepta mosterdzaad (Brassica juncea)
* zwart mosterdzaad (Brassica nigra)

Wat is het?
Mosterdzaadjes zijn de mooie ronde zaadjes van verschillende planten uit het geslacht Brassica. In Europa vooral gebruikt om mosterd van te maken. Mosterdzaad heeft onbewerkt amper smaak. De scherpe smaak komt pas vrij nadat het gekneusd wordt en vermengd met water. Zwarte mosterdzaadjes zijn iets groter dan bruine mosterdzaadjes en smaken iets scherper/pittiger.

MosterdzaadHoe te gebruiken?
In de Indiase keuken wordt zwart of bruin mosterdzaad vaak een paar tellen in hete olie getoast voordat de overige ingrediënten in de pan gaan. Die techniek heet “Tarka”. Mosterdzaad is dan eerder kruidig en nootachtig dan scherp. Verder is mosterdzaad vaak onderdeel van allerlei kruidenmengsels, masala’s en kerriepoeders. Koel, droog en luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren.

MosterdzaadTips, weetjes & recepten

  • Recept met geel mosterdzaad: je eigen cajun kruiden mengen
    Recept met bruin mosterdzaad: zalm curry (van Madhur Jaffrey)
  • Zwart mosterdzaad is eigenlijk alleen handmatig te oogsten en kom je daarom niet vaak tegen in de schappen, al is het toch wel te krijgen bij Indiase toko’s. Gelukkig lijkt het erg op bruin mosterdzaad dat veel makkelijker te vinden is, alleen een ietsiepietsie milder smaakt.
  • In sommige vertaalde Indiase recepten staat dat je bruin mosterdzaad gerust kunt vervangen door geel mosterdzaad, maar ik zou dat echt nooit doen. Andersom wel.
  • In India gebruikt men ook vaak mosterdolie. Rauw (in vinaigrettes) smaakt die pittig en scherp, bij verhitting smaakt ze zoet en nootachtig.
  • Zie ook de post over: Japanse mosterd (wa-garashi) of voor veel meer informatie over mosterd: mosterdplanten.blogspot.nl

Wat is er zoal te koop?


 Bruin mosterdzaad
merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: Canada
etiket: Brown mustard seeds
ingrediënten:
prijsindicatie: € 1,05 (100g)

Geel mosterdzaad
merk: Asli
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Mosterdzaad heel
ingrediënten: sawi-sawi, rye (salut)
prijsindicatie: € 1,- (80g)

Zwart mosterdzaad
merk: Heera
land van herkomst: niet vermeld, waarschijnlijk India
etiket: Black Mustard seeeds
ingrediënten: zwart mosterdzaad
prijsindicatie: € 1,- (100g)

Reacties

Mosterdzaad (geel, bruin of zwart) — 14 reacties

  1. Ah, dat verklaart waarom ik me suf heb gezocht naar zwart mosterdzaad! Ik vind trouwens de combi mosterdzaad & curry leaves in de “tarka” (nooit geweten dat dat zo heet!) een goed begin voor een curry.

  2. Hoe kan ik de mosterd die te scherp is zachter van smaak krijgen?

  3. Mengen met wat olijfolie? Ik las eerder ergens dat (een beetje) azijn de scherpte wegneemt, maar ja, dan wordt je mosterd wel zuurder en ook een beetje dunner. Een klein beetje yoghurt kan ook helpen, maar alleen als het past bij wat je eet en natuurlijk alleen voor de hoeveelheid die je van plan bent op te eten (ivm bederf). En tot slot wordt mosterd na verloop van tijd ook milder. Vooral als je ‘m buiten de koelkast bewaart.

    Maar ik heb dat ook maar zo even bij elkaar gegoogeld, ik ben geen mosterd-expert.

  4. Mijn ouders namen iedere dag 100 mosterdzaadjes in met een glas water.
    Weet iemand waar dat goed voor is?
    Zij zeiden dat het je darmen enz. schoon maakt. Feit is wel dat ze beide oud zijn geworden.
    Wie weet kent iemand dit (oude) gebruik?
    anne

  5. Mosterdzaad, liefst gebroken ivm vertering, heeft een vet afbrekende werking…

  6. Kunnen deze mosterdzaadjes ook daadwerkelijk gezaaid worden?????

  7. Ben nu een heerlijke vijgenjam aan het maken van vijgen uit de tuin van mijn ouders, mooi dieprood, rijp, lekker met Blue Thompsonrozijntjes, biologische rode ui, witte wijnazijn met scheutje glaze en kaneelstokje en snufje zout en een geraspte biocitroenschil/rasp en sap zelf en een scheut golden syrup. Yummy. Voor andere delicatessen die ik niet zelf maak; http://www.lacuocapassionata.jouwweb.nl
    Happy Cooking and Enjoying the best of Life :-)

  8. Om scherpe mosterd zachter van smaak te maken, mengen met een beetje mayo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *