Ovalette (Ovalett, SP of TMB)

Pengembang Kue (Ovalett, TMB, SP)
Hoe heet het?
Pengembang kue, Ovalette, Ovalett pengemulsi, SP pengemulsi, TMB pengemulsi.

Wat is het?
In Nederland zijn we gewend cake te maken van boter, suiker, eieren en bloem, maar in Indonesië maken ze voornamelijk cake zonder boter (wij noemen dat biscuit, de Engelsen sponge). Zonder boter is het iets moeilijker bakken en daarvoor hebben ze bij Koepoe Koepoe een emulgator (Maleise woord : pengemulsi) uitgevonden, speciaal om dit soort cakes zachter, luchtiger en stabieler te maken en langer houdbaar bovendien. Ook cakes mèt boter worden extra fluffy en zijdenzacht van deze toevoeging.

Hoe te gebruiken?
Er bestaan 3 varianten: Ovalett, TMB en SP. Ovalett is “de standaard versie”, in SP zit vanille aroma en in TMB extra gele kleurstof, maar buiten dat werken ze alledrie hetzelfde en zijn dus onderling uitwisselbaar. Op de verpakking staat dat je 70mg op 1 kg beslag gebruikt, maar 70 mg is 0,07 gram en dat lijkt me wel erg weinig. In recepten op internet is het vaker iets van een eetlepel (dus half zo’n potje) op een beslag van 800 gram. Elders spreekt men van 1 theelepel per 5 eieren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Koepoe Koepoe Ovalett Pengemulsi

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, Ovalett Pengemulsi
ingrediënten: Ovalett (water, sorbitol,emulgator (E471), kleurstof (E102,E110), suiker)
prijsindicatie: € 1,50 (30g)

Koepoe Koepoe SP Pengemulsi

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, SP Pengemulsi
ingrediënten: Ryoto Ester SP (plantaardige emulgator, glansmiddel (E1520), sorbitol, vanille aroma, kleurstof (E102))
prijsindicatie: € 1,50 (30g)

Koepoe Koepoe TBM

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, TBM Pengemulsi
ingrediënten: Ovalett (water, plantaardige emulgator, suiker, sorbitol, glansmiddel (E1520), kleurstof (E102,E110))
prijsindicatie: € 1,50 (35g)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *