Pittig gehakt in gefrituurde tofusheets

Tahoevellen snack met gehakt
250g varkensgehakt
1 sjalotje (fijngesnipperd)
1 teentje knoflook (fijngesnipperd)
(of 1 knoflookstengel in schijfjes)
2 waterkastanjes (in kleine blokjes)
¼ theel versgemalen peper
2 theel suiker
1 theel zout
1 theel sambal
2 theel donkere sojasaus
1 theel hoisinsaus
3 theel Shaoxing rijstwijn
50g kleefrijstmeel

Tofuvellen
Keukentouw
Stoompan
Frituurpan

Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een smeuïge, plakkerige massa.
Leg een zacht tofuvel op snijplank of werkblad, leg er wat vulling op en rol het tofuvel zo stevig mogelijk op tot er meerdere laagjes zijn. Er platte, rechthoekige pakketjes van vouwen (zoals op de foto) werkt ook en is misschien wel makkelijker.

Stoom de pakketjes 10-15 minuten gaar of bijna gaar. Dit voorgaande kan je allemaal ruim van tevoren doen. Op het laatst nog een paar minuutjes frituren op 185°C tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Serveren met zoete chilisaus of andere “stevig” sausje. Zie ook de post over Aziatische dipsausjes

NB. Ik gebruikte voor dit recept de gedroogde tofuvellen die je ongeveer 20 minuten van tevoren moet weken. Eigenlijk zijn die niet bedoeld hiervoor en ik was bang dat ze tijdens het frituren open zouden vallen, daarom bond ik ze met wat keukentouw als een rollade of postpakketje dicht. Dat werkte prima. Voor het serveren er wel even vanaf halen. Gebruik je de semi-gedroogde tofuvellen, plak die dan dicht met een beetje water of maizena


Reacties

Pittig gehakt in gefrituurde tofusheets — 11 reacties

  1. Vandaag gemaakt. De vulling precies zoals beschreven, maar die heb ik in kleine loempiavelletjes gerold (maatje vietnamese loempiaatjes). Geklooi met tofuvellen zag ik niet zo zitten :-)
    Heerlijk hoor! Erg lekker. Heb er wat bewaard voor vanavond bij de borrel. Voor herhaling vatbaar dit recept.

  2. Grappig! Ik zal het zelf ook eens maken met loempiavellen, want met tofuvellen is inderdaad een stuk lastiger werken.

  3. Wat nou weer?
    Je geeft het zelf aan in je recept, zeur.
    Trouwens, ik heb 2 teentjes knoflook gebruikt inplaats van 1 en een bos-uitje
    in plaats van een sjalotje, zeker ook niet goed :))

  4. Trouwens, ¼ tl. versgemalen peper, wat voor peper?
    En dat noemen wij een mespuntje, ¼ tl….:D

  5. Oja, een theelepel sambal. Wat een butrecept. Zal het wel zelf verzonnen hebben. :-))))

    De peper die jij lekker vindt. Ik vind 4-seizoenpeper lekker, maar dat durf ik niet hardop te schrijven. Krijg ik van die zeurders over me heen dat dat niet bestaat. Of anders zou ik zwarte peper doen. Maar ja, witte of groene kan natuurlijk ook. Wat je wilt.

    En mespuntjes doe ik niet aan. Ik gebruik maatlepels. Punt. Als ik zie wat sommigen mespuntjes noemen, nee, maatlepels it is.

  6. Als er mensen zijn die niet weten wat een mespuntje is, ach, hou maar op.
    Koken met maatjes en gewichtjes, ook zo iets.
    Ik hou meer van sierlijke snufjes en mespuntjes.
    Maatjes en gewichtjes past meer bij een boekhouder en niet bij een kokert :D

  7. Niemand houd je tegen hoor! Maar ik vind het in een recept niet passen. Een recept moet gewoon voor iedereen duidelijk zijn. Dat iemand vervolgens in zijn eigen keuken op gevoel wat in de pan giet, strooit of schuift, dat lijkt me logisch.

  8. Vind ik ook. Die duidelijke maatlepels hebben mij bij het beginnen met koken enorm geholpen. Vind ik nog steeds prettig. De feeling om wat meer met de sierlijke snufjes te werken ontwikkel je pas in de loop van de tijd. Althans, dat geldt voor mij.

  9. @Pier
    Die loop van de tijd ligt al een beetje achter mij.
    Ervaring en routine spelen nu een rol.
    vandaar nu uitsluitend “sierlijke snufjes”
    Een kok met een maatbekertje, ach , van mij mag het ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *