Paul Bom’s black bean soba met matcha parels

Paul Bom's Black Bean Soba met parels van matcha thee
Het recept voor deze salade is van chef-kok Paul Bom, winkelchef bij de Vegetarische Slager in Den Haag. Een enorme contradictio in terminis, “Vegetarische Slager”, maar je snapt meteen waar het om gaat. Ze bedenken en ontwikkelen toepassingen voor de modernste vleesvervangers op basis van lupine en/of soja (Beeter©), zoals de teriyaki in dit recept die naar verluidt niet van echte kip te onderscheiden is. En je hoeft niet speciaal naar Den Haag om het zelf te kunnen proeven, er zijn ook een aantal verkooppunten in het land. Of anders is er nog de webshop.

Paul heeft een voorliefde voor de Japanse keuken, dus de opdracht voor het foodblogevent van de maand Augustus “maak een Aziatische salade” was aan hem wel besteed. Alleen heeft hij geen foodblog, vandaar dat het recept hieronder staat.


BLACK BEAN SOBA MET TERIYAKI EN PARELS VAN MATCHA

INGREDIËNTEN
Voor de teriyaki:
250g kip teriyaki van de Vegetarische Slager
(te vervangen door kippendij)
1 tl honing
olie om te bakken

Voor de matchaparels:
1 tl matcha thee (Japanse, groene thee)
1 tl poedersuiker
1 el olie (bv rijstolie)
1 el tapioca parels

Voor de zwarte bonendressing:
2 el gefermenteerde zwarte boontjes
1 teentje knoflook
1 cm gember
4 el olie
1 tl poedersuiker
2 el rijstazijn (of witte wijnazijn)
2 el mirin (zoete rijstwijn)

En verder nog:
150g soba noodles
100g dunne groene asperge
2 handjes groene sojabonen
2-4 waterkastanjes
1 bundeltje enoki paddenstoeltjes
gemalen peper

BEREIDING
Begin een dag van tevoren met de matcha parels: de tapioca koken in wat water tot het doorzichtig is. De pareltjes in vergiet laten uitlekken en koud spoelen. Matcha poeder en suiker in een klein metalen bakje mengen met 2 eetlepels kokend water en koud laten worden. De tapioca en olie bij het theemengsel doen en voorzichtig roeren en afgedekt in de koelkast zetten.

De zwarte boontjes afspoelen met water en met de achterkant van een lepel tot een soort pasta wrijven. De knoflook en gember fijn hakken en samen met de bonen pasta in de olie zachtjes bakken.
Van het vuur afhalen en een klein beetje laten afkoelen. Vervolgens de rest van de ingrediënten er door mengen.

De groenten heel kort bakken in een beetje olie en mengen met 1 eetlepel van de zwarte bonendressing.
De Enoki mag er rauw door.
Teriyaki kip (vegetarisch of dierlijk) in kleine stukjes snijden en wokken in wat olie. Afblussen met 2 eetlepels dressing en de honing. Gelijk van het vuur af halen en mengen tot het mooi glanst.
Soba noodles beetgaar koken in licht gezouten water en koud spoelen en goed laten uit lekken en mengen met de rest van de dressing.

Tapioca op tijd uit de koelkast halen en indien nodig voorzichtig losroeren met een lepel warm water.
Alles op kamer temperatuur serveren.

Maak het bord op zoals jij het mooi vindt. Suggestie staat op de foto.


Reacties

Paul Bom’s black bean soba met matcha parels — 7 reacties

  1. De tapioca parels lijken nog niet gaar te zijn.. Witte stipjes in het midden. Verder leuk gedaan.

  2. Ja, dat dacht ik eerlijk gezegd eerst ook, maar daarna besloot ik dat het gewoon de weerkaatsing van het licht is. ;-)

    (ik weet het niet hoor, ik gok maar wat)

  3. Ik vind het er heel creatief uitzien. Ik heb laatst ook van die kleine groene gekocht, gewoon omdat ik ze zo mooi vond. Nog geen idee wat ik er mee ga doen, misschien een toetje.

  4. Ik denk dat die groene tapioca parels gekleurd zijn met pandan en daarom alleen nog maar geschikt voor in desserts ja. Ik denk niet dat Paul groene tapiocaparels heeft gebruikt, maar gewoon witte en die zelf gekleurd heeft met matcha.

  5. Lekker recept! Heb vanmiddag ook nog bubble tea gemaakt met zwarte parels, lekker zomers! :-)

  6. Die tapioca parels die Paul Bom bedacht zijn ongetwijfeld een speelse imitatie van “Umibudo” een soort zeewier dat op de Filipijnen en in Japan op het menu staat. In het NRC van 4 september 2019 besproken door Hassnae Bouazza met een recept waarvan ik niet geloof dat ze het gemaakt en betwijfel of ze het gegeten heeft. De foto’s van deze zeegroente, Caulerpa lentillifera dus, https://favy-jp.com/topics/1504 zijn wel erg mooi en het ziet er dan natuurlijk ook lekker decoratief uit als onderdeel op een opgemaakt bord. En dat bord van Paul zou ik ondanks dat ik waterkastanjes niet lekker vind zeker niet onaangeroerd laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *