Indiase snacks: Sev & Murukulu

Indiase snack Sev & Mururku
Soms maak ik een rondje rommelmarkt, hier om de hoek op het Heemraadsplein in Rotterdam en op een dag kwam ik daar zomaar een “sev pers” tegen. Niet dat ik meteen wist wat het was, maar het ding intrigeerde me en voor vijf euro kon ik het niet laten liggen. De verkoopster meende dat het iets met pepers malen te maken had, maar dat vond ik niet erg aannemelijk. Thuis kwam ik er al snel achter dat het persje bedoeld is om een Indiase snack mee te maken: de dunne sliertjes links op de foto noemt men sev, die dikke stervormige slierten rechts murukku of murukulu. Een redelijk stevig beslag, meestal op basis van kikkererwtenmeel met allerlei geurige specerijen wordt boven een pan hete olie in sliertjes geperst en een paar minuten later heb je je eigen, unieke zoutjes. Simpel, lekker en weer eens wat anders dan borrelnootjes en chips.



RECEPT voor SEV
(dunne sliertjes)
Recept voor Sev

Ingrediënten
1 cup kikkererwtenmeel
1/2 cup rijstmeel
1 tl zout
1/2 tl cayennepepper
1/2 tl kurkuma (koenjit/geelwortel)
1/4 tl bakpoeder
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
2 tl limoensap (of gewoon rijstazijn)
1/2 cup water (ongeveer)
olie om in te frituren.

Maak een zachtlopend, plakkerig deeg door de droge ingrediënten te mengen met (een deel van) het water. Gebruik je een mixer, gebruik dan de deeghaken. Daarna is het een kwestie van sliertjes knijpen boven hete olie (170°C), niet teveel tegelijk en 2-3 minuten frituren. Met een sev pers, maar met een aardappel knijper lukt het ook! Uit laten lekken op keukenpapier en als het afgekoeld is luchtdicht nog wel een week tot een maand te bewaren.

NB Het beslag op de foto hierboven is dunner dan het hoort te zijn, op de foto hieronder zie je hoe het eigenlijk hoort.


RECEPT voor MURUKULU
(dikkere, stervormige sliertjes)
Recept voor Murukulu

Ingrediënten
1 cup rijstmeel
1/4 cup kikkererwtenmeel
1/4 cup mungbonenmeel *
40g gekookte, gepureerde aardappel of een eetlepel boter/ghee
1/8 cup sesamzaadjes
1 tl hele komijnzaadjes
1 tl ajowan
1/2 tl cayennepepper
1/2 tl zout
Snufje bakpoeder

Meng alle ingrediënten tot een stevig beslag cq soepel deeg. Voeg zoveel water toe als nodig om het deeg soepel te maken (sorry, ik heb dat destijds niet opgeschreven, dus ik weet niet precies hoeveel). Gebruik de deeghaken als je een mixer gebruikt. Omdat je hele zaadjes gebruikt kun je geen dunne sliertjes maken, de gaatjes zouden verstoppen. Gebruik een sev pers of een koekjes pistool met het grootste, stervormige spuitmondje. Pers een dikke sliert boven een pan hete olie (170°C) en frituur in 3-5 minuten knapperig en bruin.

* Let op: mungbonenmeel / mungbean flour / moong flour / pesara pindi is gewoon fijngemalen mungboon wat je zelf kunt maken door wat gedroogde, gepelde mungbonen in een koffiemolen of vijzel tot poeder te malen. Dit is wat anders dan mungbonenzetmeel / mung bean starch / hun kwee flour, dat kun je niet zelf maken.

Sev & Murukulu


Tips & Tricks & Opmerkingen

  • Voor wie visueel is ingesteld, hier een filmpje: making sev
  • Het beslag/deeg hoort precies net stevig genoeg om er een zachte drol van te kunnen draaien die je in de sev pers laat glijden, maar ik ondervond dat als het beslag wat dunner is de sev lekkerder wordt. Hoe stugger het beslag/deeg, hoe korreliger de structuur na het bakken. Maar met dun beslag wordt het ook eerder een knoeiboel en bovendien krijg je dan korte sliertje in plaats van lange sliertnestjes. En als je pecht hebt “kloddertjes” zoals rechts op de collagefoto hierboven.
  • De dikkere, stervormige murukulu-sliertjes horen eigenlijk als een soort dropveters in spiraaltjes gespoten te worden. Een lastig klusje, maar als het deeg stevig genoeg is kun je het eerst rustig op een vetvrij papiertje draperen om het daarna voorzichtig in het frituurvet te laten glijden.
  • Andere namen: chakali, chakli, chakri, chakralu, jantikalu, chakkuli.
  • Sev en Murukulu is bij Indiaas georienteerde toko’s ook gewoon kant-en-klaar te koop als zoutje. Daarnaast bestaan er ook nog kant-en-klare mixen, zoals Koopmans ze aan zou bieden: meel & specerijen al gemengd, alleen zelf nog water toevoegen en frituren.

Reacties

Indiase snacks: Sev & Murukulu — 8 reacties

  1. What a gem you have found in the rommelmarkt! Murukku is a popular indian snack in Singapore too, among the indian population. I have personally tasted maybe only once, but I dun really like the taste as I prefer sweet snacks. But there is another indian snack popular in Malaysia and Singapore that you can prepare using the murukku presser (the template with the tiny holes) or a putu presser, and that is Putu Mayam (String Hoppers). I wonder have you heard of it? This sweet snack is made of rice flour, grated coconut and brown sugar or red sugar.

    Here is a recipe, if you are interested. :)
    https://lilyng2000.blogspot.com/2009/06/putu-mayamstring-hoppers.html

  2. Ik denk niet dat ik dat lekker zal vinden, maar er lezen gelukkig nog meer mensen mee. Dus bedankt voor de aanvulling. :-)

  3. Geef mij maar een balletje gehakt met een lik mosterd.:-)

  4. Hey Robin, weetje misschien waar je, behalve toevallig op n rommelmarkt, nog meer zo’n sev- pers kan kopen??
    Groetjez Reena

  5. Nee, sorry. Behalve dan zo’n koekjesdeegpistool, die zijn gewoon bij de Blokker te koop, maar ja, zo’n pers is wel veel leuker natuurlijk.

  6. Ja idd vind wel leuk om dan zo’n echte pers te hebben/gebruiken. Helaas… Maar wie weet als ik weer in India op vakantie ben, vind k er een…

  7. Wat voor vloeistof moet er bij het murukulu beslag? Ik denk dat dit ingredient weggevallen is!

  8. Het is nogal lang geleden dat ik deze recepten maakte, maar jeetje, ik denk dat je gelijk hebt, SleepyngB! Hoewel de aardappel in wezen al een puree is, dus heel misschien deed ik geen water en is dat waarom het eindresultaat zo korrelig was. :-)

    Hoe dan ook, ik heb het aangepast. Bedankt voor het melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *