Sojascheuten

soy bean sprouts
Hoe heet het?
Sojascheuten, sojakiemen, sojaspruiten, soy bean sprouts, kongnamul / 콩나물 (Korea), mame-moyashi / 豆萌やし (Japan), kecambah kedelai (Indonesië).

Wat is het?
Naast de ons bekende en makkelijk verkrijgbare scheuten van de mungboon (in Nederland taugé genaamd) kent men met name in Korea en Japan ook nog de scheuten van de sojaboon. Die smaken ongeveer hetzelfde als taugé maar blijven langer knapperig, zelfs nadat je ze kookt. Ideaal voor soep en stoofschotel.

Hoe te gebruiken?
Taugé wordt vaak alleen even overgoten met kokend water, sommige mensen eten het zelfs rauw, maar omdat rauwe sojabonen slecht verteerbaar zijn worden sojascheuten eigenlijk altijd gekookt. Was ze in een kom ruim water en haal eventuele zwarte of onfrissse exemplaren eruit. Kook ze 10 minuten in zout water gaar, giet af, breng op smaak met smaakmakers als sesamolie, knoflook en lente-ui en serveer als bijgerechtje. Je kunt de sojascheuten ook direct in soep of stoofschotel gaar koken. Zelfs na 30 minuten koken zijn ze nog lekker crunchy. Sojascheuten blijven in tegenstelling tot taugé ook veel langer vers. In een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Als je een recept specifiek voor sojascheuten hebt en je kunt alleen taugé vinden, pas dan de kooktijd aan: voeg taugé op het allerlaatste moment toe en laat het niet (lang) meekoken.

Tips, weetjes & recepten

  • Let op, als je in een Belgisch recept sojascheuten ziet staan zal men meestal gewoon scheuten van mungbonen bedoelen, taugé dus.
  • Uitgebreide instructie om thuis sojabonen te kiemen (in het Engels)
  • Beroemde (makkelijke) Koreaanse recepten met sojascheuten:
    * kongnamulmuchim (groenten gerechtje)
    * kongnamulguk (soep)
  • Verschil taugé (links) en sojakiemen (rechts):

    Verschil mungboon en sojaboon kiemen

Wat is er zoal te koop?


dinges

waar: bij de Wah Nam Hong
land van herkomst: niet vermeld, maar dat zal Nederland zijn
etiket: versafdeling
ingrediënten: sojascheuten
prijsindicatie: € 2,15 ( 4,- p/kg)


Foto’s / recepten

Kongnamulguk maken
Maangchi’s soeprecept in de maak: kongnamulguk (soep)
(sojascheuten, water, zout, sojasaus, sjalot, knoflook, Koreaans peperpoeder en gedroogde Koreaanse ansjovis)

Korean Soybean sprout soup
Maangchi’s soeprecept: kongnamulguk (soep)

kongnamul-muchim
Maangchi’s recept: kongnamulmuchim (groenten gerechtje)


Reacties

Sojascheuten — 2 reacties

  1. Wat een geweldig gedetailleerde site, alleen mis ik nogal wat echte Indonesische bladgroenten en zoek informatie over BV lompong.
    Hopelijk heb je hier ook recepten enz van?

  2. Oh, Karin, er is nog zooooveel dat er niet opstaat. De to-do-list lijkt altijd alleen maar langer te worden. ;-)

    Lompong, dat zijn een soort stengels van de taro plant he? Ik schreef wel eens over Vietnamese taro stengels, maar zoals ik daar al schrijf, in India (en dus Indonesië ook, dat wist ik niet) hebben ze een iets andere versie. Ik geloof niet ik die ooit gezien heb in Nederland. Jij wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *