Tajerblad

Tajer Blad
Hoe heet het?
Tajerblad, tayerblad, tajawiri, boterblad, Surinaamse spinazie, Olifantsoor, arrowleaf elephant ear / tayer leaf (Engels), xanthosoma sagittifolium (L), daun kimpul (Indonesië).

Wat is het?
Tajerblad is het blad met lange steel van de tajerplant. Die plant is in de rest van de wereld vooral bekend door haar zetmeelhoudende, harige knollen waar men in Suriname pom van maakt. Maar in Suriname en dus Nederland eet men ook graag het blad. Tajerblad smaakt net als spinazie, alleen is de structuur misschien iets zachter, iets fluweliger.

Hoe te gebruiken?
Snijd of trek de stelen los van het blad. Snijd de kontjes van de stelen en gooi weg. Als de stelen erg dik zijn kun je er beter even een dunschiller overheen halen. Snijd in kleine stukjes en houd apart. De tajerbladeren kun je opgestapeld of samen opgerold in dunne reepjes snijden. Als er erg dikke nerven in zitten kun je die eruit snijden en bij de steeltjes doen. Verwerk net als spinazie, maar gaar eerst de stelen en doe een paar minuten later het blad erbij. In de Surinaamse keuken worden de stelen meestal met wat ui, knoflook en het onvermijdelijke maggiblokje gebakken. Wat currypasta erbij is ook lekker. Met een paar minuten is het klaar. Tajerblad kun je ook rauw eten in/als een salade. Tajerblad wordt snel lelijk en slap, meestal is 2 dagen bewaren (in de koelkast) wel het maximum.

Tips, weetjes & recepten


Reacties

Tajerblad — 2 reacties

  1. Ik wilde kijken wat de toko’s te bieden hebben aan oosterse ingrediënten.

    Ik ben nog nooit op deze site geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *