Tempeh (Indische sojabonencake)

TempehHoe heet het?
Tempeh, tempé, sojabonenkoek, sojabonencake.

Wat is het?
Gedroogde sojabonen worden eerst grof gehakt, dan gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. De uitgelekte, weer enigzins opgedroogde sojaboontjes worden daarna vermengd met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus) en in ventilerende, plastic vormpjes weggezet om bij een temperatuur van 30-35 C te fermenteren. De boontjes zijn na dan na 2-3 dagen aan elkaar vastgekoekt en vormen een stevige cake.

Hoe te gebruiken?
In plakjes, staafjes of blokjes snijden. Je kunt de tempeh vooraf marineren en daarna bakken, dan blijft die vaak wat zacht van binnen. Je kunt de stukjes ook eerst bakken/frituren tot ze knapperig en bruin zijn en nootachtig smaken en pas daarna met smaakmakers mengen en roerbakken. Na aankoop nog meerdere dagen te bewaren in de ijskast, maar niet te lang, dan wordt ie zuur en verandert de structuur. (zie foto). Invriezen kan ook. Een paar zwarte vlekjes hoeft geen probleem te zijn. Slijmerigheid wel. Verse tempeh ruikt naar paddestoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.

Tips, weetjes & recepten

  • Illustratief filmpje: hoe iemand thuis tempeh maakt (engels)
  • Veel meer informatie op : tempeh.info (nl) (incl. een adres voor tempeh starter.
  • Recept : Tempeh Kering (snack of bijgerechtje)
  • Klary Koopman’s recept voor: ijsbergslawraps met tempeh
  • Tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen, terwijl tofu gemaakt wordt van de sojamelk, waarbij de pulp van de sojaboon (“okara“) wordt weggegooid (of voor iets anders gebruikt). Vandaar dat tempeh nog veel rijker aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen is dan tofu en daarom een nog betere vleesvervanger.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: SBC B.V.
land van herkomst: geproduceerd in Kerkrade, Nederland
etiket: Tempeh. Natuurlijk, zuiver en plantaardig.
ingrediënten: soyabonen, water, schimmel, meel.
prijsindicatie: ± € 0,80 (400g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Singh Tahoe BVBA
land van herkomst: België
etiket: Tempeh
ingrediënten: sojabonen, water, Rhizopus, E260 (=azijnzuur)
prijsindicatie:± € 0,90 (450g)
Dit bericht is geplaatst in Sojaproducten en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Tempeh (Indische sojabonencake)

  1. Sara zegt:

    ik vond dit echt verschrikkelijk voedsel..!

  2. Florian zegt:

    Ik zie dat de fabrikant in Nederland meel als ingredient heeft en die uit België niet.
    Ik zou daarom de voorkeur geven aan het belgische produkt.
    Graag zou ik weten waar ik dat kan kopen.
    2 euro per kilo is veel goedkoper dan die kleine pakjes die ik hier kan kopen en die zijn vaak niet zo vers ook.

  3. Robin zegt:

    Ik weet dat ik ooit tevergeefs gezocht heb naar een contactadres van die producent, Singh Tahoe BVBA, dus misschien kun je het beste informeren bij een vestiging van Cheung Kong, want daar kocht ik deze tempeh.

  4. borischou zegt:

    i am chinese,Recently began to eat tempeh

  5. indojava zegt:

    zeker mag niet ontbreken in de indonesische gerechten!bijvoorbeeld;sayur lodeh,tempe batjem,semur tempe,gado gado,lontong sayur,mendoan,keripik tempe,tempe oreg,tumis kangkung tempe,en zelfs rendang of gulai tempe…echt heerlijk.witte rist,acar,sambal goreng,kerupuk,petai en …aan tafel

  6. Hallo,

    Ik verkoop tempeh chips, gedroogd en gebakken bananen, een inwoner van Indonesië. Bezoek: http://www.from-bandung-with-smile.blogspot.com

  7. Robin zegt:

    Ben benieuwd wat een inwoner van Indonesië dan kost. *grin*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>