Thaise Massaman currypasta

Zelfgemaakte massaman curryHoe heet het?
Thaise Massaman curry (pasta), ook: Masaman / Masman / Matsaman, (khrueang) kaeng matsaman / (naam prik) gaeng Massaman / แกงมัสมั่น.

Zelf maken?
naar recept van Madhur Jaffrey
7 rode, gedroogde chilipepers (geweekt)
1 tl witte peperkorrels
1 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
stukje van 2,5 cm pijpkaneel
150g sjalot
1 el dunne plakjes citroengras
5 grote of 10 kleine teentjes knoflook in plakjes
stukje van 2,5cm verse gember
2 tl kerriepoeder
4 tl laospoeder
1 tl trassi (of 3 ansjovisjes uit blik)
1 tl kurkuma (koenjit)

Week de chilipepers 1-2 uur in 5 eetlepels kokend water.
Rooster de peperkorrels, komijnzaad, korianderzaad en pijpkaneel in een pan met dikke bodem op een middelhoog vuur tot ze een geroosterde geur afgeven en een tint donkerder zijn geworden. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in oude koffiemolen of een vijzel.
Maak een pasta van alle ingredienten: als je alles fijn gaat wrijven in een grote vijzel is het handig alles vast zo klein mogelijk te snijden. Ga je blenderen, dan kun je het wat grover laten. Voeg zo nodig een paar eetlepels (week)water of olie toe en wiebel de blender ruw heen en weer tot “het pakt” en je een mooie, fijne currypasta draait. De currypasta is een week, misschien wel twee weken te bewaren in de koelkast. Of vries ze in kleine porties in, steeds precies genoeg voor één gerecht.

Ingredrienten voor Massaman Curry pasta

Of toch liever kopen?
Wat is er te koop, welk merk is het lekkerst en hoe maak je massaman curry?


Massaman van Mae Ploy

merk: Mae Ploy
land van herkomst: Thailand
etiket: Massaman Curry Paste
ingrediënten: gedroogde chili 21%, citroengras, knoflook, sjalot, zout, galanga, garnalenpasta 5% (garnalen 83%, zout 17%), korianderzaad, komijn, kaffir limoen pelen, foelie, cardamon, kaneel.
prijsindicatie: € 2,10 (400g)


Hoe gebruik je massaman currypasta?
(zelfgemaakt of kant-en-klaar, dat maakt weinig uit)

Stap 1:
Gebruik je kant-en-klare currypasta, trek je niet al teveel aan van de gebruiksaanwijzing. De fabrikant is liever lui dan moe en denkt dat jij dat ook bent, maar zelf vissaus, suiker toevoegen is echt het aller-, allerminste.

Stap 2. De saus:
Het lekkerste is om de currypasta (afhankelijk van de scherpte 1 à 3 eetlepels) eerst even op middelhoog vuur in wat olie zachtjes te bakken tot het lekker “gebakken” ruikt. Daarna voeg je kokosmelk (200 à 400ml) toe, proeft en voegt een snufje suiker en scheut vissaus en wat zure tamarinde naar smaak toe.

Stap 3. De groenten:
Het meest typische ingredient in massaman curry is aardappel. Normaal gesproken een vastkokende aardappel, die kun je in blokjes gaar koken in deze saus, of eerst in blokjes gaarstomen en dan op het laatst toevoegen. Verder horen er eigenlijk geen groenten in, al zouden wortels best goed passen!

Stap 4. Vlees:
Meestal gaat er rundvlees in deze curry. Die wordt lang gesudderd in de saus, maar gegrillde plakjes biefstuk kan natuurlijk ook. Variaties zijn: eend, tofu, tempeh, kip, wat je eigenlijk maar wilt. Traditioneel nooit varkensvlees, omdat het een gerecht is van de moslims in het zuiden van Thailand.

Stap 5. Finishing touch:
Vlak voor serveren altijd even proeven en op zo nodig smaak brengen. Een klein beetje binden met maïzena kan ook geen kwaad. Daarna strooi je er geroosterde cashewnoten en gefrituurde uitjes (bawang goreng) over. Serveren met witte rijst.

Favoriete combinatie
Rundvlees, aardappel, wortel, cashewnoten, gefrituurde uitjes.

Tot slot
Bovenstaande is natuurlijk meer een richtlijn dan een recept. Je kunt de kokosmelk ook gedeeltelijk vervangen door wat bouillon. De tamarinde door citroensap. Of variëren met groenten, vlees en soort notn. In tegenstelling tot groene, rode en gele currypasta kom je niet veel andere recepten tegen die massamancurrypasta als smaakmaker gebruiken.

Zie ook: de verschillende soorten Thaise curry op een rijtje.


Reacties

Thaise Massaman currypasta — 21 reacties

  1. Wil over een tijdje dit recept gaan maken in de slowcooker, maar ben bang dat de kokosmelk kan gaan schiften. Ervaring mee?

  2. Ik heb heel vaak curries gemaakt in mijn slowcooker. Geen enkel probleem. Integendeel. Ik kan ook niet goed verzinnen waarom je denkt dat kokosmelk in een slowcooker eerder zou schiften? Dat is volgens mij niet zo hoor. Maakt geen verschil. Dus gewoon doen! :-)

  3. Iets met zuivelachtige producten in combinatie met lang koken riep bij mij schift-angst op. Geen idee waarom, maar wilde het even checken. :-) Hij gaat in de planning hoe dan ook. Wel eerst even nog een tokobezoek want er zijn wat spices op. En het vlees nog kopen natuurlijk (wil het gaan maken met runderwangen)

    Dank je!

  4. Het schiften van de kokosmelk is juist onderdeel van een authentieke curry! Ik heb me laten vertellen dat de “echte” manier van curry maken gebeurd door eerst een deel van de kokosmelk opzettelijk te laten schiften in een pan, en dan de currypasta te smoren in de olie die hierbij vrij komt. Je wilt natuurlijk niet dat al je kokosolie schift, dan krijg je namelijk geen dun olie film maar een dikke olie laag op je eindresultaat. Dus, de rest van de kokosmelk voeg je later toe wanneer je curry op lagere temperatuur komt en dus niet meer schift. Het komt misschien wat ongezond over dat er een dun laagje olie op- of langs je gerecht staat, maar dit is natuurlijk ongegrond aangezien het vet anders in het mengsel vermengd zat en je het net zo goed binnen zou krijgen!

    Overigens, controleer de verpakking van kokosmelk op emulgatoren. Als er veel emulgatoren in zitten (meestal te koop in blik) is het vrij lastig om de kokosmelk te doen schiften. In pure kokosmelk (meestal in kartonnen pak) zitten deze emulgatoren niet, dus deze is goed bruikbaar wanneer je kokosolie gebruikt om de currypasta in te smoren.

  5. Het recept voor de currypasta levert zo’n 6-8 eetlepels currypasta op. Het ligt een beetje aan je eigen smaak hoeveel je daarvan gebruikt in een curry. Ik gebruik zelf zo’n 2-3 eetlepels per keer in een curry voor 2 personen.

  6. Het weken van de chili pepers doe ik in gekookt water of kokend water?

    Alvast bedankt!

  7. Chilipepers in een kommetje/bakje doen en overgieten met een scheutje kokend water. That’s it. Daarna wordt het dus koud, je houdt het niet aan de kook.

  8. Leuk feitje: Volgens CNN Travel is Massaman Curry de nummer 1 van beste gerechten uit de hele wereld.
    Link

  9. Die ranglijst verandert elk jaar, dat vind ik toch wel raar. Eerder stond rendang nog op 1. Ik ben zelf niet zo gek op massaman, maar misschien moet ik eens op zoek naar een beter recept….

  10. Omdat je zegt dat er aardappel in gaat en geen groente, maar dat wortels goed zouden kunnen vraag ik me af of zoete aardappel (bataat) een leuke optie zou zijn?

  11. Massaman currypasta wordt veel gebruikt om Thaise satésaus mee te maken.

  12. Ik gebruik lamsvlees voor massaman curry, grote favoriet bij ons thuis!

  13. Iemand had het over zuivelproducten in dit gerecht? Maar er zit helemaal geen zuivel producten in!

  14. Ik heb het een paar keer door gelezen, maar zuivelproducten komt in deze rubriek niet voor.
    Iemand had het wel over “zuivelachtig” maar deze iemand weet schijnbaar niet dat kokosmelk niet van de koe komt, maar gewoon het sap van een vrucht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *