Thaise Penang currypasta

Penang Curry
Hoe heet het?
Thaise Penang curry (pasta), Penang / Panang / Phanaeng chili (paste), (khrueang) kaeng Phanaeng / (nam prik) gaeng Panang / พะแนง.

Zelf maken?
naar recept van Madhur Jaffrey
1 tl witte peperkorrels
2 tl korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
10 rode, gedroogde chilipepers
1 stengel citroengras
5 cm verse laos
3 korianderwortels
150g sjalot of rode ui
10 teentjes knoflook
1 tl trassi (of 2 ansjovisjes uit blik)
1 el pindakaas (wat geroosterde pinda’s of cashews kan ook)

Schud de zaadjes uit de gedroogde chilipepers en week ze 1-2 uur in 4 eetlepels kokend water. Maal de peperkorrels, het komijn- en korianderzaad fijn in oude koffiemolen of vijzel. Maal samen met alle overige ingrediënten in vijzel of blender tot een egale pasta. Gebruik je een vijzel, snijdt alles dan eerst alvast zo klein mogelijk, bij een blender kun je alles iets grover laten. Voeg zo nodig een paar eetlepels (week)water of olie toe en wiebel de blender ruw heen en weer tot “het pakt” en je een mooie, fijne currypasta draait. De currypasta is een week, misschien wel twee weken te bewaren in de koelkast. Of vries ze in kleine porties in, steeds precies genoeg voor één gerecht.

Ingredienten nodig voor Panang Curry Pasta

Of toch liever kopen?
Wat is er te koop, welk merk is het lekkerst en hoe maak je penang curry?


Thaise penang curry van Mae Ploy

merk: Mae Ploy
land van herkomst: Thailand
etiket: Panang Curry Paste
ingrediënten: gedroogde rode chili, citroengras, sjalotten, zout, knoflook, galangal, mungbonen, garnalenpasta (garnaal, zout), kaffircitroenschil, koriander, komijn, peper.
prijsindicatie: € 2,- (400g)

penang currypasta van on/off spices!

merk: onoff spices!
land van herkomst: Thailand
etiket: Biologische Thaise penang-currypasta
ingrediënten: gedroogde rode peper, sjalot, knoflook, laos, citroengras, koriander, komijn, plantaardige olie en zout.
prijsindicatie: € 1,99 (50g)
NB. Biologisch product van Nederlands bedrijfje.

Thai red Curry van Asian Home Gourmet

merk: Mei Asia
land van herkomst: Thailand
etiket: Panang Curry Spice Paste
ingrediënten: chili, citroengras, sjalotten, knoflook, zout, galanga, kruiden (kaffirlimoenschil, korianderpoeder, witte peper), pinda, garnalenpasta (garnalen, zout).
prijsindicatie: € 1,29 (43ml)

panang currypasta van Lobo

merk: Lobo
land van herkomst: Thailand
etiket: Panang currypasta voor rundvleesschotel
ingrediënten: chili, citroengras, sjalotten, knoflook, zout, galanga, kruiden (kafferlimoenschil, korianderpoeder, witte peper, pinda, garnalenpasta (garnalen, zout)
prijsindicatie: € 0,99 (50g)



Welke is het lekkerst?
Uiteraard is verse, eigengemaakte currypasta altijd het lekkerst, maar daarna is onder liefhebbers van de Thaise keuken de currypasta van Mae Ploy favoriet. Zo’n pot is groot en na openen beperkt (maar waarschijnlijk toch wel maanden) houdbaar in de koelkast, maar kun je natuurlijk ook gewoon in porties invriezen. Of anders toch kiezen voor de kleine zakjes van de andere merken.

Hoe gebruik je penang currypasta?
(zelfgemaakt of kant-en-klaar, dat maakt weinig uit)

Stap 1:
Gebruik je kant-en-klare currypasta, trek je dan niet teveel aan van de gebruiksaanwijzing. De fabrikant is liever lui dan moe en denkt dat jij dat ook bent, maar zelf de smaak fine-tunen met wat vissaus en suiker kan vaak geen kwaad.

Stap 2. De saus:
Het lekkerste is om de currypasta (afhankelijk van de scherpte 1 à 3 eetlepels) eerst even op middelhoog vuur in wat olie zachtjes te bakken tot het lekker “gebakken” ruikt. Daarna voeg je kokosmelk (200 à 400ml) toe, een theelepel suiker en een lepel of twee vissaus naar smaak. Een paar gekneusde blaadjes limoenblaadjes is ook lekker.

Stap 3. De groenten:
In deze curry horen geen groenten. Die serveer je er apart bij.

Stap 4. Vlees:
In Thailand eet met penang meestal met dunne plakjes “biefstuk” die in de saus gegaard worden, maar varkenshaas kan ook. Hou je van perfect gegaard vlees, dan is het een idee het vlees apart te bereiden, daarna in plakjes te snijden en met de saus te serveren. (zoals op de foto hierboven)

Stap 5. Finishing touch:
Vlak voor serveren altijd even proeven en eventueel extra vissaus toevoegen. Binden met maïzena is waarschijnlijk niet nodig. Dit is een vrij simpele curry, er gaat hooguit nog wat verse chilipeper overheen. Geen limoen, geen verse kruiden.
Thaise Panang CurryServeren met witte rijst of wat ook lekker is: nasi kuning.

Tot slot
Bovenstaande is natuurlijk meer een richtlijn dan een recept.

Zie ook: de verschillende soorten Thaise curry op een rijtje.


Reacties

Thaise Penang currypasta — 3 reacties

  1. Koh Thai heeft ook een panang curry paste en nog andere authentieke thaise producten. Deze zie ik er niet tussen staan op jullie site. Misschien een leuke toevoeging?

  2. Het is niet dat ik volledig probeer te zijn, met “wat is er te koop”, het is vaak meer als steuntje in de rug bedoeld voor als je een toko binnen stapt en het nog nooit eerder hebt gekocht. Heel simpel “hoe ziet het er ongeveer uit”. Nou is dat in dit geval niet zo spannend, maar toch. ;-)

    Verder is het soms fijn om thuis al het etiket te kunnen lezen (als je dubbelklikt op de foto’s) om te zien of het iets voor je is.

    En tot slot probeer ik soms een tip mee te geven welk merk ik het lekkerst vind. Uiteraard volkomen subjectief, maar als je zelf geen idee hebt, dan is dat een fijn startpunt. Denk ik zelf.

    Dus, om op je vraag terug te komen. Ja, voor de volledigheid zou het zeker een leuke toevoeging zijn! Maar in het geval van currypasta’s geef ik nog steeds de voorkeur aan zelfgemaakt, dus dan trekt het mij niet zo om alle merken uit te proberen. Dan vind ik het leuker om nieuwe producten uit te proberen.

  3. Koh Thai is goed voor milde curry, te koop bij AH, niet echt authentiek. Blue Elephant is beter.
    Ik weet dat de berichten van 2013 zijn maar toch wil ik wat toevoegen.
    Je hoeft geen ‘Penang’ paste te kopen. Ik had geleerd bij een workshop in Thailand dat rode curry paste + gemalen ongezouten pindas is ook mogelijk. (2 eetlepel paste + 2 eetlepels pindas)
    Penang curry is dikker en zoeter dan rode curry. Garneer met extra (julienne) limoenblaadjes + verse chilipepers zoals boven staat aangegeven. Klopt over de groente, hooguit stukjes ui of ananas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *