Wakame (Japans krulwier)

wakameHoe heet het?
Wakame, Undaria pinnatifida, Japanse kelp, harmonica wier, krulwier, わかめ / wakame (Japan), 미역 / miyeok (Korea).

Wat is het?
Wakame is een éénjarig bruinwier dat voornamelijk groeit tijdens het koude herfst- en winterseizoen. Vroeger alleen in Aziatische wateren, maar al jaren verspreidt het zich als een soort onkruid over de hele wereld.
De plant is op te delen in :
* de bladeren (ha) => ziet er een beetje uit als glibberige spinazie (zie foto). Heel bekend in miso-soep, maar ook in salades, bijvoorbeeld met komkommer.
* de stengel of nerf (kuki) => ziet er een beetje uit als knapperige, gesneden snijboonsliertjes. Ondertussen meer en meer bekend door de kant-en-klare “chuka wakame salade”. (zie volgende post)
* de sporofyl (Mekabu) => de spiraalvormige voortplantingsstructuur aan de basis van de stengel.

Hoe te gebruiken?
Hoewel wakame tegenwoordig ook welig tiert in de Oosterschelde vooralsnog alleen gesignaleerd in gedroogde vorm. De zakjes met gesneden blad zijn heel gemakkelijk in 5 minuutjes in lauw water te weken. Voor een extra frisgroene kleur ook nog even overgieten met kokend water om ‘m daarna meteen onder te dompelen in koud water. Laten uitlekken en gebruiken in of als salade. Voor soepgebruik is voorweken niet nodig. Als je de hele wakame (bladeren met nerf en al) hebt kunnen scoren, die moeten iets langer voorweken, minuutje of 20. Ook in lauw water.
De kuki-wakame en mekabu-wakame ben ik nog niet tegengekomen in NL, maar zal vast ook moeten weken in lauw water.

Tips, weetjes & recepten

  • Op de foto hierboven zie je 1 eetlepel gedroogde wakame (ongeveer 3 gram) op een zelfde hoeveelheid geweekte wakame (ongeveer 30 gram). Zoals je ziet heb je niet veel nodig en kun je best even vooruit met zo’n zakje van 30 gram.
  • Op sommige pakjes staat de term “krulwier”, maar of dat woord ook echt bestaat (anders dan op slecht vertaalde etiketten) valt te betwijfelen. Waarom mag het niet gewoon wakame heten?
  • Recept Sunomono salade: dunne plakjes komkommer met wakame en een dressing van rijstazijn en wat suiker (2:1). Of recept: komkommersalade met wakame en lapsang souchong dressing.
  • Klik hier voor: alle posts over zeewier op een rijtje

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Otomegusa
land van herkomst: Japan
etiket: わかめ alles in het japans, op het nederlandse stickertje na dat zegt “Wakame, Otomegasu Fueru Wakame. Gebroken krulwier”
ingrediënten: gedroogd krulwier
prijsindicatie: € 2,25 (30g)

Reacties

Wakame (Japans krulwier) — 11 reacties

  1. ik vroeg me af of je niet net zoals de chuka wakame salade sesamolie, sojasaus, chilipeper en sesamzaad toe moet voegen? alleen weken in water lijkt me yakkie bah?

  2. Ja, nee, uiteraard! Hoewel ik niet zou zeggen “yakkie bah”. Je weekt het in water om het terug te brengen in “eetbare/verwerkbare vorm”. Daarna maak je het lekker met een dressing of verwerkt een beetje ervan in een ander gerecht.

  3. Ben de chuka wakame salade gewend (ontdooien is gemakkelijk ;o) ) maar ga deze lekker met tonijntartaar proberen!

  4. Laatst wakame gekookt, werd helemaal niet groen. Iemand een idee waar dat aan kan liggen?

  5. Nou, je moet ze dus niet koken, alleen weken in lauw water.
    En als je dan de kleur niet goed vindt, dan kun je ze in een zeef even overgieten met kokend water, maar daarna wel meteen terugkoelen in een bakje ijskoud water. Anders heb je inderdaad kans dat het grauw wordt.

  6. Hoi Robin
    Inmiddels jouw advies gevolgd maar de wakame blijft bruin/groenig van kleur. Dit in tegenstelling tot wat ik overal lees en zie dat het een frisgroene kleur zou moeten krijgen.
    Heb je nog een andere tip?

  7. Wat je nog zou kunnen proberen is een schepje natriumbicarbonaat (zuiveringszout) bij het blancheerwater doen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat het een verloren zaak is en je gewoon andere wakame moet kopen. Sorry. :-)

  8. Robin, bedankt voor de tips. Ik denk dat ik maar even bij de leverancier ga informeren wat hij voor mij kan betekenen.

  9. Ilias, ik weet het niet. Ik ben alleen van het eten en wil me liever niet bezighouden met gezondheidsadviezen. Daar zijn weer andere sites voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *