Zwarte boontjes

Zwarte BoontjesHoe heet het?
Zwarte boontjes, gefermenteerde boontjes, zwarte gefermenteerde sojabonen, gezouten soja-boontjes, black beans, salted black bean, fermented black bean, douchi / dòuchĭ / 豆豉 (China), tàu xì / đậu xị (Vietnam), tausi (Indonesië).

Wat is het?
Zwarte sojabonen worden gezouten om daarna te fermenteren. Hierdoor worden ze zacht en enigzins droog. De smaak is sterk, heel kruidig en zout. Bij sommige varianten worden grote stukken gember verwerkt, waardoor de boontjes nog iets kruidiger en pittiger worden.

Hoe te gebruiken?
De droge boontjes eerst afspoelen onder stromend water. Dan afhankelijk van recept of persoonlijke voorkeur grof hakken, fijn maken in een vijzel of een combinatie daarvan.
Vaak samen met gehakte knoflook, Shaoxing rijstwijn en wat suiker.
Altijd roerbakken/bakken/stomen, rauw is het niet lekker. En pas op, denk niet “lekker, ik gebruik gewoon wat extra zwarte boontjes”. Je kunt daarmee een gerecht echt om zeep helpen wegens te zout.
De droge, zwarte boontjes zijn praktisch onbeperkt houdbaar.

Tips, weetjes & recepten


Wat is er te koop aan zwarte boontjes?


zwarte boontjes

merk: Yang Jiang
land van herkomst: China
etiket: Yang Jiang Preserved Beans with ginger 阳江姜豉
ingrediënten: zwarte bonen, zout, gember
prijsindicatie: €1.00 (500g)

black beans

merk: (alleen karakters) Juancheng 鹃城
land van herkomst: China?
etiket: alleen karakters: douchi 豆豉
ingrediënten: zwarte bonen, zout
prijsindicatie: € …

Zwarte boontjes

merk: Mee Chun,
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Salted Black Bean 原油豆豉
ingrediënten: zwarte bonen, zout
prijsindicatie: € 1.05 (375gr)


Wat is er te koop aan zwarte bonensauzen?


black bean sauce
merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: Black Bean Garlic Sauce 蒜蓉豆豉酱
ingrediënten: sojasaus (= water, zout, soja, tarwemeel), gefermenteerde zwarte bonen (22%) (= zwarte bonen, zout) knoflook (18%) water, zout, suiker, sojaolie, rijstwijn, gemodificeerd maiszetmeel
prijsindicatie: € 1.90

zwarte boontjes

merk: Blue Dragon (UK)
land van herkomst: verschilt
etiket: Black Bean with roasted garlic and chilli [Shanghai style stir-fry sauce]
ingrediënten: water, suiker, chinese rijstazijn, sojasaus (= water, zout, suiker, sojabonen, tarwe, azijnzuur), honing (3%), gember (2.5%), gemodificeerd maismeel, geconcentreerd citroensap (2%), citroengras (1.5%), zout, zwarte peper (0.1%), citroenzuur, kleurstof: luteïne
prijsindicatie: € …


Welke heeft de voorkeur?

Zwarte boontjes:
Er zijn nogal wat varianten zwarte boontjes te koop en persoonlijk vind ik de boontjes in de kartonnen bus veruit het lekkerst. Die in het zakje het minst lekker. En de vacuumverpakte “natte” boontjes op zich wel lekker, maar minder praktisch dan de vrijwel eeuwig houdbare kartonnen bus.

Zwarte bonensauzen:
Er zijn ook nogal wat kant-en-klare sauzen te koop die waarschijnlijk allemaal wel okay zijn voor simpele roerbakgerechten. Maar je zit dan wel vast aan de knoflook die erin zit, of de gember, of de pepertjes, terwijl je in sommige recepten dat helemaal niet wilt.


Reacties

Zwarte boontjes — 30 reacties

  1. Zeg gerust heel zout! Ik heb me de eerste keer danig vergaloppeerd met de boontjes uit de kartonnen bus. Oh, wat zout. De tweede keer was het heel smakelijk trouwens.

    Gestoomde zalm recept is inderdaad heerlijk!

  2. Ja, dat is een goeie tip, Timo! Ik zal dat even in ’t verhaaltje opnemen, dat je niet straffeloos meer kunt gebruiken in een recept.

  3. Er bestaat ook Black Bean Sauce zonder knoflook van het merk Lee Kum Kee in een glazen fles van 226 g.

  4. Ik heb die kartonnen bus vandaag gekocht zeker omdat ik hier lees dat ze zo lang houdbaar zijn dan kun je er lang mee doen.

  5. Dit is de eerste keer dat ik zwarte boontjes in huis heb,morgen heb ik rundermaag met eigengemaakte zwarte bonensaus.

  6. Dit was inderdaad erg goed zeer lekker met beeftripe kijk maar op mijn site recept staat erbij hoe ik het gedaan heb.

  7. ‘k Heb de url naar je Beef Tripe even onder je naam geplakt.
    Voor wie daar nieuwsgierig naar is.

    Combinatie rundermaag en zwartebonensaus lijkt mij persoonlijk niet zo. :-D

  8. Hoi Robin,

    Om te experimenteren heb ik de kartonnen bus zwarte boontjes een tijdje in mijn bezit. Nu hebben chineze vrienden die donderdag komen eten gevraagd of ik gestoomde spareribs met saus van zwarte boontjes wil maken. Er staan wel een aantal recepten op het internet maar ze zijn allen verschillend :s De engelse recepten op youtube omschrijven dat je het vlees in kleinere stukken moet snijden maar ik zie niet hoe dat zou moeten als er lange botten tussen zitten. Kan jij me helpen?

  9. Daar zijn die Chinese hakbijltjes dus voor! :-)
    Je zou het ook aan je slager kunnen vragen of je zou de ribs gewoon lang kunnen laten. Dat laatste zou ik doen.
    Ik geloof dat Chinezen niet graag met hun handen eten en dus liever kleinere stukken hebben waar ze op knagen en knauwen en de botten daarna weer uitspugen. Bovendien is er dan meer oppervlak en dringt de saus beter door.

    Maar ik hou zo’n sparerib liever vast, dus ik zou ze gewoon heel laten. En welk recept, ja, ik heb het ook nog nooit gemaakt, ik zou misschien aan de slag gaan met het recept van Rasamalaysia. En dan proberen ze in de oven te maken?

  10. Dankje! Ik denk dat ik ze dan gewoon maar heel laat :-) In het recept van Rasamalaysia en bij sommige andere recepten gebruiken ze kant en klare zwarte bonen saus. Wat is de verhouding zwarte boontjes die ik moet gebruiken als ik deze saus zelf wil maken?

  11. Oh ja, ik zie nu pas dat ze zwarte bonensaus gebruikt. Wat suf van d’r. :-)
    Ik zou in plaats daarvan euh, even denken, euh 1½-2 eetlepels zwarte bonen nemen. En een gedeelte iets fijner hakken, wel grof laten en ook nog wat hele boontjes. En een eetlepel chilibonensaus of sambal of zo. Of wat zij zegt, chili olie.

  12. Black beans are often used in soups, especially during “confinement period” (kraamperiode) as it has some medicinal properties, it helps the recovery after birth by relieving water retention in the body. Black bean soup is a plain soup which is quite tasty just like peanut soup.

    But if you want to make ribs with black bean sauce, you have to use the bottled black bean sauce (Lee Kum Kee brand) because that is salted and fermented. You will not be able to achieve the same effect by just using plain black beans as the beans itself are tasteless and too hard to cook. :)

  13. Ik doe het een beetje op de Chinese manier, ribbetjes lossnijden,
    in stukken hakken ± 2 cm, in stoommandje, ik doe er dan wat chillivlokken over want ik hou van pittig, dan de boontjes er bij.
    Na het stomen doe ik er een beetje sojasaus over en wat druppeltjes
    sesamolie.
    Zo ongeveer krijg ik het bij de Chinees ook. :-)

  14. Hoe lang stoom je dat dan, Ed?
    Ik heb het ook wel eens gegeten, laatst nog bij de lange muur, maar toch is het niet zo mijn ding, ribbetjes. Dus fijn als iemand die er wel ervaring mee heeft advies geeft.

    PS Met lossnijden bedoel je dat je de ribben van elkaar los snijdt. Niet dat je het vlees van het bot los snijdt he? Je hebt dan “enkelvoudige” ribben en die hak je met een bijltje in kleinere stukjes. Toch?

  15. Precies zoals je zegt: van elkaar lossnijden.
    En vergeet het “bijltje” maar want als het hakmes niet zwaar genoeg is
    wordt het hakken in die beentjes niks.
    Met de boontjes op de ribbetjes stoom ik ze voor zo’n half uurtje.

    De Lange Muur, ja ik kom daar ook regelmatig en dan bestel ik bij
    de dim sum altijd de ribbetjes, lekker jòh.

    Ervaring met spareribs?
    Sinds de invoering daarvan in Nederland bbq ik er al mee.
    Ik heb ze al in vele uitvoeringen bereid.
    Als je een recept van mijn zelfontwikkelde
    spareribmarinade wilt hebben zeg je het maar.

  16. Robin, hoe komt het toch dat ik mijn reactie niet geplaatst krijg?
    Soms teveel leestekens?

  17. Wat gek. Ik heb geen idee. Hoor het ook voor het eerst, dat reageren soms niet lukt. Heb daar zelf nooit last van.
    (zal je replies zo even ordenen/samenvoegen)

    Maar had het dus goed ingeschat, dat je een sparerib-expert bent. ;-)
    Misschien wel leuk, je recept hier neer te zetten, maar euh, ik ga het niet maken hoor, want echt, ik ben er niet dol op. Ik eet liever andere dingen, ook bij de lange muur.

  18. BBQ spareribmarinade (pittig)

    Ingrediënten voor 6 zijdjes:

    1 grote ui geraspt
    véél knoflook, geperst
    2 volle el. sambal oelek (of meer)
    kopje ketjap manis
    kopje tomatenketchup
    1/2 kopje gembersiroop
    1 el. limoensap
    scheutje sesamolie
    zout voor de ribs

    alles goed mengen en bewaren.

    Vervolgens de zijdes licht zouten en een uurtje laten intrekken.
    Dan de ribbetjes lossnijden en goed mengen met de marinade.
    Het beste is om ze in een grote vrieszak te doen met de marinade.
    De zak goed afsluiten en dan voor een nachtje in de koeling.
    Tussentijds de zak met ribbetjes keren en wat masseren.

    Als de zon gaat schijnen, gauw op de BBQ.
    Niet vergeten het flesje koud te zetten!

    (kan ook in de oven bereidt worden.)

  19. Zeg Ed, ik heb je verdwenen reacties gevonden. In de spamfolder!
    Je kunt gewoon niet te snel achter elkaar zoveel reacties plaatsen, dan denkt Akismet dat je een spammer bent. ;-)

  20. Ik heb ook een bus yang jiang preserved beans gekocht. Hoeveel moet ik gebruiken? Ik wil kip in zwarte bonensaus maken, zoals je het bij een Chinees restaurant kunt bestellen. Moet je voor de saus b.v. 2 eetlepels bonen aanvullen met water? Hoeveel dan, moet je ook nog suiker toevoegen? Wie kan me helpen?

  21. Als liefhebber van zoetige zwarte bonensaus bij Aziatische restaurantjes (in Nederland dan) kocht ik zelf zo’n potje van Lee Kum Kee. Helaas een miskoop. De geur en smaak leken er totaal niet op. Behalve dat het veel zouter is, zit er ook een indringende gefermenteerde schimmelgeur en -smaak aan. Het eten en het potje eindigden helaas in de vuilnisbak.

    Binnenkort naar de Chinese supermarkt voor een nieuwe poging.

  22. Nou zeg, dat is wel heel negatief. Had je het halve potje door je gerecht gedaan of zo? Op zich is die van Lee Kum Kee goed te doen, maar je moet ‘m zelf nog een beetje verdunnen met bijvoorbeeld sojasaus, shaoxing en wat water.

    Ik gebruik ‘m niet vaak, maar het is inderdaad wel oppassen geblazen om de balans te vinden. Het is niet zo’n pot “saus voor over de pasta” die je gewoon om kunt kieperen over je eten.

    Neemt niet weg dat de saus from scratch maken met de gezouten boontjes van Yang Jiang altijd het lekkerste is natuurlijk. Ik wil binnenkort nog een aparte post schrijven over zwartebonensaus, dus je ervaringen worden op prijs gesteld, Ron!

  23. Dag Robin, ik gebruikte ongeveer een kleine eetlepel op een flinke eenpersoons portie gewokte groente, dus dat valt wel mee. Geen pastasaus idee hoor, hahaha ;-) Sorry als het negatief overkomt, maar dit smaakte werkelijk zoals ik nog nooit had geproefd. Misschien iets mis met het potje, maar het was nog lang houdbaar en goed vacuüm. Maar dat is het risico van experimenteren en ik blijf vrolijk verder winkelen. Inmiddels een blikje zoete zwarte bonensaus op de kop getikt, al staat daar ook op dat het gefermenteerd is. Maar ik ga het binnenkort proberen.

  24. Ondertussen alweer een ander Chinees eethuisje bezocht en weer heerlijke wokgroente in pittige, zoetige, zwarte bonensaus gegeten met hele kleine gladde zwarte boontjes erin. Zalig!

    Die zwarte boontjes die erin zitten zijn ook veel kleiner dan de gedroogde die ik in dit artikel en in de Chinese supermarkt kan vinden. En de saus lijkt wel wat op hoisin met veel zwarte peper. Zo te proeven geen rijstwijn.

    Inmiddels thuis het blik geopend (blijkt ook op je site te staan: http://www.aziatische-ingredienten.nl/zoete-bonensaus/). Deze is tien keer zo zacht van smaak als het vorige potje, maar nog vrij zoutig. Smaakte redelijk, maar is beslist niet de saus waar ik naar op zoek ben. Is een gladde saus zonder herkenbare boontjes.

    Daarna een zakje van Amoy, lijkt wat op de Blue Dragron in je artikel. Bevat geen hele bonen maar groffe stukjes. Smaak is zoet en heeft een zalig aroma van rijstwijn. Erg lekker naar mijn smaak. Niet de saus die ik zocht, maar wel een ontdekking.

    Ondertussen ook zelf maar aan het mengen met hoisin en peper, maar dan blijft de vraag hoe ik aan die kleine gladde boontjes kom. In de Chinese supermarkt kan ik geen betere zwarte bonensaus vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *