Citroengras (sereh)

Citroengras / Sereh
Hoe heet het?
Citroengras, lemon grass, barbed wire grass, Cymbopogon (L), sereh / serai (Indonesië), dtakrai (Thailand).

Wat is het?
Citroengras is een spriet van de Cymbopogon citratus, een van oorsprong Indiase grassoort die nu overal ter wereld waar het warm genoeg is groeit. De stengels waren hier vroeger alleen gedroogd, ingevroren of in poedervorm te krijgen, tegenwoordig gelukkig ook vers. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken.

Hoe te gebruiken?
Citroengras wordt meestal in zijn geheel (gekneusd en/of in een knoop) meegestoofd in stoofgerechten en soepen. In Thailand wordt ze ook wel in ringetjes gesneden in salades of currypasta’s gebruikt (bovenkant, kontje en buitenste blad eerst verwijderd). Maar let op, het citroengras dat bij ons te koop is is daar meestal niet echt geschikt voor of je moet het echt heeeeel fijn snijden zoals op de foto. Raspen op een microplane rasp kan ook. Fijn genoeg geeft het in salades, marinades of boemboes juist nèt een lekkere crunch, maar grotere stukken of ringetjes zijn te hard en niet lekker. Citroengraspoeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel. Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook.

Tips, weetjes & recepten

Citroengras raspen op een fijne microplane rasp:
Citroengras fijnraspen met een microplane

Wat is er zoal te koop?


 Sereh

merk: Jaggoe Import
land van herkomst: Thailand
etiket: Lemon grass, citroengrs (JAG)
ingrediënten: 5 stengels citroengras
prijsindicatie: € 0,85 (100g)


Citroengras heel fijn hakken met een mes:
Sereh / citroengras fijn snijden


Reacties

Citroengras (sereh) — 40 reacties

  1. Standaard in de vriezer, maar inderdaad moet je het wel heel fijn snijden als je het al in het gerecht laat zitten. Meestal zeef ik het er weer uit in bv. Tom Yam soep. Zag toevallig gister dat zelfs C1000 het verkoopt.

  2. Ja, in een soep zou ik het ook alleen flink kneuzen, mee laten trekken en er weer uithalen. Een soep met een crunch is niks, soep is om te slurpen. :-)

    Koop je het al ingevroren of vries je het zelf in? Die uit de vriezer bij de toko zien er altijd zo gedroogd uit.

  3. Vrijwel altijd vers, soms ingevroren bij een kleine toko hier die belachelijk duur is. Dat is het enige probleempje, verschil in smaak qua vers of vriezer merk ik niet eigenlijk.

  4. Ohja, als ik het vers koop gooi ik het evengoed de vriezer in. Op een Indonesische saus na (bij -ja ik weet dat je nu gaat gruwelen- vissticks) gebruik ik sereh geloof ik alleen voor soepen – of ik vergeet even een stoofgerecht waar het ingaat.

  5. Robin,

    Van de week ben ik bij de toko geweest en sereh gekocht.
    Echter hadden ze geen verse op dat moment, maar wel gedroogde.
    Werkt gedroogde sereh hetzelfde als verse?

  6. Bijna hetzelfde. Je kunt ‘m niet fijnsnijden en verwerken in een gerecht, maar lekker meestoven en er later uitvissen (wat ook het gebruikelijkst is in de Indische keuken) natuurlijk wel. Vroeger, toen ik klein was gebruikten mijn ouders alleen maar gedroogde sereh, verse was niet te krijgen.

  7. Ik heb er zelf citroengras roomijs mee gemaakt, gewoon het recept van kaneel of vanille ijs gebruikt, maar dan de vanille of kaneel vervangen voor citroengras, snijd de onderkant open en kneus dit om meer smaak te krijgen! Heerlijk.

  8. Hoi Robin,

    Ik heb net je site ontdekt en wil je nu alvast bedanken. Ik ben net begonnen met (lekker) leren koken… :) Ik ben absoluut geen aardappel-eter maar wel zo opgevoed dus ik leer hier van alles dat nieuw voor me is maar wel volledig in mijn straatje past. Tot nu toe is alles helder en fijn uitgelegd dus zelfs een leek als ik voelt zich thuis, bedankt daarvoor!

    Dan nu mijn (ongetwijfeld suffe) vraag: het gaat hier over ‘kneuzen’…hoe doe je dat en wat bedoelen ze er precies mee? Bij peperkorrels heb ik het ook al eens gelezen. Moet je iets platdrukken of erin prikken o.i.d.? Mag het ‘stuk’ gaan, is dat juist de bedoeling..? Dat is me even onduidelijk.

    Alvast bedankt voor je antwoord / geduld :)

  9. Ha, Krista, fijn te horen dat je je hier meteen thuis voelt. :-)

    Kneuzen doe je meestal als een ingrediënt er later weer uit wilt vissen, zoals bovenstaande citroengras. Je slaat er net hard genoeg op dat het barsten vertoont (en dus makkelijker smaak vrijlaat als je het laat sudderen) maar niet zo hard dat het uit elkaar valt. Daarom leggen ze in de citroengras ook vaak zo’n knoop, dan is de kans dat er sprietjes in je gerecht verdwalen kleiner.

    Soms kneust men ook omdat men lui is en omdat het niet veel uitmaakt. Bijvoorbeeld teentjes knoflook in de Italiaanse keuken. Daar leg je een groot mes plat op, slaat een keer flink en hoppa, fijnsnijden niet meer nodig en misschien ook wel niet gewild, want fijngesneden knoflook bakt sneller aan en wordt dat bitter.

    En die gekneusde peperkorrels, die vis je er meestal niet uit, maar ik stel me zo voor dat je soep of saus gezeefd wordt en ze dan achterblijven. Je kunt wat peperkorrels op een snijplank leggen, er een zware pan op zetten en dan even duwen. Ze moeten dan niet helemaal fijngemalen zijn, gewoon “gebarsten”, zodat de smaken makkelijker vrijkomen.

    Maar als een ingredient er niet weer uit wordt gehaald kun je het dus ook gewoon op je eigen manier fijnhakken of prakken. Het komt meestal niet zo nauw en is vaak ook gewoon net wat jouw voorkeur is.

  10. Ik heb het van de week als poeder gekocht en in de tjap tjoy gebruikt. Erg lekker maar is het scherper dan vers? Want ik heb 1 tl erin gedaan maar het was iets te veel.

  11. Ja, met de meeste van dit soort poeders als gemberpoeder, laospoeder of citroengraspoeder gebruik je minder dan wanneer het vers is. Voor citroengras zou ik zeggen een halve theelepel poeder in plaats van 1 stengel verse citroengras. Ik heb het er hierboven voor de volledigheid nu bijgezet.

  12. Citroengras is in veel oosterse gerechten onmisbaar, maar ook in risottos, marmalades en desserts geeft het een heel aparte smaak.
    Re. het laten groeien van citroengras, dit is echt kinderlijk eenvoudig. Het ‘kontje’ van de sereg, dat je er bijna altijd af snijdt, laat je een nachtje weken in water. De volgende dag plant je dit een paar centimeter diep in een ruime pot aarde en in een paar dagen heb je het begin van een plantje. Citroengras groeit vrij snel en kan behoorlijk hoog worden. Ik heb één stengel in een bekertje (!) staan waaruit sprieten van bijna een halve meter groeien.

  13. sereh kneuzen en in azijn meekoken. Eruit vissen en je hebt een heerlijke basissmaak voor ee nsausje, dressing of vinaigrette. beslist eens proberen zou ik zeggen.
    groet enne eet smakelijk.

  14. Ja, ik heb het antwoord er in de post bijgeschreven. Dan hoeven anderen met dezelfde vraag niet eerst alle comments door te bladeren. ;-)

  15. Wie kan mij vertellen wat voor voedingsstoffen of vitaminen er in zitten.
    Waar is het goed voor

  16. hoi allemaal ik heb een oplossing voor ingredienten die je eruit wil halen o.a gekneusde pepers enz. pak een metalen theeei die kun je aan de rand van de pan hangen en er zo weer uithalen zonder dat er iets in je gerecht komt veel plezier ermee gr. anneke

  17. Tip voor álle liefhebbers van vérse sereh:
    Vreeken Zaden in Dordrecht verkoopt sereh-plantjes.
    Ik kocht er een paar en plantte ze in de open lucht hier in Dalmatie.
    Resultaat: groeit gewéldig, klaar om te gaan splitsen en vermeerderen.
    Denk dat overwinteren binnen moet, maar zodra de zon schijnt gewoon in Holland in een flinke pot zetten, en ik (bofkont) weer in de volle grond.
    En uiteraard pak ik regelmatig een superverse stengel voor een lekker gerecht.
    Dóen mensen, echt doen !

  18. Jezus jongens…lees alles eens terug. Om je diep te schamen. Wat een trut land leven we in. Citroengras….idiots.

  19. Bij het zoeken naar hoe je “Sereh” zelf kunt kweken/vermeerderen kwam ik toevallig hier terecht. Inmiddels interesse gewekt voor de eetbare Thaise soort. Er zijn 2 soorten, het zogenaamde Oost-Indiase citroengras Cymbopogon flexuosus (inheems in o.a. Thailand) en de .. citatus. Op zoek dus naar de .. flexuosus.

  20. Ik zie wel wat webwinkels die het verkopen, dus ik ga er vanuit dat je het wel zult vinden. Ik hoor graag tzt of je verschil proeft of ziet!

  21. Ik heb vanuit Gambia (W.Afrika) vorige maand een zak gedroogd citroengras meegenomen. Kende het niet (wist dus ook niet dat het in Nederland te koop is, ga op zoek naar een plantje), maar zou goed voor je gezondheid zijn. Moet je zeggen, dat ik er dagelijks heerlijke thee van zet (mjammie..) Nu wilde ik met peren op alcohol een lekker drankje gaan maken, doe daarbij verschillende kruiden en vraag me af, of je daarbij ook citroengras kan gebruiken en natuurlijk, of dat een lekker idee is.

  22. Citroengras is heel lekker in alcoholische drankjes.
    Ik gebruik altijd verse citroengras, ik weet niet of er nog genoeg smaak aan gedroogde zit, maar als je de peren gaat sudderen, dan zal het vast wel lukken.

    Likeur met sereh

  23. dank je, ga het meteen proberen, over enkele maanden volgt het resultaat !

  24. Als ik in een gerecht een gekneusde stengel zou doen, hoeveel gebruik je dan als je het raspt of snijd?

  25. Je zou met wat minder toe kunnen misschien. Maar ik zou het gewoon opmaken. Al hou je met raspen vaak nog wel een kontje en sliertjes over. Ik doe dan niet veel moeite om die ook nog klein te krijgen. Dus in dat geval gebruik je iets minder.

  26. Ik heb te veel citroengras gebruikt in de rendang, die daardoor nu bitter smaakt. Kan ik iets toevoegen om de bitterheid te neutraliseren?

  27. Oh, moeilijk. Misschien wat extra, kokosroom. Dat is zoet en dik en vet. Dat zou wel eens kunnen helpen. Echt suiker toevoegen zou ik niet gauw durven. Missschien een heeeeel klein beetje maar.

    Maar weet je zeker dat het door de citroengras komt? Ik ben vaak extra scheutig met citroengras en heb nog nooit gemerkt dat iets daar bitter door wordt.

  28. Heb net gezien dat je citroengras een beetje als selder zou moeten behandelen: opensnijden en de interne vliesjes eruit halen, waarna je die alleen gebruikt.
    Mijn vraag is dus of je die complete citroengrasstengels eerst moet koken of niet?

  29. Ik heb wel eens gezien dat men alleen “de kern” gebruikt van zo’n stengel, maar wat jij nu beschrijft heb ik nog nooit meegemaakt. Waar zag je dat?

  30. Ik maak lekkere thee van rooibos en het blad van citroengras, desgewenst met honing of beetje suiker. Geen vers citroengras voorhanden, dan is het gedroogde ook goed.
    Verhouding : voor een volle thee pot (1/2l ) neem ik 1 zakje rooibos thee en doe er 1 fijngesneden blad citroengras bij. Dan 10 min. laten trekken.
    Ik drink dit vooral in de late namiddag om te ontspannen of ’s avonds als ‘slaap lekker ‘ thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *