Saag (met of zonder paneer)

Saag of palak paneer
Saag, saga of saagwala, iedereen die wel eens in een Indiaas restaurant heeft gegeten kent het wel. Het ziet eruit als groen babyvoer maar zo smaakt het zeker niet! Saag is de naam van het Indiase gerecht dat gemaakt kan worden van allerlei “groene groenten”, maar de groenten zelf worden ook wel saag genoemd. Het bekendst in Nederland is saag gemaakt van spinazie (Palak Saag), in India maken ze het vaker met Indian mustard greens (Sarson Ka Saag). Ik denk dat bij ons Surinaamse amsoi daar het meest op lijkt. Minder bekend maar net zo lekker is saag gemaakt van waterspinazie (kalmi saag), fenegriekblad (methi saag), klaroen (Cholai Ka Saag), tajerblad, postelein, choi sum, boerenkool of zelfs (Chinese) broccoli. Alles kan, als het maar groen is.

Om er een maaltijd van te maken kun je de saag aanvullen met gebakken blokjes paneer (Saag Paneer), vlees (Saag Gosht, oorspronkelijk gestoofde stukjes geitenvlees, maar ander vlees kan ook) of aardappel (Saag Aloo). Als je de spinazie toch pureert kun je net zo makkelijk diepvries spinazie gebruiken. In mijn versie gaat dikke, Turkse yoghurt, in andere versie een klont boter of ghee. Je kunt echt alle kanten op met saag.


RECEPT SAAG PANEER MET OF ZONDER PANEER

De ingrediënten voor Saag
1 pak ontdooide diepvries spinazie (450g)
1 ui, in blokjes
1 el geraspte gember
4 teentjes knoflook, geraspt
1 fijngehakte groene chilipeper
1/2 tl garam masala
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1/2 cup (110ml) Griekse yoghurt
1/2 zout

De voorbereiding
Ontdooi de diepvries spinazie en pureer in een blender. Of blancheer verse spinazie, knijp uit en pureer in een blender. Ondanks mijn haat aan spinazie à la crème vind ik gepureerde spinazie het lekkerste in dit recept, maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten. Als ik geen tijd heb de spinazie te ontdooien sla ik het ook gewoon over.
Snijd en rasp de benodigde ingrediënten en zet alles klaar.

De bereiding
Bak de ui in wat olie bruin, niet glazig maar echt bruin. Dat kan wel 10 minuten of langer duren. Voeg dan de gember, knoflook en chilipeper toe en bak even een minuutje of langer mee. Voeg de specerijen toe (garam masala, koriander en komijn), laat ze een paar tellen bakken en voeg dan spinazie toe. Laat dit 5 minuutjes doorwarmen/koken, voeg als het te droog wordt wat water toe. Zet dan het vuur uit en roer lepel voor lepel de yoghurt door de spinazie. Als de yoghurt goed is opgenomen zet je het vuur weer aan, deksel op de pan en warm het zachtjes nog 5 minuten door. Als je blokjes paneer (zie recept hieronder), vlees of aardappel hebt warm je die nu mee.

Serveren
Serveer de saag met rijst, naan of gewoon gekookte aardappelen. In plaats van paneer kun je de saag ook mengen met gebakken, gemarineerde blokjes kip, ander vlees, aardappel, tempeh of tofu. Gekookt eitje erbij is ook lekker.

Gebakken stukjes paneer/panir
De paneer
1 blok paneer in blokjes van 1,5 x 1,5 cm
3 el olie
1/2 tl kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl zout
Meng blokjes paneer met de olie en specerijen. Laat even (kwartiertje of zo) staan en bak de blokjes dan op halfhoog vuur in een minuut of 5 rondom goudbruin. Ik gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Je kunt dit van tevoren doen en later toevoegen aan de saag om daarna nog even door te warmen. Je kunt de paneer ook ongemarineerd en ongebakken meewarmen in de saag.

Klik om meer te lezen over: paneer. Wat is het, waar koop je het of hoe maak je het zelf.


Reacties

Saag (met of zonder paneer) — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *