Zoete Chilisaus

Zoete chillisausHoe heet het?
Zoete chilisaus, thaise chilisaus, sweet chili, sweet chilli sauce.

Wat is het?
Zoete chilisaus is een helder-oranje, zoetzure, scherpe saus gemaakt van chilipeper, suiker, azijn en andere smaakmakers. Vaak in twee varianten te verkrijgen:
* voor bij kip en
* voor bij loempia.
Veel verschil in smaak is er niet, maar de chilisaus voor kip is vaak ietsje scherper en de chilisaus voor loempia heeft vaak ook nog sliertjes wortel en rettich.

Hoe te gebruiken?
Als dipsaus bij allerlei snacks (loempia, koude kip, tosti, dimsum, dumplings, etc) Of als onderdeel van een sausje of marinade, maar eigenlijk wel altijd koud. Zoete chilisaus kun je na openen nog maanden/jaren te bewaren in de koelkast.

Recept om zelf een simpele zoete chilisaus te maken
Verwarm in een pannetje en kook zachtjes in tot siroopachtige structuur:
100 ml rode chilipepers (in kleine blokjes)
250 ml suiker
200 ml heldere rijstazijn
2 teentjes knoflook, in kleine blokjes
1 eetl verse gemberwortel in kleine blokjes
½ theel zout
Beetje binden met maïzena-papje kan ook.

Maar om de lekkerste zoete chilisaus ooit te maken
Echt zoveel lekkerder, klik: hier

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Zoete Chili saus van Flying Goose
merk: Flying Goose
land van herkomst: Thailand
etiket: Sweet Chilli Sauce for Chicken
ingrediënten: suikerstroop, chili 22%, knoflook, natuurazijn, water, zout, gemodificeerd tapiocazetmeel, zuurteregelaars E330 en E260, stabilisator E415
prijsindicatie: € 2,59 (750ml)

 Sweet Chili sauce with ginger

merk: Pantai norasingh
land van herkomst: Thailand
etiket: Sweet Chili Sauce
ingrediënten: water, suiker, rode chili (20%), knoflook, gember (5%), zout, verdikkingsmiddel (gemodificeerde zetmeel: E1422), zuurteregelaar(azijnzuur: E250)
prijsindicatie: € 1,65 (200ml)

 Sweet Chillisauce for Spring Roll
merk: X.O. brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Sweet Chilli Sauce for Spring Roll
ingrediënten: suiker 40%, water 35,99%, rode chili 10%, wortel 5,0%, radijs 5,0%, zout 2,0%, azijnzuur 2,0%, kaliumsorbaat (E202) 0,01% als conserveringsmiddel
prijsindicatie: € 1,25 (300ml)

 Sweet Chillisauce for Chicken
merk: X.O. brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Sweet Chilli Sauce for Chicken
ingrediënten: suiker 40%, water 29,95%, rode chili 15%, knoflook 10%, zout 3,0%, azijnzuur 2,0%, paprika natuurlijke grondstof 0,04%, kaliumsorbaat (E202) 0,01% als conserveringsmiddel
prijsindicatie: € 1,10 (300ml)


Welke is het lekkerste?
De twee flesjes van het merk X.O. vind ik niet zo erg lekker. Ze zijn erg zoet en hebben weinig pit. Misschien dat mensen dat juist waarderen, ik niet zo. Mijn huidige favoriet is zoete chilisaus van het merk Flying Goose. Die heeft veel meer karakter, lekker pittig. Zoete chilisaus van Pantai is ook niet slecht. Lekker met extra gember.


Reacties

Zoete Chilisaus — 22 reacties

  1. Is het niet mogelijk om een chilisaus te maken zonder het conserveermiddel E202 er in? Ik zoek dit, omdat ik dit additief niet vertrouw. Als ik het niet vindt- ook niet in een natuurvoedingswinkel- ga ik ertoe over om zelf chili te maken. Ik vind dat de traditionele merken ertoe moeten overgaan om zo min mogelijk toevoegingen te gebruiken waarvan de onschuld niet vaststaat. Kortom: welk merk heeft een chilisaus zonder conserveermiddelen?

  2. E202, of kaliumsorbaat is juist een superveilig en betrouwbaar conserveermiddel. Net zo veilig als zout. Ik zou het dus om willen draaien: ik zou een chilisaus zonder E202 niet vertrouwen. ;-)

    Ik ben bang dat als je echt zonder conserveermiddelen door het leven wilt je alles zelf zult moeten maken. Wat in dit geval best kan, want zelf zoete chilisaus maken is niet moeilijk.

  3. E202 veilig?? Onderzoek zegt: Veelgebruikt chemisch conserveermiddel dat mogelijk een interactie aangaat met nitraten en geboorteafwijkingen veroorzaakt. Overige risico’s: astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen.

    Het is je eigen keuze natuurlijk om dit te eten, maar als je op de toevoegingen in producten gaat letten, merk je pas hoe je ongemerkt enorme hoeveelheden pure gif in je lijf krijgt.

  4. Ach Jackie toch, je moet niet alles geloven wat je op internet tegenkomt want wat je daar schrijft is echt pertinente onzin.
    Op de site van onze eigen Universiteit Wageningen is veel betrouwbaardere informatie te vinden over E202: klik.

    Echt helemaal niks mis mee bij normaal gebruik, zoals in een fles chilisaus. Dus met die enorme hoeveelheden gif die je ongemerkt je lijf in krijgt valt het gelukkig reuze mee.

  5. Wel eens de bijsluiter van een lullig aspirientje gelezen?
    Weet je wat het probleem nou is?
    Van leven ga je dood.:-D

  6. Hoe conserveer ik deze saus? Ik wil veel maken en bewaren, maar vraag me af hoe?

  7. Ik durf daar geen advies in te geven, Anne. Anders dan invriezen inderdaad.En dan misschien in zo’n ijsblokjeszak, zodat je het in porties hebt?

  8. Er is nergens suikervrije chilisaus te koop. Ik heb dus maar ipv suiker Sukrin gebruikt en als bindmiddel agar agar. T is heerlijke saus geworden.

  9. biji amazing oriental is suikervrije te koop vind hem zelfs lekkerder dan de versie met suiker merk is suree brand importeur oriental holding europe broekermeerstraat 135 2131AR hoofddorp mvg ed.

  10. Bedankt voor de tip, Ed! Ik had ook al zelf suikervrije chilisaus gemaakt (gezoet met steviaconcentraat en gebonden met johannesbroodpitmeel), maar zelf kopen is natuurlijk ook fijn. ;-)

  11. Hee Ed, bedankt, ik ga meteen bellen en vragen of ze wat flessen willen verzenden.

  12. Vandaag chilisaus gemaakt van een ander recept als hierboven. Die is het niet helemaal dus ik ga dit recept zeker uitproberen.
    Sowieso stom dat ik niet direct op jouw site heb gekeken voor zo’n recept….

  13. Onlangs lucullus thai chilisaus gekocht, en de Pantai chilisauce for chicken. Naar mijn smaak vind ik de lucullus niet zo erg lekker smaken, beetje vlak van smaak. De Pantai is echter wel lekker, maar een klein beetje dun… Het mist naar mijn mening ook iets, ik kan niet plaatsen wat. Maar hij is niet helemaal af.

  14. Misschien is het tijd geworden om je eigen zoete chilisaus te gaan maken? Moeilijk is het niet en je kunt het zo lekker maken als je wilt.

    Maar om je vraag te beantwoorden, ik denk dat ze een zuurtje missen. Een sprietsje limoensap bijvoorbeeld.

  15. Heb altijd wel limoenen in huis, dank voor de tip. Als de flesjes leeg zijn ga ik eens een zelfgemaakte chili proberen. Hoe lang is zoiets houdbaar?

  16. Het ligt er denk ik een beetje aan hoe je het maakt. Als je gewoon een beetje saus maakt zal het door de suiker en azijn best een week of 2 in de ijskast te bewaren zijn. En als je serieus aan het steriliseren en wecken gaat, dan vast langer. Net als jam. Maar ja, ik ben zelf altijd een beetje voorzichtig met die dingen. Ik ben een slechte raadgever in deze.

  17. Ik heb de suikervrije versie van Pantainorasingh gevonden! Onder andere te koop via de webwinkel van AH (en wellicht ook in hun grotere filialen). Nog niet geprobeerd, ben benieuwd…

  18. Ik heb een chilisaus getest op allergie met enummer 1422 , waarop ik heftig reageerde. Een andere variant , meen sambal oelek, met kaliumsorbaat kon ik uitstekend verdragen, was alleen wat pittig :P
    ik vertrouw daarom ook dat enummer 202 maar de andere enumemrs in chilisauzen niet. :)

  19. wie vertouwt er nou nog de universiteit van Wageningen?? een door de voedingsindustrie (bv unilever) gesponsert instituut? nou ikke niet hoor!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *