Bánh mì (Vietnamees stokbroodje)

Banh Mi - Vietnamees belegd broodje

Bánh mì is letterlijk genomen het Vietnamese woord voor “brood”. In Vietnam bedoelt men dan eigenlijk altijd “baguette” (erfenis van de Franse kolonialisatie) en in de rest van de wereld verstaat men onder banh mi een “Vietnamees, rijkbelegd stokbroodje” (erfenis van de Vietnamese bootvluchtelingen). Heel hip in New York, Londen en Parijs, maar in Nederland nog niet echt doorgebroken.

Kort gezegd is banh mi een baguette, dikbelegd met twee soorten varkensvlees (smeerbaar & niet smeerbaar), chilipeper, wat reepjes ingelegde wortel & rettich, verse komkommer en lekker veel koriander. Daarbij dan mayonaise & sriracha saus en/of een Vietnamese dressing.

Maar het leuke van banh mi is dat het varkensvlees door van alles en nog wat vervangen kan worden: kip, rund, lam, (gerookte) tofu, tempeh, seitan, omelet, roerei of nog spannender: char sui, babi pangang spek, gehaktballetjes, pulled pork, je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand deed het op zijn banh mi.

Enigzins klassieke Bánh Mì
Snijd een knapperige baguette/pistoletje open (niet helemaal door)
Besmeer dun met mayonaise
Daarop wat rillettes, (kippenlever) patè, theeworst of zoiets
Daarop dikke repen cha lua, (boterham)worst, zure zult, fricandeau of zoiets
Daarop wat julienne van chilipeper
Daarop wat ingelegde reepjes wortel & rettich (recept hieronder)
Daarop wat schijfje/staafjes verse komkommer
Daarop wat takjes verse koriander
Vietnamese dressing (recept hieronder)
Sriracha chilisaus
Smullen maar!

Wortel & Rettich pickles
100g wortel
100g rettich
100ml water
2 el rijstazijn
1 el suiker
1 el zout
Ingemaakte wortel & rettich maak je liefst een dag van tevoren en kun je nog wel een week of misschien twee bewaren in de koelkast. Je snijdt reepjes julienne van wortel en rettich (uit de losse pols of je snijdt eerst plakjes met een kaasschaaf/dunschiller en snijdt die in reepjes of je gebruikt een julienne snijder. Raspen kan ook, maar is niet zo mooi) Ik zou altijd even proeven en het mengsel naar smaak aan passen. Niet schrikken van de stank van ingemaakte rettich, dat is normaal en daar proef je straks niks van.

Vietnamese dressing
1 el limoensap
1 el palmsuiker
1 el sojasaus
1 el vissaus
½ tl fijngehakte, verse chilipeper
Mengen, proeven en naar smaak aanpassen.

Variatie Recepten
Tertia’s vegetarische bahn mi met gecarameliseerde tofu
Coen’s bahn mi met gehaktballetjes
Kim Le Cao’s 5 soorten banh mi

Geen zin om zelf te smeren?
Ga naar Nederlands eerste bánh mì shop: Boguette op de botersloot 60-A in Rotterdam.
Of naar “Pho” in de Markthal in Rotterdam.

Banh Mi van Pho in de Markthal Rotterdam


Reacties

Bánh mì (Vietnamees stokbroodje) — 13 reacties

  1. Met zalmplakken en garnalen of gerookte zalmsnippers is ook goed te doen en heerlijk. Succes iedereen, dit is een heeel lekkere sandwich als lunch of met gebakken, gemarineerde biefstukpuntjes of gemarineerde runderreepjes gebakken met paprika en rode uienringen.

  2. Ik had er gisteren eentje met gerookte wilde zalm!
    Tadaa:
    Image and video hosting by TinyPic

    Verder jouw recept geheel aangehouden, was enorm lekker! :)

  3. Dat is het zeker, Eduardus! Maar daarom niet minder lekker. Zeker niet zo laat op de avond. :-)

  4. Ja hoor, gaat tie weer, de dames zijn weer eensgezind.
    Maar nou val je toch door de mand hè met je boterhammenworst,
    “rijk belegd” schrijft ze dan, poeh :-(

  5. Helemaal niet! Want bij de post over cha lua schrijf ik heel oprecht “Cha lua, lijkt een soort Vietnamese kruising tussen boterhammenworst en smac”. En rijk belegd betekent gewoon dat er “heul veul verschillende dingen” opgepropt worden. En dat is ook zo. Bij mij en bij Ilona.

  6. Banh Mi, één van mijn beste herinneringen aan Vietnam en iets wat ik met enige regelmaat maak. Eigenlijk een Vietnamese versie van een broodje gezond, waarbij het ideaal is dat je er werkelijk alles op kan doen.

    Trouwens ook al een paar keer het recept van Coenvoer gemaakt, zeker niet verkeerd.

    Mijn favoriete Banh Mi in Vietnam was trouwens bij het karretje waar Anthony Bourdain ook is geweest voor zijn programma:

  7. Dit is de favoriet van mijn kinderen. Om te smullen vinden ze het!

  8. Van de week een broodje banh-mi in de markthal genomen,dit was het slechtste broodje dat ik de laatste tijd gegeten heb bah bah..Misschien andere eigenaar?Er staan nu chinezen in en ik kreeg als broodje Banh Mi met rundvlees, een pistoletje met uitgekookt soepvlees dit was echt niet lekker en ik heb het zelfs na 3 happen gewoon weggegooid.Voor een lekkere Bahn Mi gewoon ff naar Boguette zit vlakbij en is meer dan de moeite waard.
    Jammer van het adres in de markthal gelukkig geen Pho besteld voor 12 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *