Rozenwater & rozensiroop

Rose water, rose syrup, rose essenceHoe heet het?
• rozenwater, rozenextract (rose water)
• rozensiroop (rose syrup)
• rozen essence (rose essence)

Wat is het?
Rozenwater is het destillaat dat overblijft bij de productie van etherische rozenolie. Het is een puur en zuiver product, gemaakt van de rozenbloemblaadjes. Rozen essence is de synthetische versie daarvan: nep dus, namaak. Rozensiroop is suikerwater met een beetje rozenwater en rode kleurstof. Rozenwater wordt veel in Arabische en Indiase, zoete lekkernijen gebruikt. Rozensiroop in tropische drankjes en desserts.

Hoe te gebruiken?
De siroop gebruik je net als aanmaaklimonade: de richtlijn is 1 deel siroop op 6 delen water (of melk of jus d’orange of zo). Van het rozenwater gebruik je veel minder: enkele druppels tot een theelepel is vaak al genoeg. Pas ermee op, want het is gauw teveel en dan associeer je je gerecht meer met de klerenkast van oma dan met iets dat je in je mond wilt stoppen. Wantrouw recepten waarin men meer dan een eetlepel rozenwater gebruikt. Van rose essence gebruik je zeker nooit meer dan een paar druppels. Rozenwater en essence zijn nog jaren buiten de koelkast te bewaren, rozensiroop, na openen in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • In veel recepten worden de rozenwater en rozensiroop nogal eens met elkaar verward. Aan de hoeveelheden in of de oorsprong van het recept kun je meestal wel aflezen welke ze bedoelen.
 • Recept: Merengues met rozenwater
 • Niet verwarren met het rozenwater dat je koopt bij de drogist. Dat is meer een parfum of lotion en zeker niet bedoeld voor consumptie.
 • Hou je niet zo van de parfumachtige smaak van rozenwater, dan kun je het in een recept vaak moeiteloos vervangen door oranjebloesemwater. Eigenlijk hetzelfde, alleen niet van rozenblaadjes, maar van oranjebloesem

Wat is er zoal te koop?


Rose water

merk: TRS
land van herkomst: India
etiket: Rose water, rosen wasser, eau de rose
ingrediënten: water en rozen extract
prijsindicatie: € 1,30 (190ml)

Rozensiroop

merk: T.G. Kiat & Co (PTE) Ltd
land van herkomst: Singapore
etiket: Delicious Syrup, Rose Brand
ingrediënten: suiker (60%), water (39.69%), Rozenextract (0.25%), kleurstoffen E122, conserveermiddel E211. (E122 kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadeling beïnvloeden)
prijsindicatie: € 3,80 (750ml)

Rose Essence

merk: Rayner & Co. Ltd
land van herkomst: Engeland
etiket: Rose flavouring essence. (non alcoholic)
ingrediënten: propylene glycol, water, flavouring
prijsindicatie: € 1,25 (28ml)

Reacties

Rozenwater & rozensiroop — 13 reacties

 1. Ik hoopte al dat je erbij zou zetten dat er een verschil is tussen cosmetische en culinaire rozenwater. Een vriendin van me kocht rozenwater bij de tuinen der koekjes waren oneetbaar.

  Als je het niet kan vinden met de namen de er staan de arabische naam voor rozenwater is: Ma ward

 2. Ha, dit gaat helemaal nergens meer over, maar zal het toch maar even uitschrijven: volgens mij denkt Ed te lezen dat Fatima zegt dat ze (tevergeefs) hoopte dat ik iets zou schrijven over het rozenwater bij de drogist. Maar feitelijk schrijft ze dat ze erop hoopte en juist blij is dat ik daarover schreef. Volgens mij leest Ed dus over het woordje “al” heen, in Fatima’s “ik hoopte al“.

  En anders zou ik niet snappen waarom Fatima moet lezen met hoofdletters. :-)
  Maar mijn gok is dus dat Fatima de post prima heeft gelezen en gesnapt en Ed de reply van Fatima niet.

  Gaat echt nergens over dit, hahaha.

 3. Eduardus, ik reageer niet op jouw opmerking.:-)
  De website-dame wil het over eten en ingredienten hebben.
  En terecht.

 4. Ik was net bij Amazing Oriental en die had hem niet, maar op het etiket zie ik toch echt dat zij de importeur waren van die fles. Misschien is ie ondertussen uit het assortiment? Of misschien alleen verkrijgbaar bij grotere vestigingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *