Loempia vellen

LoempiavelletjesHoe heet het?
Loempia vellen, loempia velletjes, springroll wrappers, spring roll pastry, egg roll wrapper, chūnjuǎn pí / 春卷皮 (China), harumaki-no-kawa (Japan).

Wat is het?
Loempiavellen zijn dunne, maar redelijk stevige, wit-gelige, ondoorschijnende, vaak vierkante deegvellen gemaakt van tarwebloem met water, een beetje olie, zout. Soms ook met ei, vandaar de Engelse naam “egg roll”. De loempia is een Chinese uitvinding, al zal je ze in China vrijwel niet tegen komen. Des te populairder zijn ze in Vietnam (cha gio), Thailand (poh pia thoht) en Indonesië (lumpia).

Hoe te gebruiken?
In de verpakking, het liefst rustig een nachtje in de koelkast laten ontdooien, of anders in een uurtje bij kamertemperatuur. De vellen drogen snel uit, dus bedek ze tijdens het werken met plastic folie en/of een (niet te) vochtige doek. Leg het vel als ruitvorm voor je op tafel, punt omhoog dus. Leg wat vulling onder het denkbeeldige midden. Rol de onderste punt strak omhoog, vouw dan de zijkanten strak naar binnen en rol verder omhoog. Plak dicht met wat losgeklopt ei of een zetmeelpapje. Frituur ze in een paar minuten op 180°C goudbruin. Dat kan ook in een koekenpan in een laagje olie waarbij je de loempia’s halverwege keert. Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.

Loempiavellen vouwen

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: pittige snack-loempiaatjes (een soort garnalen-vlammetjes)
 • Tip: als je voor de zekerheid 2 velletjes wilt gebruiken, rol dan eerst een loempia “in het vierkant” en verpak die dan nog een keer “in een ruit”.
 • Verschillende soorten loempia’s:
  Egg roll (loempia van de Chinees):
  => gefrituurd, groot & rechthoekig, vaak met vlees.
  Spring roll (Vietnamese loempia):
  => gefrituurd, kleiner & sigaarvormig, vaak vegetarisch.
  Summer roll (Vietnamese rijstrolletjes):
  => van rijstvellen, niet gefrituurd, klein, vaak met garnalen.
 • Je leest wel eens dat je loempiavellen kunt vervangen door filodeeg maar ik zou het niet doen. Filodeeg is veel breekbaarder.
 • Lees ook over: wonton-, pangsit-, jiaozi-, tofu-, en rijstvellen

Wat is er zoal te koop?


Loempiavellen

merk: Spring Home (van Tee Yih Jia)
land van herkomst: Singapore
etiket: TYJ Spring Roll Pastry
ingrediënten: tarwemeel, water, plantaardige olie, zout
prijsindicatie: € 1,95 (50 x 19cm x 19cm = 550g )

 Verschillende maten loempiavellen

merk: Spring Home (van Tee Yih Jia)
maten : 125 x 125 mm
150 x 150 mm
190 x 190 mm
215 x 215 mm
250 x 250 mm

Reacties

Loempia vellen — 37 reacties

 1. Dag Robin en andere culinaire vrienden,
  Veertig loempiavellen die ontdooid zijn is veel. Heb er gisteren 16 gemaakt, d.w.z. dat ik er 24 over heb. Terug invriezen mag niet. Hoelang zijn zij houdbaar in de koelkast?
  16 loempia opeten is ook veel. Kan ik ze afbakken en vervolgens invriezen om ze later terug op te warmen?
  Bestaan er loempiavellen ( geen rijstpapier ) die niet uit de diepvries komen?
  Bedankt voor jullie expertise terzake.
  Groetjes
  Victor

 2. Victor,
  dat houdt mijzelf inderdaad ook soms terug om dingen te maken.
  Wat ik begrepen heb, is dat je prima kunt ontdooien (en daarna weer invriezen), als je een gerecht -met het ontdooide product- volledig bereid hebt, daarna snel terugkoelt (bak water met ijsklontjes is mijn strategie) en z.s.m. invriest.

 3. Ik vries ze gerust weer in. Het is echt een fabeltje dat dat niet zou “mogen”. De kwaliteit gaat in theorie wat achteruit, maar een gewone sterveling zal dat niet proeven hoor.

  Dus ik zou zeggen: gewoon de ongebruikte vellen weer invriezen of de loempia’s afmaken en ongebakken invriezen of afgebakken invriezen en later opwarmen. Maar dat laatste lijkt mij wel het minst lekker.

 4. De velletjes ontdooien. In het midden van velletje een gamba leggen, de punten naar elkaar toe. Net boven de gamba een beetje toeknijpen zodat de punten gaan openstaan ( bloemvormig). Om het toegeknepen gedeelte knoop je nu voorzichtig een bieslookstengeltje. Nu in de olie (180 graden ) in 2 tot 3 minuten bruin bakken. Uit de olie halen en op een stukje keukenrol laten uitlekken. Dit recept smaakt ook heerlijk met een gekookte mossel of een blokje rauwe zalm. Denk aan je vingers, want je bent in staat om ze erbij op te eten.
  Groetjes, Toine

 5. Hallo iedereen! Wie kan er me zeggen precies hoe je deeg kunt klaarmaken voor vietnamese loempia? Johan from Portugal

 6. Je bedoelt dat je een recept zoekt om zelf deze loempiavellen te maken? Ik weet het niet, het is zo gemakkelijk om ze gewoon te kopen, ik zou bijna denken dat je het voor dat geld niet zelf kunt maken! Tenminste, niet als je arbeidsloon zou meerekenen.

  Maar misschien dat een lezer een recept heeft. Wie weet, hopen dat ie dat dan wil delen.

 7. Hallo, ik zoek ook een recept om de vietnamese loempia vellen te maken. Ik maak de loempia’s nu van rijstvellen, maar dat is niet zo makkelijk, breekt snel tijdens het bakken, waardoor al je groenten in het vet valt. Zelf kopen is geen optie omdat er tarwe in zit en dat mag ik niet. Dus zoek ik een recept hiervoor zodat ik het kan aanpassen met ander meel/bloem.
  Gewone Chinese loempia vellen zijn wel heel goed te maken met b.v. speltbloem, deze heb ik gisteren gemaakt en de loempia’s smaakte goed.

  Groeten,

  Perdita

 8. Ik heb even gauw gegoogeld, maar dat valt nog niet mee inderdaad. Iedereen verwijst voor glutenfree spring roll or egg roll wrappers naar die kant-en-klare rijstvellen die jou nu juist niet zo bevallen.

  Ik heb/ken geen recept. Misschien iemand die meeleest.

 9. Hoi Robin,

  Ik ben juist op zoek naar de loempiavellen, zoals bij de chinees. Dus wat dikker, ei-achtig (?). Heb al zelf proberen te maken maar was geen succes.
  Ook 2 toko’s afgeweest, maar die hadden het ook niet. Jij een goed recept of idee hoe ik er anders aan kan komen?

  Tnx!

  Myrthe

 10. Ik kijk er al best vaak naar uit, naar loempiavellen zoals die van de Chinees en ik ben ze nog nooit ergens kant-en-klaar tegengekomen. Dus er zit niets anders op dan ze zelf te maken. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus ik weet niet of ik de beste ben om je daarin te adviseren. ;-)

 11. Zelf loempia vellen maken is niet zo ingewikkeld. 300gr bloem met een snufje zout vermengen met 500ml water. 1 ei kloppen en 3/4 ervan toevoegen. de rest van het ei bewaren we om de loempia´s dicht te “plakken”. Goed kloppen zodat er geen klonters ontstaan. in een koekenpan zonnebloemolie heet laten worden en zo dun mogelijke flensjes bakken. De pannenkoek wel gaar maar niet bruin laten worden.
  Af laten koelen, vullen, dichtplakken met geklopt ei en in 5-6 minuten gaar bakken in de olie (koekenpan of frituurpan)

 12. Kijk, een ervaringsdeskundige! Helemaal goed. Dank je, Loek!
  Ik ga het een keer uitproberen.

 13. Ik vond een recept op internet waarin ik egg roll wrappers zou moeten gebruiken maar beslist géén spring roll wrappers. Wie kan mij verstellen wat het verschil is en hoe egg roll wrappers in het Nederlands genoemd worden. Bij mijn weten zijn het beiden loempiavellen?

 14. Een egg roll is volgens mij inderdaad een “ouderwetse loempia zoals bij de Chinees”. En dat is een ander velletje dan die Vietnamese variant (spring roll), maar ik heb echt nog nooit kant-en-klare loempiavellen bij een toko gezien, alleen bovenstaande Vietnamese loempiavellen.

  Maar als ik zo eens rond google op “egg roll wrapper”, dan heb ik een sterk vermoeden dat die Amerikanen daar pangsit velletjes mee bedoelen! (wonton zou eventueel ook werken, maar als je pangsit kunt vinden is dat beter)

  Ik heb het er meteen bijgezet, bij de post over pangsit. Bedankt, ik leer er elke dag weer wat bij. :-)

  eggroll wrappers

 15. Hallo Robin,

  Ik maakte deze week voor het eerst loempiaatjes. Ze smaakten heerlijk maar ik had het probleem dat door de vocht uit de vulling sommige velletjes te zacht werden en lek raakten, waardoor de vulling in de olie t terecht kwam. Hoe kan ik dit in de toekomst vermijden? Twee velletjes gebruiken?

 16. Ja, je kunt inderdaad twee velletjes gebruiken. Of er iets minder vulling in doen zodat je ook meer laagjes krijgt bij het oprollen. Of een groter formaat vellen gebruiken. Succes!

  *edit* of zoals Wil hieronder zegt: de vulling eerst een beetje “uitknijpen” in een vergiet.

 17. Hallo,

  Een reactie op de gluten vrije loempia’s. Ik gebruik ook de rijstvellen, maar voordat ik ze bak doe ik ze even in de oven, dan gaan ze minder snel kapot met bakken in olie.

 18. Sommige mensen doen dat wel ja. Ik ben geen fan, maar je kunt het eens proberen. Misschien bevalt het je prima.

 19. ben gister bij de albertheijn geweest, want wou macaroni bacon en kaas maken met loempia vellen. Maar nergens te vinden in de winkel wel van die doorzichtige rijstvellen, maar dat zijn niet de goeien. Wie kan mij helpen waar ik het kan kopen,

 20. Die doorzichtige rijstvellen liggen gewoon in het schap, maar de loempiavellen moet je in de diepvries zoeken. Of gewoon naar een toko bij jou in de buurt gaan, die hebben 100% zeker loempiavellen. Ben echt nog nooit een toko tegengekomen die ze niet heeft.

  Adreslijst: toko’s in Nederland

 21. Er is op internet een filmpje waarop te zie is dat een vrouw deze loempis vellen in brand steekt .de vellen staan dan in brand en ze vertelt daarbij dat er plastic in de vellen is verwerkt .zou dit echt zo zijn ? Ze zegt dit is de oorzaak dat veel mensen kanker kr

 22. Krijgen .dit zou echt vreselijk zijn .aangezien ik deze vellen veel heb gebruikt.kan iemand mij hier iets meer over vertellen

 23. Kom op mensen, geloof toch niet meteen alle onzin die op internet verspreid wordt!
  Als ze zeggen dat loempiavellen gemaakt worden met behulp van afgewerkte motorolie geloof je dat ook?

 24. Ik kan met veel moeite alleen dit filmpje vinden, iemand die rijstpapier in brand steekt, geen loempiavellen

  https://www.youtube.com/watch?v=XxoZsZHbmtQ

  En waarom zou dat bewijzen dat er plastic in zit?
  Waarom zou rijstpapier niet gewoon kunnen branden?

  Ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken, Zoubida. Als er echt een probleem was had ik er denk ik wel van gehoord en was het makkelijker te vinden geweest.

 25. Hallo Robin,
  Om het te veel aan vocht tegen te gaan, doe ik de vulling eerst in een vergiet of zeef om uit te lekken. Zo heb je geen last van vocht tijdens het bakken.

 26. Het te veel aan vocht kun je ondervangen door de inhoud in een vergiet te leggen tijdens het vullen en er vooraf wat maizena door te strooien. Dat bindt bij het afbakken het vocht.
  Loempia’s klaar rustig invriezen en later uit de vriezer direct in de hete olie, dat werkt prima.
  Loempiavelletjes kun je wel weer invriezen, ik tape deopening van de verpakking dan weer dicht. Meestal maak ik 40 loempia’s in een keer en dan per 4 invriezen.

 27. Als je “Hollandse loempia’s” zoals je die van de Chinees krijgt wilt maken, dan zou ik toch proberen zelf de flensjes te bakken.

  Maar wil je van die kleine Vietnamese loempia’s maken of iets anders waarvoor die loempiavellen worden gebruikt zou je het eens met filodeeg kunnen proberen. Maar dat zal wel lastiger werken zijn.

  Ik dacht er ook in Spanje toch steeds meer Aziatische producten te koop zijn? Maar loempiavellen nog niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *