Zoete bonensaus (tian mian jiang)

Sweet Bean Sauce (tian mian jiang)Hoe heet het?
Zoete bonensaus, zoete sojabonensaus, zoete gefermenteerde saus, sweet ground bean sauce, tian mian jiang / tián miàn jiàng / 甜面酱.

Wat is het?
Zoete bonensaus is een chocoladebruine, gladde saus uit Noord China. Gestoomde broodjes (mantou) laat men uitgespreid op bamboe schalen of op een bedje van sorghum eerst een paar dagen of weken in een aparte ruimte fermenteren/beschimmelen voor men ze met wat water en zout (5% ) in aardenwerken potten buiten, onder dagelijks roeren nog 3-8 maanden verder laat fermenteren tot een zachte, zoutige en tegelijk zoete saus. Vaak op smaak gebracht met de gefermenteerde sojabonen die overblijven bij het maken van sojasaus.

Hoe te gebruiken?
Kan in principe rauw, dus als dipsaus gegeten worden. Ook lekker in stoofschotels of in de vulling van allerlei dumplings of bapao. De smaak is “hartig”, zoet en zout tegelijk, alsof er sojasaus in zit. Lijkt een beetje op hoisinsaus, maar dan warmer en ronder van smaak. Na openen in de koelkast nog maanden houdbaar. (etenswaren nooit in aangebroken blik bewaren, altijd overdoen in bakje/zakje)

Tips, weetjes & recepten

  • Eventueel gecombineerd met een klein beetje suiker, sesamolie en rijstwijn is dit het traditionele sausje dat hoort op de pannenkoekjes met Peking eend. Ook lekker als dip voor bapao
  • Japanse variant: agadashi miso.
    Koreaanse variant: chunjang (춘장 / 春醬)
    Klik hier voor: alle eerder besproken sojabonensauzen op een rijtje
  • Let op: deze zoete bonensaus niet verwarren met zoete bonenpasta (die wordt gemaakt van aduki bonen en suiker). Ook niet verwarren met (ground) bean-sauce, want dat is een zoutige, gefermenteerde bonensaus, beter bekend als gele bonensaus of (gemalen) taotjo.

Wat is er zoal te koop?


Zoete bonensaus

merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Sweet ground bean sauce, zoete gemalen bonensaus (pikante saus)
ingrediënten: sojabonen (22%), tarwemeel, suiker, zout, water, smaakversterker E621 en conserveermiddel E210
prijsindicatie: € 1,95 (450g/305ml)

Reacties

Zoete bonensaus (tian mian jiang) — 8 reacties

  1. Ja, absoluut dat daar verschil tussen is. Verwarrend he?
    Daarom zette ik ze ooit op een rijtje voor je. ;-)
    (klik op foto om die post te lezen)

    Chinese bonensaus verschillen

    Die “ground bean sauce” is volgens mij een gemalen, dus gladde taotjo. Zeg ik met 98% zekerheid. ;-)
    En dus zout ipv zoet.

  2. Thnx voor je snelle reactie…..heb ik verdorie weer het verkeerde meegenomen!

  3. Hahaha, je bent de eerste en enige niet! ;-)
    Daarom ben ik deze site ook ooit begonnen. Omdat ik ook door de bomen het bos vaak niet zag. En dan had ik het uitgezocht en was ik het een tijdje later gewoon keihard weer vergeten hoe het ook alweer zat. Vooral die bonensauzen zijn erg.

  4. Tuurlijk had ik je artikel gelezen, dus ik dacht goed voorbereid te zijn. Maar op de Ground Bean Sauce staat het woord ’taotjo’niet, vandaar de verwarring.
    Misschien een idee om bij het stukje over Sweet GroundBean Sauce te zetten dat Ground Bean Sauce gemalen taotje is, zonder dat dit verder op het etiket staat vermeld staat en dat je die dus vooral niet mee moet nemen? Tenzij jij aandelen hebt in Mee Chun natuurlijk.;-)

  5. Super!
    Ha, ha en bij de Taotjo ook al zie ik.
    Waar kan ik je een vraag stellen die niks met bonensauzen te maken heeft, ik ben zo’n raar ingrediënt bij de WNH tegengekomen.

  6. Ja, ik haat onduidelijkheid, dus als blijkt dat ergens iets niet helemaal duidelijk is verander ik dat. De hele bedoeling van de site is om niet mis/fout te grijpen bij de toko! ;-)

    Heb snel even een “Feedback & Vragen” pagina voor je gemaakt.
    Klik hier: Feedback & Vragen.

    En als je ‘m later zoekt, hij staat hier rechts in de “inhoudsopgave”, bij het kopje “EN VERDER NOG”.

    en nu ben ik nieuwsgierig….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *