Taiwanese Shallot Sauce

Bull Head Shallot Sauce
Hoe heet het?
Bull Head shallot sauce, Taiwanese shallot sauce, letterlijk dus: sjalottensaus. Hóng cōng jiàng / 红葱酱 (China)

Wat is het?
Deze shallot sauce van Bull Head komt uit Taiwan en zou je kunnen omschrijven als de sublimatie van bawang goreng: een intense smaak van gebakken uitjes, verdiept door de toevoeging van sojasaus, soja-eiwit, gistextract (umami, umami en umami) en andere smaakmakers. Van de geur alleen al krijg je direct honger.

Hoe te gebruiken?
Het is een kant-en-klare saus die je zo uit het potje kunt eten. Je kunt hem dus in warme én koude gerechten gebruiken. Gewoon een schep om je saus, soep, stoofschotel, groente- of wokgerecht mee op te peppen. Of een schep bovenop een kom noodles of rijst. Lekker in marinades, dressing, woksausjes, dipsausjes. Zonder dollen, lekker bij zowat alles, ook in Westerse gerechten. Bijvoorbeeld in een tosti, op een hamburger, in een gehaktbal. Een potje shallot sauce is na openen nog best lang in de koelkast te bewaren. Ik zou zeggen weken tot een paar maanden.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met Chinese ginger and scallion sauce (warm of koud). Ook lekker, maar van lente-ui en door de gember ook wel heel anders van smaak.
  • Makkelijk recept op nombelina.com: Taiwanees gehakt op rijst


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Wat is er zoal te koop?

Klik om het etiket van deze shallot sauce te lezen
merk: Bull Head / 牛头牌
land van herkomst: Taiwan
etiket: Shallot Sauce
ingrediënten: Koolzaadolie, sjalot (37%), sojasaus (soja, tarwe, zout), soja-eiwit, zout, specerijen, chili, aroma’s, suiker, gistextract, smaakversterkter (E627,E631)
prijsindicatie: € 5,25 (175 gram)
NB. Er zijn ook ritrats-blikken van 360g te koop voor € 7,95


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

ZELF TAIWANESE SHALLOT SAUCE MAKEN

Recept om zelf Shallot Sauce te maken

Er zijn op internet niet echt recepten te vinden van mensen die deze saus van Bull Head hebben nagemaakt, maar uiteindelijk is dit wat ik probeerde. Nog niet zo lekker als het origineel, maar het komt er wel in de buurt.

Ingrediënten
110 gram gesneden sjalotjes
35 gram olie (bijv arachide-, koolzaad- of rijstolie)
1/2 el Shaoxing rijstwijn
1 el lichte sojasaus
1 tl ve-tsin
1/2 tl zout
1 tl suiker
1 tl shiro miso

Bereiding
Bak de sjalotjes in de olie. Ik deed dat langzaam (zoals je uien langzaam carameliseert), maar misschien moest het juist wel hard (zoals frituren). Op het moment dat ze mooi bruin waren bluste ik het af met de rijstwijn en de sojasaus. Daarna voegde ik zout, suiker, ve-tsin en de miso toe. Daarna in een bakje in de koelkast en een dagje alle smaken laten intrekken. Ik bakte trouwens ook een hele teen knoflook en een hele rawit chilipeper mee, om er later uit te vissen. Ik wilde het niet echt pittig of knoflokerig maken, maar uiteindelijk bleek het wel heel weinig toe te voegen.

Als iemand een beter recept heeft, laat het weten in de comments!


Reacties

Taiwanese Shallot Sauce — 4 reacties

  1. Leuk en lekker!
    Gek op dit soort producten. Ik kook vaak bewust te veel rijst en in de nacht dan een makkelijk hapje met dit soort spul. Meestal zó simpel en zó lekker.

  2. Ik heb de saus gehaald bij de Amazing Oriental in Hoofddorp. De geur doet me zo denken aan de bami goreng van mijn moeder, echt heerlijk. Leuk product, bedankt weer Robin.

  3. Robin,
    !e poging goed verlopen hoewel ik heb moeten bijspringen met oestersaus.|
    Ten eerste een te hoge pan mee begonnen, dus het begon te stoven in plaats van bakken (kan gebeuren).
    Inmiddels overgeschakeld naar een wat hogere koekenpan en het begint droog te bakken, wel voor de smaak nog wat thais vispoeder (umami) toegevoegd en nu wat geduld.
    Weer een poging op dichterbij de XO saus te komen.

  4. Robin, in een poging om de heel dure XO saus te benaderen heb ik de schalotten saus gecombineerde met wat oestersaus en thaise gedroogde garnalen pasta.

    Man, Man, man wat lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *