Kardemom (gewone, groene kardemom)

KardemomHoe heet het?
Kardemom, groene kardemom, (green) cardamom, small cardamom, true cardamom, Elettaria cardamomum (L), xiǎodòukòu / 小豆蔻 (China).

Wat is het?
Kardemom is de lichtgroene peulvrucht van een kruidachtige struik, lid van de gemberfamilie, zusje van de zwarte kardemom en de Java kardemom. De geur is zeer fris, aromatisch en sinaasappelachtig, maar doet ook een beetje aan parfum denken. Dat kan een beetje wennen zijn.

Hoe te gebruiken?
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul. Over het algemeen zouden de groenere peulen aromatischer zijn dan de blekere peulen. Het beste zijn de hele peulen, maar voor het gemak is een potje gemalen kardemom nooit weg. Ik las ergens dat 10 peulen gelijk staan aan 1½ theelepel gemalen kardemom. Luchtdicht, koel en donker lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Kruidenmengsels met kardemom: speculaaskruiden of garam massala
 • Heel soms kom je kardemompeulen tegen die er qua vorm uitzien als de groene, maar dan zijn ze wit. Die zijn gebleekt.
 • Als men het in recepten over kardemom heeft bedoelt men meestal deze groene en niet de zwarte of Java variant. Klik op foto voor een overzicht:
 • Vier soorten Cardemon


Zelf kardemompoeder malen

Zelf kardemompoeder malen
Veel mensen malen gewoon hele peulen tot poeder, maar ik peuter liever de zwarte zaadjes eruit om alleen die te gebruiken. Je zult zien dat veel kardemompeulen uitgedroogde, beige zaadjes hebben (rechts op de foto) in plaats van vochtige zwarte (in de lepel midden op de foto). De uitgedroogde beige zaadjes hebben amper smaak, die gooi je beter weg. Wat je overhoudt aan mooie, zwarte zaadjes geeft een prachtig, explosief aromatisch kardemompoeder.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Asli (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: Cardamon heel
ingrediënten: cardamon met pit
prijsindicatie: € …

Etiket lezen? Klik hier!

merk: “zelf geschept” bij biologische supermarkt
land van herkomst: ?
etiket: cardamon gemalen
ingrediënten: cardamon
prijsindicatie: € 1,80

Etiket lezen? Klik hier!

merk: De Molukken, Schiedam
land van herkomst: ?
etiket: Cardamom gemalen
ingrediënten: cardamom gemalen
prijsindicatie: € …

Reacties

Kardemom (gewone, groene kardemom) — 13 reacties

 1. De groene kardemom is ook heerlijk om te verwerken in zelfgemaakt roomijs. Kook de opengemaakte peulen in zijn geheel in de melk die je voor het ijs nodig hebt. De smaken komen zo beter naar voor.

  Cees

 2. Bij de Intratuin heb ik een maand geleden een Kardamomplant gekocht. Die werd daar overigens onder de naam Kaneelboompje verkocht. Sukkels zijn het daar. Maar goed, met het blad schijn je van alles te kunnen doen. Iemand daar ervaring mee? Ik denk dat ik het eens door een curry ga doen, als vervanger van het in Nederland niet verkrijgbare kaneelblad.

 3. Leuk! Doen! En dan hier laten weten, dat we er allemaal van leren.

  Kardamom is familie van de gember, dus in de verste verte niet van kaneel. Wat een sukkels daar bij Intratuin.

 4. Ik wil het in brood verwerken. Moet ik dan de zaadjes eruit peuteren of de hele peultes met schilletje en al doen. En hoeveel help…..

 5. Ik denk dat je dan gewoon peulen kunt gebruiken die je openstampt of openknijpt of zo. Dat het water binnen kan, bij de zaadjes. Verder niet te ingewikkeld doen.

 6. Voor brood zou ik de peultjes verwijderen (niet eetbaar) en de zaadjes pletten in een vijzel. Verder hoeveelheid opbouwen volgens smaak (ik heb daar geen ervaring mee).

 7. Van cardamom bestaat er ook parfum om te sprayen. Heerlijk om af en toe in vertrekken te doen. Te koop bij Rituals.

 8. Ik heb een potje groene kardemom peulen van Europa in mijn kast gevonden. Nu nog een toepassing vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *