Hoe heet het?
Gedroogd fenegriekblad als specerij heet: kasuri methi of kasoori methi.
Fenegriekblad als verse groente heet gewoon methi of fenegriekblad, fenegriekbladeren, foenegriek, Grieks hooi, bokshoornklaver, fenugreek leaves.
Over fenegriek zaad lees je: hier.
Wat is het?
Fenegriekblad wordt in Azië vers als groente gegeten en gedroogd als specerij gebruikt. In Nederland kwam ik “vers” fenegriekblad alleen ingevroren in deelblokjes tegen al schijnen sommige Indiase toko’s het ook wel vers te verkopen. Foto’s van verse bosjes fenegriek op internet lijken op bosjes postelein, maar de smaak is anders: een beetje grassig, bitter en kruidig. Eenmaal gedroogd wordt de smaak en geur nog kruidiger en doet meteen aan curry denken.
Hoe te gebruiken?
Vers (of ingevroren) fenegriekblad verwerk je zoals spinazie. Maar dan eerder zoals er soms maar een handje spinazie door een gerecht gaat of om de smaak iets af te zwakken gemengd met bijvoorbeeld spinazie. Gedroogd fenegriekblad kun je niet meer gebruiken als groente, maar wel als specerij/kruid. Je gebruikt dan vaak maar een of twee theelepels in een gerecht of marinade. Soms even geweekt in een beetje gekookt water. Je kunt de gedroogde fenegriekblaadjes ook in een koffiemolen tot poeder malen, maar let op, normaal bedoelt men met fenegriekpoeder gemalen fenegriekzaad. Gedroogd fenegriekblad is luchtdicht lang te bewaren, maar de smaak zal wel achteruit gaan.
Tips, weetjes & recepten
- Recept met vers fenegriekblad: Saag paneer met (oa) fenegriekblad
- Recept met gedroogd fenegriekblad: Methi Chapathi
Wat is er zoal te koop?
Waar is het te koop
Gedroogd fenegriekblad is bij Indiaas of Surinaams/Hindoestaans georienteerde toko’s te koop maar ook wel bij de grotere, breed gesorteerde Aziatische supermarkten. Vers fenegriekblad heb ik nog nooit gezien en ingevroren alleen bij de Indiaas/Hindoestaans gespecialiseerde toko’s.
Kijk of een van de de ons bezocht Indiase toko’s bij jou in de buurt is:
* Lijst met Indiase Toko’s in Nederland
Of zoek een toko uit de algemene adreslijst:
* Lijst met Toko’s in Nederland
* Lijst met Aziatische supermarkten in België
Kijk eens op de markt;)
Wij hebben het gewoon liggen.
Goeie tip! Bedankt.
Ik kom niet vaak op de markt, maar zou voor wat vers fenegriekblad wel gaan.
kun je file poeder (sassafras) vervangen door methi in de gumbo?
Hi Marjam, ik ken het niet, filé poeder. Wiki zegt “also called gumbo filé, is a spicy herb made from the dried and ground leaves of the North American sassafras tree”. En als ik google op substituut is het volgens mij vooral de “bindkracht” van dat poeder waar men de vervanging voor zoekt. En dan kom je uit bij maizena of een ander bindmiddel.
Voor de smaak wordt nooit een alternatief gegeven. Misschien is die niet zo belangrijk? Hoe dan ook denk ik dat een beetje fenegriekblad vast lekker zal zijn in een gumbo!