Fenegriek (zaad)

Fenegriek zaadHoe heet het?
Fenegriek, fenegriekzaad, foenegriek, Grieks hooi, bokshoornklaver, fenugreek (GB), trigonella foenum-graecum (L), hú lú bā / 胡芦巴 (China), cỏ ca ri / hồ lô ba (Vietnam), Luk sat / ลูกซัด (Thailand), kelabat (Indonesië), methi (India).

Wat is het?
Fenegriek is een plant uit de enorme vlinderbloemenfamilie. Komt van oorsprong uit Mesopotamië en verspreidde zich van daaruit naar links (Middellandse zee) en naar rechts (Azië) de wereld over. Wij kennen in Nederland voornamelijk het gelige, hoekige zaadje, maar het blad is ook lekker (daarover lees je: hier). De zaadjes hebben een heerlijk kruidige, warme, kerrie-achtige geur. Het is dan ook een belangrijk ingrediënt in veel kerrie-mengsels.

Hoe te gebruiken?
Fenegriekzaad wordt gebruikt in ingelegde groenten, chutneys, kerrie mengsels en currypasta’s. Even roosteren haalt de bittere smaak eraf. Geweekte zaadjes zijn lekker door een salade. Fenegriek kun je ook laten kiemen of spruiten, net als taugé, op een vochtig schaaltje in het donker. Alleen werd het in even afgeraden toen men vermoedde dat er met EHEC-bacterie vervuilde zaden (uit Egypte) op de markt waren. Feneriekzaad kun je in een koffiemolen ook vermalen tot fenegriekpoeder. De zaadjes zijn luchtdicht nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Simpel, lekker recept van Madhur Jaffrey: Lamscurry Madras.
  • Tip: roer wat zachte geitenkaas met een theelepeltje geroosterde, gemalen fenegriek door gekookte spinazie. Ook lekker: laat wat fenegriekzaadjes in tot 60°C verwarmde olie trekken. Combineert goed met vis en schaaldieren.
  • Fenegriek is erg lekker in kaas, dus als je ergens fenegriek kaas tegenkomt moet je beslist proeven en kopen. De fenegriek wordt dan zoeter, lijkt een beetje op stukjes walnoot, maar lekkerder.
  • In de Joodse keuken gebruikt men fenegriekpoeder om een soort gelei van te maken. Het poeder wordt een nacht geweekt in water, daarna afgegoten en de gelei opgeklopt met vers water tot een romige, schuimige saus: hilbeh.

Wat is er zoal te koop?


 Fenegriek zaad

merk: Supreme brand, De Molukken
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Methi, Foenigriek-zaad
ingrediënten: fenegriek
prijsindicatie: € 4,50 (500g)

Reacties

Fenegriek (zaad) — 50 reacties

  1. Alles bij de Natuurwinkel, mijn favorieten: heerlijke walnoot-fenegeriek kaas van de Marienwaerd, geitenbrie met fenegeriek, gedroogd als kruid voor curries en ook de kiemen (nu even niet). Gr. Gerry

  2. Fenegriek smaakt naar walnoot, en is fijn om te gebruiken als je niet zo goed tegen walnoten kan (zoals ik). Geweekte zaadjes in salades, in soepjes, door de rijst of in een sausje… omnjomnjomnjom!

  3. Ja, echt lekker is dat he, Gerry, fenegriek in kaas. Ik verbaas me er elke keer weer over.

    Thanks Sara, ik zet het er hierboven gauw even bij: lekker in salades. Hoe lang week je die zaadjes dan voor? Alleen tot ze zacht zijn of tot ze net ontkiemd zijn?

  4. Oh gewoon tot ze zacht zijn, kiemen kan ook maar nu ff niet met die EHEC… het past ook echt goed in Indiase gerechten… en fenegriekkaas is inderdaad heerlijk, mijn ouders kopen het vaak dus als ik naar ze toe ga dan snoep ik er flink van :-)

  5. Als je rijst hebt gekookt doe er dan als de rijst gaar is een eetlepel fenegriekblad doorheen en je zult verbaasd zijn over het resultaat. Kijk maar op mijn website voor het recept.

    Groet
    Herman

  6. Leuk, maar waar scoor jij fenegriekblad, Herman? Ik heb dat echt nog nooit gezien hier in Nederland.

  7. Ik kreeg bij een toko te horen dat ik de zaadjes gewoon moet laten kiemen en in de aarde, binnen een week heb je blaadjes.
    Werkt perfect.

  8. Als je die zaden eerst even steriliseert met chloor oid (zoals ze doen met orchidee zaden enzo) dan zal dat toch wel veilig zijn ?

  9. Vast wel. Maar volgens mij he, volgens mij zijn ze er zelfs nooit zeker van geweest dat het aan de fenegriekzaden heeft gelegen. Ze hebben in ieder geval nooit de echte bron gevonden.

    Ik geloof dat er laatst een documentaire over te zien was.
    Oh, wacht, het was de Keuringsdienst van waarde, de 1e aflevering is hier terug te zien: *KLIK voor deel 1*
    Aanstaande donderdag het tweede deel. ( *KLIK voor Deel 2*

    Ik zou me er in ieder geval niet te druk over maken. Zie het als hetzelfde risico als dat iemand je op straat overrijdt. En vertrouw erop dat producenten hun best doen om veilige producten te leveren. Zoals al die doorgedraaide komkommers gewoon veilig waren.

  10. Nog even over de EHEC bacterie. Daarvan kregen Spaanse komkommers en Nederlandse tomaten de schuld, later Egyptische fenegriek en of andere spruitgewassen en wel is de echte oorzaak al lang bekend maar niet breed bekend gesteld: het kwam uit Duits rundvlees. De voedsel autoriteit is daar in de Bondsrepubliek blijkbaar vooral erop uit om eigen volksbelang te beschermen en dat daarbij over de Landesgrenzen mensen failliet gaan dat boeit niet.

  11. Hoi, methi blad vers is bij ons te koop bij de Hindoestaan. Dan wel ingevroren … Dan lijkt het een beetje op spinazie. En een goede site voor Indiase gerechten raad overigens gedroogd blad wel aan in de curry’s … Culinaire groet! Marianne

  12. Oh ja en fenegriek zaad is inderdaad heerlijk ik ben er ook een beetje aan verslaafd….. ik gebruik het wel gemalen (in een goede pepermolen lukt dat) in bijvoorbeeld quinoa en ook bij pompoen. Echt heerlijk! Geweekt lijkt me ook lekker. maar hoe lang dan?

  13. Geweekte zaadjes voor door een salade zou ik een nachtje laten weken. En toevallig zag ik vandaag een interessant recept voor fenegriek cake, Marianne. Daarin worden de fenegriekzaadjes met water aan de kook gebracht en dan 25 minuten geweekt.
    Klik hier voor het recept: fenegriek cake van Ottolenghi.

    En waar zit “jullie Hindoestaan”, Marianne? Dat willen mensen vast graag weten nu!

  14. Tegenwoordig drink ik dagelijks fenegriek thee, zou prima werken tegen het PMS syndroom. Het is erg lekker.

  15. met Hindostaan wordt bedoeld de meneer van een surinaaamse toko. Hier kun je meeste kruiden kopen.
    Stap gewoon zo een winkel binnen.

  16. Leuk, dat ga ik dit weekend ook eens maken!
    Ik ben dol op fenegriek, maar meestal speelt het slechts een bijrol. (bijvoorbeeld een stuk of 10 zaadjes door de zuurkool, je proeft het niet echt, maar ik verbeeld me dat het er lekkerder door wordt ;-) )

  17. Beste Robin,
    bij een goede zadenhandelaar (bijv. Vreeken in Dordrecht), kun je fenegriekzaad kopen.
    Ik kocht het daar en zaaide het hier in Kroatie in de open lucht.
    In Nederland zou ik opkweken binnen doen, daarna op een zonnig balkonnetje :-)
    Zaadjes zag ik niet veel op m’n plantjes hier, maar met jullie tips ga ik nu maar eens voor het blad (stom dat ik dat niet geproefd heb).
    Heb hier m’n eigen sereh, gember, marokkaanse munt enz.
    Compliment trouwens voor een uniek goeie website !!!!!!!!!!!

  18. De hilbih toch maar uitgesteld tot later….

    Ja, Pim, als ik ruimte zou hebben zou ik een hele moestuin aanleggen en van alles en nog wat zelf proberen te kweken, maar ik heb niet eens een balkon.:-(
    Ben al blij met wat basilicum, thijm enzo in de keukenvensterbank, maar voor meer is geen plek.

  19. Hoi Robin,
    Ik heb net fenegriekblad gekocht (gedroogd, uit Pakistan) omdat Ana Sortun in haar boek “Spices” dat weer de voorkeur geeft boven zaad.. ik ben benieuwd, ik zal je laten weten hoe het bevalt. (Boek was weer aangeraden door Ottolenghi op zijn blog).

  20. Ik ben benieuwd, maar ook een beetje wantrouwend, ik heb het nooit zo op gedroogd blad. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Vis je het blad er ook weer uit, of eet je het op?

  21. Kun je fenegriekzaad ook door het brood doen? Moet je het dan malen of voor weken?

  22. Ik geloof niet dat het veel gebeurt, maar Gea van koekjevaneigendeeg.blogspot.nl deed het in 2007 en vond het lekker. Hier haar recept: brood met fenegriek.
    Zij weekt de zaadjes eerst 15 minuten in het warme water dat door het brood gaat.

    Normaler lijkt het het blad (als een soort kruid) door allerlei Oosterse platbroden te mengen.

  23. Ik kweek biologische fenegriekkiemen in kiemglazen. Elke ochtend bij het ontbijt een flinke dot verse kiemen die ik op smaak breng met wat bio franse slasaus en kerrie. Super!

  24. Geachte,
    Graag kreeg ik de beste voorwaarden voor de levering van: 10 kg (bulk) FENEGRIEKZAAD (Trigonella-Foenum-Graecum) te leveren
    Alsembergsesteenweg, 640 te 1653-DWORP (België)
    MVG.

  25. Sorry, ik verkoop alleen per container.

    Hihi, nee, sorry, grapje. Ik verkoop niks. Ik schrijf alleen stukjes over Aziatische ingredienten. Als een soort minisubwikipedia.

  26. Weet iemand wat het verschil in smaak is tussen griekse en georgische fenegriek ( = blauwe fenegriek)?
    En waar je blauwe fenegriek in Nederland kunt kopen (websites heb ik wel, maar ik zoek winkels, het liefst in Groningen e.o.)
    mvg, Petra

  27. Op de Markt in groningen staat er met de markt altijd een kruidenkraam, volgensmij staan er zelfs twee kruidenkramen, bent u daar al eens geweest?

  28. Ik wil kaasmaken met fenegriek moet ik het dan ook eerst laten weken

  29. Ik ben geen kaasmaker, maar even googelen leert me:

    “To prepare the seeds for use in cheese making, boil them in a small amount of water. Turn off the heat, cover the pot and allow them to stand overnight or for 12 hours. The following morning the water is discarded and the seeds are lightly sprinkled in the curds prior to pressing.”

    Lijkt me duidelijk: fenegriekzaadjes in een beetje water aan de kook brengen, van het vuur halen. Met deksel erop een nachtje laten staan. Afgieten en de zaadjes in de wrongel verspreiden. Succes! :-)

  30. Gisteren heb Ik een zakje gekocht bij de Marokaanse winkel. Gelijk in het water om te weken, maar…. Het zit vol met kleine het lijken wel steentjes!
    De zaadjes zijn idd nootachtig in de vorm van een koffieboontje de steentjes veranderen niet!
    Bij de winkel waar ik ze gekocht heb denken ze dat je die er eerst uit moet halen……
    Een monnikenwerk denk ik!
    Iemand tips??

  31. Ik wil graag ook een lans breken voor gedroogd fenegriekblad (kasuri methi in Hindi). Na lang zoeken heb ik het eens in Engeland kunnen kopen Het gaat traditioneel in de Saag Paneer (spinaziecurry met paneer) en over tandoori vleesgerechten en geeft er een lekkere volle smaak aan. Vorige zomer heb ik wat zaadjes opgekweekt, maar het blad smaakte vreemd genoeg nergens naar. Maar de gedroogde blaadjes zijn echt een aanrader als je van Indiaas eten houdt!

  32. Oh, grappig! Ik heb nu “verse” fenegriek in de diepvries liggen, als ik daar eens mee gekookt hebt zal ik hier boven het stukje herschrijven. Of een nieuwe maken voor het blad. En je gebroken lans meenemen. ;-)

  33. ´n Bekend Indiaas gerecht is Alu Methi – aardappelstukjes, gebakken met ui en geelwortel en dan gaargestoofd met fenegriekblad. Ook in India gebruiken ze er vaak gedroogd fenegriekblad voor dat eerst geweekt wordt alvorens het aan de aardappels toe te voegen. Gedroogd fenegriekblad wordt in pakken van 250 à 500 gr verkocht en is dan al fijngehakt (ziet er een beetje uit als gedroogde peterselie).
    Ik heb in Oost-Afrika gewoond waar ook veel Indiërs wonen en waar er veel Indiase kruidenierswinkels zijn. Soms kon je vers fenegriekblad krijgen en als je dat gebruikte werd de Alu Methi ineens wel véél lekkerder !
    Dus als het ergens te koop zou zijn …

  34. Tot nu toe gebruikte ik fenegriek als (probaat) middel bij astma /bronchitis! Is bij jouw weten geroosterde gemalen fenegriekpoeder nog geneeskrachtig? Complimenten voorje leuke inspirerende blog!Ga er zeker mee aan de slag

  35. Geitenbrie met fenegriek. Heerlijk, ik vind het haast meer camembert-achtig, Laat het lekker doorrijpen. En: het is van Nederlandse bodem!
    (Alphenaer)

  36. Heb een zak van Jacob Hooij gekocht, Er staond even laten roosteren dan is het niet meer zo bitter…Maaar daarna Een zaadje in mn mond en zoooo bitter! Heb er nu maar wat op water gezet om te weken..Kijken hoe het dan smaakt…Moet je eerst koken en dan weken? Om kan het direkt in het water? Ga ook proberen om het te laten kiemen…Fenegriekkaas is trouwens wel heerlijk! :)

  37. Ik heb gemalen fenegriek is dat hetzelfde qua smaak als de blaadjes of is dit weer wat anders

  38. Ik vind de blaadjes wel heel anders ja. Beetje als korianderzaad versus korianderblad. Het lijkt wel wat op elkaar, maar toch ook weer niet.

  39. Ik strooi fenegriekpoeder op de boter van mijn boterham.
    Daar leg ik gewone kaas op.
    Zo hoef ik dus geen dure fenegriekkaas te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *