Kaya (kokosnootjam)

Kaya voro ontbijt
Hoe heet het?
Kaya, kaya jam, kokosnootjam, kokosjam, coconut jam, coconut custard, kaya (Maleisië), seri kaya / srikaya (Indonesië), matamís sa báo / matamís na báo / kalamay-hatì (Filipijnen), ka ia / kaye / 咖吔 (China).

Wat is het?
Kaya is een soort custard maar dan iets dikker en op basis van kokosmelk in plaats van gewone melk, gezoet met palmsuiker en op smaak gebracht met pandan in plaats van kristalsuiker en vanille. Voor een extra rijke smaak worden soms de dooier van eendenei gebruikt in plaats die van kippenei. En in de Filipijnen gebruikt men vaker kokosroom in plaats van kokosmelk en melasse in plaats van palmsuiker.

Hoe te gebruiken?
In Maleisië en Singapore eet men kaya bij het ontbijt: gesmeerd op een soort sandwich van toast, vaak ook nog met een plakje boter ertussen, dippend in een kommetje superzachtgekookt eitje gemengd met een scheutje sojasaus. Het lijkt een rare combinatie, zoet en hartig en dat snotterig eitje, maar het is serieus lekker! Uiteraard kun je kaya ook verwerken in allerlei desserts, gebakjes en andere zoetigheden. Zelfgemaakte kaya is een kleine week houdbaar in de koelkast, kaya uit de winkel langer.

Tips, weetjes & recepten

  • Kant-en-klare kaya uit een potje is lang zo lekker niet als zelfgemaakte. Zelf maken is een werkje, behalve als je een Anova hebt! Voor het recept, zie hieronder (na de klik).
  • Klik voor inspiratie: 11 creaties met kaya uit Singapore.

Kaya biscuitje

Zelf kaya maken met de Anova!
50 ml kokosmelk of kokosroom
25 gr palmsuiker
1 eidooier
pandan (blad, extract of aroma uit een potje)
Verwarm de kokosmelk en suiker zachtjes in een pannetje tot de suiker is opgelost. Giet een scheutje warme kokosmelk bij de eidooier om los te roeren. Voeg daarna de losgeroerde dooier bij de kokosmelk, voeg pandan toe en roer door. Giet het mengsel daarna in een dubbele ziplock zakje. Liefst via een theezeefje om later “eiwitklontjes” te voorkomen. Laat dit zakje simpelweg 1 uur garen in een bak water van 81°C. Daarna alleen nog even “masseren” om de structuur mooier/homogener te krijgen. Terugkoelen in een bak water, bewaren in de ijskast. Heb je geen Anova of ander apparaat om de water op temperatuur te houden, dan verwarm je dit mengsel au bain-marie en blijft een half uurtje roeren tot het dik genoeg is om terug te koelen.

Andere recepten en overwegingen:
* kaya maken in jampotjes in een weckketel
* ouderwets au bain-marie kaya maken
* er zijn ook recepten waar men hele eieren gebruikt. Ik zou dat nooit doen.
* er zijn ook vegan recepten waarin men maïzena gebruikt ipv ei. Zou ik ook nooit doen.
* ik merkte weinig verschil tussen gebruik van kokosmelk vs kokosroom.
* het zachtgekookte eitje deed ik ook mbv de Anova : 45 minuten op 60°C.
* uitleg hoe je zo’n eitje “gewoon” zacht kookt : hier

eidooier met pandan extract

Kaya mengsel maken

kaya maken met de Anova

Kleurverschil:
Afhankelijk van de palmsuiker die je gebruikt (donkere gula djawe of de lichtere Thaise palmsuiker) en afhankelijk of je verse pandan gebruikt of een paar druppels uit een flesje wordt het resultaat lichter en groener (zie foto hierboven). Het lekkerste is die met gula djawa en echte pandan. Het mooiste is die met lichte palmsuiker pandan aroma uit een flesje.

Wat is er te koop?


Kaya kokosnoot pasta

merk: CorNiches
land van herkomst: Singapore
etiket: Kaya Coconut Spread / kokosnoot pasta
ingrediënten: suiker, cocosmelk, ei, tapiocameel, pandan, karamel
prijsindicatie: € 3,25 (270g)

Pandan Kaya

merk: CorNiche
land van herkomst: Singapore
etiket: XO Nonya Kaya. pandan coconut spread
ingrediënten: suiker, ei, cocosmelk, isomalt, tapiocameel, pandan extract
prijsindicatie: € 5,25 (270g)

Vegan Kaya

merk: Nature’s Charm
land van herkomst: Thahiland
etiket: Coconut Salted Caramel Sauce (vegan)
ingrediënten: kokosmelk (kokonootcreme, gefilterde water) 53%, rietsuiker 38%, kokosnootsuiker 6%, zeezout 2%, calciumcarbonaat 0,5%
prijsindicatie: € 1,95 (200g)

Reacties

Kaya (kokosnootjam) — 3 reacties

  1. Ik heb het afgelopen weekend geprobeerd, met dat eitje en sojasaus. Inderdaad best lekker, het deed me denken aan die zoete Japanse tofubuideltjes (inarizushi) die je ook met sojasaus eet. De kaya uit een potje die ik had (bovenste foto) was op zich trouwens niet heel bijzonder, het leek qua textuur meer op kastanjepuree dan op custard, en het was vooral heel zoet. Misschien toch eens zelf maken dan :-)

  2. Ik moet je zeggen, ik heb de potjes weggegooid. Ik vond het echt niet lekker. Zeker als je weet hoe zelfgemaakte smaakt. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *