Calpis (Japanse frisdrank)

Japanse frisdrank Calpis Hoe heet het?
Calpis, Calpico, karupisu / カルピス (Japan).

Wat is het?
Calpis is een Japanse frisdrank op basis van magere melk (of eigenlijk mager melkpoeder) waarvan de suikers door de bacterie lactobacillus zijn omgezet in melkzuur. Calpis ziet eruit als verdunde melk, maar smaakt niet naar melk. Door de fermentatie smaakt het heerlijk fris, zoet, een beetje zuur. Het zou net als yakult goed zijn voor je darmflora en algehele gezondheid, ik vind het gewoon lekker.

Hoe te gebruiken?
Van origine is Calpis een soort aanmaaklimonade: je mengt 1 deel Calpis met 4 delen water. Je kunt ook blikjes/flesjes met kant-en-klare, reeds verdunde Calpis kopen: Calpis Water (zonder prik) en Calpis Soda (met prik). Die flesjes lijken flink goedkoper, maar per liter is dat natuurlijk niet zo. Calpis kun je net als limonadesiroop ook over geschaafd ijs schenken, mixen in een cocktail, blitzen met fruit of bijvoorbeeld mengen met (6 delen) melk in plaats van water. Net als karnemelk gebruiken in een marinade kan ook. Een aangebroken fles blijft in de koelkast nog lang goed.

Tips, weetjes & recepten

  • Calpis werd begin vorige eeuw door Japanner Kaiun Mishima ‘uitgevonden’. Hij had in Mongolië arak gedronken en ging dat thuis namaken. De naam Calpis is een vervlechting van de woorden “calcium” en “sarpis” (sanskriet voor botersmaak), maar in landen waar “pis” het minder goed doet (drie keer raden waar) noemt men het Calpico.
  • Calpis kwam een eeuw geleden op 7 juli 1919 op de markt en omdat op 7 juli het jaarlijkse sterrenfestival begint ontwierp men een blauwe verpakking met witte stippen (dat later wit met blauwe stippen werd) en de melkweg voor moet stellen.

Wat is er zoal te koop?


Fles Calpis Concentrate

merk: Calpis
land van herkomst: Taiwan
etiket: Calpis, non-carbonated soft drink
ingrediënten: Water, suiker, afgeroomd melkpoeder (behandeld met melkzuurcultuur) smaakstof, voedingszuur E330.
prijsindicatie: € 16,75 (1,5 L)
PS. Aangelengd met water is het ongeveer € 2,- per liter


In de toko: de K&K blikjes en flesjes vind je vaak bij de andere flesjes exotische drankjes, de geconcentreerde versie vind je bij de Japanse producten.


Reacties

Calpis (Japanse frisdrank) — 8 reacties

  1. Hi, net op “de chinese boot” Calpis Soda gekocht. Grote 1,5 liter fles. Hij is er dus nog hoor. Hoe krijg ik nu het drankje zoals bij Shabu Shabu? groet Bas

  2. Ik heb het nooit gehad bij Shabu Shabu, serveren zij niet de frisdrank variant? De “limonade-variant” die je nu hebt kun je mengen met spa rood of zo. Tonic? Iets met bubbels.

  3. Calpis is een van mijn favoriete frisdranken (samen met Almdudler)! Alleen wel erg zoet, dus de aanmaaklimonade is ideaal. Ik heb deze lente een fles siroop besteld bij de webshop van Tjins Toko, en het is zo suikerig dat het ook buiten de koelkast meerdere maanden goed blijft na openen. Ik kreeg alleen wel moeite met het losdraaien van de dop; de suiker plakt het echt hard vast! Regelmatig de bovenkant van de fles afnemen met een vochtig keukenpapiertje na het schenken is waarschijnlijk een goed idee :).

  4. Ik ben ook erg benieuwd welke ze gebruiken bij shabu shabu, kan iemand mij linken naar deze “limonade variant”?
    Of welke het ook is, leuk dit! Heerlijk drankje voor in de zomer.

  5. Shabushabu gebruikt siroop van monin. 1/5 calpis, 4/5 spa rood, en klein beetje monin siroop

  6. Wat bedoel je precies met “een klein beetje monin siroop”, Ji? Monin heeft echt heeeeeel veel smaken siroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *