Hoe heet het?
Xue cai, ingemaakte / ingelegde / gezouten mosterdkool, salted / pickled / preserved mustard greens, xuě cài / 雪菜 (China). De letterlijke vertaling uit het Chinees is snow vegetables, in het Nederlands dus sneeuw-groente.
Wat is het?
Xua Cai zijn de ingelegde bladeren van een zusje van de mosterdkool, de xue li hong (雪裡紅). De langwerpige, groene bladen worden eerst gewassen, dan een dag gedroogd, eventueel in de zon en daarna in stukjes gehakt, vermengd en gekneed met zout en in potten gedaan om te fermenteren. Het smaakt een klein beetje naar boerenkool, niet direct een overheerlijke smaak, maar wel typisch Chinees.
Hoe te gebruiken?
Zet de xue cai vijf minuten weg in koud water, spoel het af en knijp het uit. Daarna bak je het lekker geurig in wat olie, misschien met wat andere smaakmakers als chilipeper of knoflook en gebruikt dit als basis in een roerbakgerecht of als topping op je noedelsoep. Ik geloof niet dat xue cai zo, als pickle wordt gegeten. De zakjes zijn een paar jaar buiten de koelkast houdbaar. Het schijnt ook gedroogd in zakjes te worden verkocht. Die week je gewoon wat langer in koud water om verder te verwerken.
Tips, weetjes & recepten
- Beroemd recept met xue cai: Noodle Soup with Pork and Pickled Mustard Greens (xue cai rou si mian / 雪菜肉丝面)
- Niet verwarren met andere soorten ingemaakte kool zoals suan cai, Tianjin dong cai of zha cai. Al lijkt het wel een beetje op ya chai.
Klik voor een overzicht van alle eerder besproken soorten ingemaakt groente. - Fuchsia Dunlop geeft in haar laatste boek “De Shanghai Keuken” een recept om zelf sneeuwgroente te maken van serapta mosterblad, mizuna of radijsblad. Ik denk eigenlijk dat Hollandse raapsteeltjes ook wel geschikt zijn hiervoor.
Wat is er zoal te koop?
In de zomer heb ik een overschot aan bindsla. Maar misschien kan het ook met snijbiet? Dat is helemaal bijna onkruid.
Eerst maar een keer met mosterdkool proberen alvorens te experimenteren. Ik heb het boek ”De Shanghai Keuken”.
Wow, heb jij mosterdkool in de tuin, Peter? Cool.
Ik hoor graag van je inmaakexperimenten. Ik kan me voorstellen dat zelf ingelegd lekkerder is dan zo’n zakje.
Ik zag deze verzamelsite. Wellicht een extra aanvulling op de diverse ingelegde gefermenteerde groente/koolsoorten.
Fermenteren doe ik zelf ook wel. Alleen ben ik solo. Je hebt snel te veel, en als verjaarscadeautje is het niet voor iedereen geschikt ;-) Beetje grauw, beetje bitter, nogal onbekend. Terwijl we toch wel zuurkool eten.
Johannes van Dan zei eens. Nederlanders zijn voor één ding bang…. SMAAK!
https://www.vlakbijdemolen.nl/over-ingemaakte-chinese-groenten/
Sorry, dan kijk ik toch liever gewoon op mijn eigen site. ;)
Allerlei ingemaakte koolsoorten op een rijtje:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/ingemaakte-kool/
ik denk toch dat verse mosterdkool beter is dan die met E nummers, allerlei ongezonde chemische toevoegingen, zie boven: smaakversterker (E621), conserveermiddel (E202), zoetstof (E951)
Alleen E621 is enigzins omstreden. Hoewel alleen in het alternatieve circuit. De andere 2 zijn gewoon echt veilig en worden in allerlei produkten gebruikt. Ik zie het probleem niet.
http://www.food-info.net/nl/e/e621.htm
http://www.food-info.net/nl/e/e202.htm
http://www.food-info.net/nl/e/e951.htm