Hoe heet het?
Panch phoron, panch phoran, panch puran, panch phutana, padkaune Masala, Indiaas vijfkruidenpoeder, Indian five spice, Bengali 5-spice.
Wat is het?
Panch phoran is een specerijenmengsel bestaande uit :
1 deel fenegriek zaad (mehti)
1 deel nigelle zaad (kalonji)
1 deel komijn zaad (jira)
1 deel zwart of bruin mosterdzaad (sarson)
1 deel venkelzaad (saunf)
Je kunt overwegen iets minder fenegriek te gebruiken omdat fenegriek nogal bitter kan zijn. In de originele Bengaalse 5-spice gebruiken ze radhuni zaadjes in plaats van het mosterdzaad (Atul Kochhar doet dat ook), maar radhuni is niet makkelijk te vinden in Nederland. Soms lees je dat je de radhuni zaadjes kunt vervangen door selderijzaadjes, maar ik wacht wel tot ik radhuni gevonden heb.
Hoe te gebruiken?
Panch phoron wordt eigenlijk nooit fijngemalen, je bakt de zaadjes in hun geheel eventjes in hete olie, boter of ghee, tot ze binnen te knetteren. Daarna kun je alle kanten op met groenten, kip, rund, vis, pickles etc. Je kunt de zaadjes ook even roosteren, overgieten met olie, dat 10 minuten zachtjes doorverwarmen en de olie gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: rode kool met panch phoran.
Wat is er zoal te koop?
Zelf maken of kant-en-klaar kopen
Je kunt panch phoran zo kopen, bij de goed gesorteerde Indiase toko, maar handiger is om gewoon standaard fenegriek, nigelle, komijn, bruin mosterdzaad en venkelzaad in huis te hebben. Van alle 5 een schepje en je hebt geen voorgemengd mengsel nodig! Zeker omdat het toch niet gemalen hoeft te worden. Dat scheelt weer een potje. En kijk eens wat een verschil, links de zelfgemengde panch phoran, rechts die uit de winkel: