Chinese Kool (napa cabbage)

Nappa Kool
Hoe heet het?
Chinese kool, napa cabage, Brassica rapa subsp. pekinensis, dà báicài / 大白菜 (China), Hakusai / 白菜 (Japan), baechu / 배추 (Korea).

Wat is het?
Chinese kool is een langgerekte, cilindrische, compacte kool met brede, witte nerven en lichtgele tot lichtgroene gekreukelde bladeren. Absoluut basisvoedsel in China, Japan en Korea. In Nederland ook al jaren bekend en geliefd, Chinese kool smaakt namelijk niet zo heel erg naar kool, heeft een prettige, zachte smaak en een knapperige beet. Chinese kool zie je steeds vaker ook in allerlei varianten, gewoon klein en jong (baby napa) of als nieuwe variëteit, zoald hieronder de “Royal Cabbage”.

Hoe te gebruiken?
In smalle reepjes rauw door een salade of (kort) roerbakken. Lekker in de soep. Hele bladeren even blancheren, vullen en rolletjes van maken. In Korea maakt men er kimchi van, of gebruikt men het aan tafel als wrap voor bijvoorbeeld pittig gegrillde kip.
In de ijskast nog wel 2 weken of langer te bewaren. In Azië kwamen/komen ze er de winter mee door. Grote kuil graven in de binnentuin, Chinese kolen erin en men had de hele winter groente te eten.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: zelf kimchi maken
  of: Baechu Doenjang Guk (makkelijk Koreaanse soepje met Chinese kool).
 • Let op: in het engels kan men met de term “Chinese Cabbage” ook doelen op paksoi of choy sum. In feite zijn dat ook koolsoorten uit China natuurlijk, alleen een beetje onhandig om dat allemaal hetzelfde te noemen.
 • In Noord-China wordt van deze kool Chinese zuurkool (suan cai) gemaakt. In het Zuiden doen ze dat van kai choi.

Wat is er zoal te koop?


 Chinese Kool

merk: merkloos op de groenafdeling
land van herkomst: vaak gewoon Nederland
prijsindicatie: € 1,50 p/stuk

 Mini Chinese kool

merk: Crown
land van herkomst: China
etiket: “Clean Vegetable”
ingrediënten: Wa Wa Tsai, baby napa
prijsindicatie: € 0,90 (4 stronkjes)

Royal Cabbage van Amazing Oriental

merk: Merkloos in het groentenvak van Amazing Orientel
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Royal Vegetable
ingrediënten: variant op Chinese kool. Misschien een kruising met paksoi?
prijsindicatie: € 2,79 p/kg (Dat is dus 1,50 voor 3 stronkjes)


VARIANTEN / HYBRIDEN
Royal Cabbage
De Royal Cabbage. Ik kan er weinig over vinden op internet, maar ik denk dat het in ieder geval een Chinese kool is, misschien gekruist met een pak choy. Hoe dan ook is het een lekker kooltje dat je rauw of gewokt kunt eten.


Reacties

Chinese Kool (napa cabbage) — 2 reacties

 1. Zou men de witte stengels kunnen koken en opdienen met een witte saus ??

 2. Wat bedoel je met de witte stengels? Snij jij de nerven er netjes uit? Om bijvoorbeeld pakketjes of rolletjes te maken met het blad? Dan ja, de nerven zou je apart, in stukjes kunnen garen in een saus. Maar ik ben niet zeker of we over hetzelfde praten. ;)

  Ben je niet in de war met paksoi? Daarvoor geldt ook dat als je het groene blad van de witte stengels haalt je de stengels inderdaad apart in een saus kunt garen. Niet te lang, dan houdt het nog die lekkere crunch.
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/pak-choi/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *